Kitehigh BLOG: Spotbehoud

Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Oktober 17, 2016, 18:25:01
edit2Rapporteer  
Een van de grootste pijlers van de Nederlandse economie is de Rotterdamse haven. Als deze wil uitbreiden dan zorgt onze regering er natuurlijk voor dat dit zonder meer mogelijk wordt. Sinds een aantal jaren betekent dat ook conformeren aan het Europese beleid, welke dicteert dat van de zee gewonnen land in meervoud gecompenseerd dient te worden door bestaande kust aan te wijzen als natuurgebied.
 
En laten nu de meeste fantastische kitesurfspots zich binnen deze gebieden bevinden! Sluiting ligt op de loer vanwege mogelijke verstoring van de natuur door onze grote felgekleurde vliegers.
 
 
Schattingen zeggen dat er tussen de 10.000 en 15.000 liefhebbers zijn van het kitesurfen in ons land. Een grote groep die gedupeerd kan worden door sluiting van hun favoriete stek. Maar ook een geringe economische groep. Het algemeen belang staat niet in verhouding.
 
Dit is één voorbeeld van redenen waarom spots met sluiting bedreigd kunnen worden. Andere oorzaken kunnen zijn: Natura 2000, teveel aan ongelukken, onverschillig gedrag van kiters op (over)volle spots, lokale economische belangen, enz.
 
Soms terecht, vaak ook onterecht.
 
 
We kennen een grote verenigingscultuur in ons land. Mensen met gelijke belangen en interesses zoeken elkaar op. Onze sport is een erg individuele, hoewel ook een sociaal aspect kent aan de waterkant. Ook onder ons zijn er verenigingen opgericht. Sommige lokaal om het kitesurfen gereguleerd toe te staan op vaste locaties. Maar ook landelijk om de nationale belangen centraal te kunnen vertegenwoordigen.
 
Juist een landelijke partij is een goed middel om met regionale en lokale overheden te kunnen onderhandelen over het behouden van bedreigde kitesurfspots. Daarnaast ook om de immer groeiende groep beoefenaars nieuwe spots te kunnen bieden.
 
En laat deze vereniging nu bestaan, die in de korte geschiedenis van onze sport al diverse spots open heeft kunnen houden, en zelfs nieuwe heeft doen ontstaan. Fantastisch werk, toch?
 
 
Helaas ligt deze vereniging al drie jaar op zijn gat. Met ongeveer 3300 betalende leden de belangbehartiger met de grootste kitesurfachterban!
 
Verschillende pogingen zijn ondernomen om het tij te keren. Nieuwe bestuurdersleden die de problemen - die er blijkbaar zijn - niet konden oplossen. Wat is er aan de hand?
 
 
Het blijkt dat het spotbehoud werd gedaan door één enkel persoon binnen het bestuur. Al snel werd het zoveel werk dat hij met zijn vaste baan in de knel kwam. Zodoende werd het een betaalde functie voor een aantal dagen in de week. En dat leek voor jaren een succesformule.
 
Zo zijn mede dankzij zijn inzet de volgende spots nog steeds of langer open:

  • Strand Horst
  • Slufter
  • Mirns

Helaas kwam dit succes ten einde drie jaar geleden of wat. Lang dienende bestuursleden stapten op vanwege nieuwe uitdagingen. Nieuwe deden hun intree met een geheel eigen kijk op de zaken.
 
En toen bleek dat de man van het spotbehoud zijn werk niet goed had gedaan. Weg moest hij, met ontslag en persoonlijke financiële malaise als gevolg. Maar de vereniging was gered!
 
Alleen wie volgt hem op met toch wel heel specialistische kennis??
 
 
Dat deze bestuurders het juist hadden wordt gesteund door hun verdere carrièreverloop bij de vereniging:?
 
  • Interim bestuurders werden de eerstvolgende ledenvergadering met een meerderheid door de aanwezige leden weggestemd,
  • De daaropvolgende gekozen bestuursleden lagen al binnen drie maanden ruziënd te rollebollen op de sociale media en dit forum,
  • Volgens de kascontrole commissie bleken de interim bestuurders zich dure afscheidscadeaus te hebben toegeëigend. We hebben we het hier over geld uit de kas, betaald door de leden…

En het ontzette bestuurslid bleef zich nog steeds inzetten voor spotbehoud gedurende de jaren dat hij eruit lag, geheel onbetaald en belangeloos. Helaas wel met een aanslag van de belastingdienst omdat zijn contract met de vereniging niet goed geregeld bleek achteraf...
 
