Ophef om ’paaltjes des doods’ bij Schellinkhout

Flyingtrunkie

Berichten: 1804
Mei 23, 2016, 11:22:36
edit2Rapporteer  
SCHELLINKHOUT - Het buitendijks terrein bij Schellinkhout heeft een duidelijk zichtbare barrière gekregen in het zwemwater: de ballenlijn en afscheidingspaaltjes op het gras zijn bedoeld om kitesurfers bij het zwemwater weg te houden. Het is een voorzichtige proef, maar surfers praten nu al over de ‘paaltjes des doods’.

Het gebied valt onder het Recreatieschap West-Friesland. Het is een gebied voor dagrecreatie en is ook aangewezen als officiële zwemplek. ’Schellinkhout’ heeft een magische klank voor surfers en kitesurfers. Die mogen daar eigenlijk helemaal niet zijn. Dat is ook precies de reden waarom het schap nu maatregelen heeft getroffen.

,,We willen de kitesurfers helemaal niet wegpesten”, zegt Karel Schoenaker namens het schap. ,,Maar er moest wel wat worden geregeld. Want het is te gevaarlijk als je zwemmers en surfers door elkaar heen krijgt.”

De surfers zelf snappen niet goed waarom nu precies voor de belangrijkste entree langs de kust een zwemplek moet worden afgebakend. De houten palen kunnen zich wel eens ontpoppen als ’slopers’ voor wie toevallig een beetje uit de koers raakt. ,,Wij noemen het al de paaltjes des doods”, bromt een liefhebber uit Grootebroek. Een andere kitesurfer valt hem bij: ,,Als het lekker waait, krijg je hier vanzelf de surfers. Als het lekker weer is en de wind valt weg, dan komen hier de zwemmers. Je hebt ze zelden tegelijk hier.”
Proef

Het gebied met de naam Uiterdijk is formeel aangewezen als zwemwater. Daarmee moet het niet alleen voldoen aan bijvoorbeeld provinciale regels, maar zelfs aan de Europese wetgeving. En daar zit nu precies het probleem, aldus Schoenaker. ,,Je moet zwemmers en surfers altijd van elkaar gescheiden houden. Daarom is dit ook een proef geworden. Formeel gezien worden de kitesurfers hier al jaren gedoogd.”

De opzet is nu dat dit seizoen de ballenlijn de oplossing is. Maar het Recreatieschap wil met de gemeente en liefst met de provincie nog verder kijken naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld een extra strandje, dat speciaal op surfers is ingericht. Want ook die moeten namelijk op een knappe manier het water van het Markermeer in kunnen gaan. Dat belooft volgens een paar kitesurfers op de Uiterdijk een enorm probleem te worden. ,,Wij krijgen naast de ballenlijn nog een strookje water van vijf meter breed”, klinkt het cynisch. ,,De meesten laten hun kite op het gras alvast op, de lijnen zijn al gauw tien meter lang. En daar staan nu die paaltjes. Dat gaat mis.” Volgens Schoenaker wordt binnenkort nog eens gekeken of de ’paaltjes des doods’ kunnen verdwijnen.

(Bron: NHD)
Haring High Richardt

Berichten: 9341
Antwoord #1 Mei 23, 2016, 11:50:25
edit2Rapporteer  
Wanneer