Een aantal maanden geleden is er weer een geheel nieuw bestuur opgestaan, welke eindelijk onbevooroordeeld de problemen uit het verleden wilde gaan onderzoeken en oplossen. De dag dat ze dit voor elkaar zouden hebben was afgelopen vrijdag 14 Oktober jl.
 
Helaas blijkt dit niet gebeurd te zijn. En in plaats daarvan werden er nieuwe bestuursleden voorgesteld o.a. voor spotbehoud, naast de betaalde kracht die sinds het vertrek van de eerste en langst zittende belangbehartiger was aangenomen door het eerder genoemde interim bestuur.?
 
Waar ligt het fout, en wie is hier schuldig? 
 
Vragen die mij persoonlijk eerlijk gezegd niet interesseren!
Ik zou graag zien dat het spotbehoud in ons land snel weer op gang komt, en wel centraal geregeld. Met de juiste mensen met de noodzakelijke kennis in huis. Daar betaal ik voor als lid!
 
En dan nog wat. 10.000 beoefenaars, 3300 betalende leden, en dan de opkomst op de afgelopen Algemene Ledenvergaderingen en onlangs de Bijzondere Ledenvergadering:
 
2015 ALV: 29 leden
2016 ALV: 19 leden
2016 BLV: 12 leden
 
Over de toekomst en lopende zaken wordt beslist door de aanwezige leden en zelf meestemmende bestuursleden! Krankzinnig niet?
 
Hoe kan het toch wanneer spots als de Slufter, Medemblik en Andijk nu met sluiten bedreigd worden, de sociale media en de fora bol staan van de uitgelaten reacties, maar geen ziel die ook daadwerkelijk geïnteresseerd lijkt te zijn in wat het NKV doet voor zijn leden? De enige partij op dit moment die bij de onderhandelingen met de overheid mag aanschuiven, die geen professionele en kundige mensen hiervoor meer hebben.
 
Ondertussen surfen een groot aantal onverschillige kitesurfers met een NKV lidmaatschap vrolijk door, er wordt immers toch ieder jaar €35,- afgeschreven. Dan is het spotbehoud mooi afgedekt, toch?
Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #1 Oktober 17, 2016, 18:37:44
edit2Rapporteer  
amen. En wij (Kite Club Friesland, in middels ruim 80 leden en groeiende) zijn het dan maar zelf gaan doen. Inmiddels in gesprek met de betreffende gemeente over met name Mirns en Workum. Lijntjes richting de provincie zijn ook gelegd. Er zijn ontwikkelingen op het Tjeukemeer. En de gemeente Sudwest staat open voor onderzoek naar meer geschikte kitespots. Ze waren blij weer contact te hebben met een verenigde groep kiter.

ps
deze zelfde NKV heeft nu een regiovertegenwoordiger aangesteld voor alle spots langs de zuidfriese IJsselmeerkust, van Lemmer tot Harlingen,  die grote zakelijke belangen heeft op diverse spots. Deze persoon is eigenaar van een grote Duits Kiteschool.

Misschien trek ik voorbarige conclusies, echter ik twijfel aan de oprechtheid van deze man. Ik twijfel er niet aan dat hij zijn eigen zakelijke belangen zo goed mogelijk zal behartigen.
martijn_e

Berichten: 197
Antwoord #2 Oktober 17, 2016, 19:00:44
edit2Rapporteer  
Zouden KCF en een school tegengestelde belangen hebben dan?
Rebel1974

Berichten: 66
Antwoord #3 Oktober 17, 2016, 19:48:10
edit2Rapporteer  
Leuk betoog Michiel,

landelijke vereniging ja !
Maar met lokale spot coördinatoren en belanghebbenden

Niet gek dat als er in het verleden maar 1 persoon bezig was met alle spots in NL deze meneer "burnout" is geraakt.....
Dat is gewoon niet te doen.

En stemmen in ALV kun je vervangen met stemmen per website / email per lidnummer.

Kitesurfers zijn dan heel gemotiveerd om met oostenwind naar het IJsselmeer te rijden maar naar een ALV ergens in het midden van het land na je werkdag is iets anders....

Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #4 Oktober 17, 2016, 20:03:46
edit2Rapporteer  
Zouden KCF en een school tegengestelde belangen hebben dan?


Ja zou kunnen. Op bepaalde spots staan inmiddels zoveel kitescholen dat er voor de recreant bijna geen ruimte meer is. Nou voor wiens belang ga je dan opkomen?

En over digitaal stemmen zie http://blog.iusmentis.com/2015/01/26/mag-je-per-e-mail-stemmen-op-de-algemene-ledenvergadering/
martimor

Berichten: 1934
Antwoord #5 Oktober 17, 2016, 20:10:54
edit2Rapporteer  
Ze kiezen ook altijd voor een doordeweekse dag...dan vallen er al een heleboel af. Ik zou er dik 2.5 uur over doen om er te komen. En idd dan na mn werk. Dus ik ga niet.
Ik heb wel iedere keer iemand gemachtigd.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar die afscheid cadeau's die ze zichzelf gegeven hebben

En wat kost een sportverzekering ergens anders...
Ben nu zo langzamerhand wel klaar met die pot te spekken voor enkel een dure website en afscheid cadeau's.
Rebel1974

Berichten: 66
Antwoord #6 Oktober 17, 2016, 20:24:07
edit2Rapporteer  
En over digitaal stemmen zie http://blog.iusmentis.com/2015/01/26/mag-je-per-e-mail-stemmen-op-de-algemene-ledenvergadering/
[/quote]

Dat digitaal stemmen doen wij al jaren binnen een grote maatschap met 100 + leden..

Moet wel even in de statuten inderdaad..

Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #7 Oktober 17, 2016, 21:13:25
edit2Rapporteer  
Ze kiezen ook altijd voor een doordeweekse dag...dan vallen er al een heleboel af. Ik zou er dik 2.5 uur over doen om er te komen. En idd dan na mn werk. Dus ik ga niet.
Ik heb wel iedere keer iemand gemachtigd.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar die afscheid cadeau's die ze zichzelf gegeven hebben

En wat kost een sportverzekering ergens anders...
Ben nu zo langzamerhand wel klaar met die pot te spekken voor enkel een dure website en afscheid cadeau's.

sec wa-verzekering kost via sportzeker iets van 15 euro per jaar. Er zijn ook andere verzekeraars overigens, funsportpolis geloof ik
markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #8 Oktober 17, 2016, 21:14:20
edit2Rapporteer  
Terecht wat Michiel oppert.  Even Slufter als voorbeeld nemend, daar is totaal geen commercieel belang bij van welke partij dan ook. Geen (gelukkig) kitescholen, strandtenten,etc.  
Op Autostrand zorgen de kitescholen er redelijk voor dat er niet voorbij de palen gekite word, mede omdat ze alle ruimte daar claimen uiteraard maar dat terzijde.
 Op Slufter liggen 3 armzalige boeien en heb ik met Rene wat verbodsbordjes op de palen geschroefd, en dat was het.
Mensen met honden lopen ook zo het gebied in, kiters starten met ZW achter de palen, waarom weet ik niet; punt wat ik probeer te maken is dat er met een klein clubje gewoon niks te beginnen is!
Actie op het stadhuis was prima, maar zijn er concrete dingen uitgekomen? Ja, borden en flyers,  voorlopig halen een paar kiters en ik  nog zat kiters achter de boeien vandaan.
 Kan er geen Slufter vereniging komen voor dit?
 Bij de Stormvogel kan je vergaderen en misschien een vuist maken tegen het 'regeltjesbeleid' in deze kwestie.
 We roepen allemaal op forums e.d. maar als de spot dicht gaat staan we allemaal te janken.
En misschien ook wel dankzij de kiters die regelmatig door de KNRM gered moeten worden omdat ze na 4 uur rijden toch het water op moeten ook al is het aflandig.

moest ik ff kwijt....
martijn_e

Berichten: 197
Antwoord #9 Oktober 17, 2016, 23:15:41
edit2Rapporteer  
Is er van dat dat mega  budget van de NKV niet iets beschikbaar om met risicodagen een mannetje met hesje rond te laten lopen op bepaalde spots. Dagje slufter, Dagje mirns etc,

Vast wel iemand te vinden die voor een  vergoeding mensen wil helpen op spots met uitleggen van regels op risicodagen. Als het rond gaat dat er wordt geadviseerd op risicospots (lees gecontroleerd), werpt dit ook vruchten af.

(wel fijn als ie dan een beetje Duits kan)
Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #10 Oktober 18, 2016, 07:08:12
edit2Rapporteer  
Is er van dat dat mega  budget van de NKV niet iets beschikbaar om met risicodagen een mannetje met hesje rond te laten lopen op bepaalde spots. Dagje slufter, Dagje mirns etc,

Vast wel iemand te vinden die voor een  vergoeding mensen wil helpen op spots met uitleggen van regels op risicodagen. Als het rond gaat dat er wordt geadviseerd op risicospots (lees gecontroleerd), werpt dit ook vruchten af.

(wel fijn als ie dan een beetje Duits kan)

Op Mirns doen we dat inmiddels door de BOA's  van het Fryske Gea te waarschuwen, hebben we via whatsapp contact mee. Een aantal weken geleden zijn er diverse boetes uitgedeeld en een aantal boards in beslag genomen.

Afgelopen zaterdag zijn er voor het eerst flyers uitgedeeld met de regels (ook in het Duits).
Karel79

Berichten: 1012
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #11 Oktober 18, 2016, 08:37:22
edit2Rapporteer  
Goed bezig Marco!

Dus dat lijkt het antwoord te zijn, gewoon met een groepje welwillenden het heft in eigen handen nemen.
Wat ik me dan wel afvraag, hoe zorgen jullie er voor dat je bij de vergaderingen van de diverse (overheids)instanties aan kunt schuiven als belangenbehartiger vd kitesurfsport?
En wat als er dan ook iemand vd NKV bij komt?
Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #12 Oktober 18, 2016, 09:15:28
edit2Rapporteer  
Wij = Kite Club Friesland en in die hoedanigheid zitten we al aan tafel met gemeente, Fryske Gea, Rijkswaterstaat, etc
Karel79

Berichten: 1012
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #13 Oktober 18, 2016, 10:04:53
edit2Rapporteer  
Ja dat snap ik, ik bedoelde met 'groepje welwillenden' niets denigrerends, uiteraard begrijp ik dat jullie een officiele vereniging zijn etc. Maar hoe kom je daar aan tafel als nieuwe club? Of zijn dat openbare vergaderingen waarbij iedereen gewoon aan kan schuiven.. Lijkt me niet, zal toch wel op uitnodiging zijn?

En schuiven jullie dan naast de vertegenwoordiger van het NKV aan?
Ik kan me zo voorstellen dat het als merkwaardig wordt gezien dat 1 sport/groep door meerdere partijen vertegenwoordigd wordt.

Misschien goed om jullie ervaringen te delen zodat andere 'welwillenden' hetzelfde recept zouden kunnen volgen.
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #14 Oktober 18, 2016, 12:02:20
edit2Rapporteer  
Je gewoon als belanghebbende club aanmelden bij instanties, KFC is dat nu voor Friesland. Gebeurd ook al jaren op de Waddeneilanden met succes.

Heb al heel wat jaren geleden gepleit voor meer regionale verenigingen met daarboven een NKV, zorgt voor korte lijntjes naar lokale bestuurders en naar leden. De NKV kon/kan daarboven zitten voor algemenere zaken. Desnoods een gewesten systeem, 4 gewesten met lokale NKV afdeling en bestuur, die alles meenemen naar een jaarlijkse NKV vergadering.

Walt0r

Berichten: 541
Antwoord #15 Oktober 18, 2016, 13:23:17
edit2Rapporteer  
wij zijn in Groningen ook best wel lokaal georganiseerd (KPGay), en toch heeft de ondersteuning van NKV ons wel geholpen, zeker toen we met provincie aan tafel gingen over het Zuidlaardermeer. NKV hoefde alleen maar aan te geven "wij ondersteunen dit" en dat is genoeg, dit hebben ze ook gedaan en was aanwezig bij de vergadering. Inhoudelijk pakken we het zelf op en kunnen terugvallen op NKV

Zo zitten we nu ook over het Oldambtmeer aan tafel en zijn we via NKV geïntroduceerd aan de werkgemeenschap van het waddengebied, waar intussen kiteclub Friesland ook weer aan wordt geïntroduceerd om kitebelangen van Groningen en Friesland zoveel mogelijk te bedienen. 

Wazzaah ramt de spijker op zn kop hier
martijn_e

Berichten: 197
Antwoord #16 Oktober 18, 2016, 17:33:20
edit2Rapporteer  
Dan komt een deel van het lidmaatschapsgeld NKV dus ook bij jullie terecht (KCF en KPGay)?
Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #17 Oktober 18, 2016, 17:37:58
edit2Rapporteer  
Nee wij hebben onze eigen leden met een eigen contributie.

Wij hebben ons bij diverse gemeenten en andere instanties zoals Fryske Gea, bekend gemaakt en ons zelf uitgenodigd voor een afspraak om kennis te maken.
Walt0r

Berichten: 541
Antwoord #18 Oktober 19, 2016, 15:21:22
edit2Rapporteer  
wij hebben ook eigen leden, we stinken, zijn verstandelijk niet helemaal fris en we maken apengeluiden, maar dat maakt niet uit...vind het al heel knap dat onze alv altijd druk bezocht wordt, soms vergaderen we dan ook wel eens en iedereen betaald zijn contributie altijd graag....
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #19 Oktober 19, 2016, 16:32:12
edit2Rapporteer  
...vind het al heel knap dat onze alv altijd druk bezocht wordt, ....

Daarmee ben je al een betere partij dan het NKV!
Afgelopen vergadering 12 leden = 6 bestuur en 6 gewone leden...
Marco B.
Moderator

Berichten: 1182
Logs: 0 | 1754 uur
Antwoord #20 Oktober 19, 2016, 16:37:51
edit2Rapporteer  
...vind het al heel knap dat onze alv altijd druk bezocht wordt, ....

Daarmee ben je al een betere partij dan het NKV!
Afgelopen vergadering 12 leden = 6 bestuur en 6 gewone leden...

OMG
Marc_87
Moderator

Berichten: 7541
Logs: 0 | 758 uur
Antwoord #21 Oktober 19, 2016, 19:45:44
edit2Rapporteer  
...vind het al heel knap dat onze alv altijd druk bezocht wordt, ....

Daarmee ben je al een betere partij dan het NKV!
Afgelopen vergadering 12 leden = 6 bestuur en 6 gewone leden...

Correctie... 12 leden plus 7 bestuursleden.
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #22 Oktober 19, 2016, 21:34:01
edit2Rapporteer  
Ja als je iedereen alleen een e-mail stuurt (waarvan bij 3.000 zeker de helft een nieuw adres heeft onderhand of t in de spam komt) dan zal de opkomst iig niet erg groot zijn. Daar heb je toch ook een website voor (staat niks op), facebook (staat ook niks op) en kanalen als Kitehigh en Hanglos waar je zeker een flink aantal leden bereikt.

Maar goed, ga me uit laten schrijven, als t weer s op orde is zal ik wel s kijken of ik weer lid wil worden. Dan maar geen speldje over 40 jaar met 50 jaar trouw lid Grin
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #23 Oktober 19, 2016, 21:36:41
edit2Rapporteer  
Ja als je iedereen alleen een e-mail stuurt (waarvan bij 3.000 zeker de helft een nieuw adres heeft onderhand of t in de spam komt) dan zal de opkomst iig niet erg groot zijn. Daar heb je toch ook een website voor (staat niks op), facebook (staat ook niks op) en kanalen als Kitehigh en Hanglos waar je zeker een flink aantal leden bereikt.

Zou het echt daaraan liggen?
Voor het ALV stond het wel op kitehigh, hl en facebook. En toen kwamen er maar 7 mensen meer.
19 man op 3300 leden zegt iets over de achterban als je het mij vraagt, en niets over het NKV.
isomis

Berichten: 205
Antwoord #24 Oktober 20, 2016, 10:46:52
edit2Rapporteer  
Over het algemeen hebben kitesurfers een groot ego. Ik betrap mijzelf hier ook wel eens op. Er is maar een klein groepje mensen dat zich positief inzet voor de kitesurf belangen.

De oplossing ligt naar mijn mening in nieuwe verenigingen zoals kitesurf club Friesland. Lokaal in een vereniging de problemen oplossen.


« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.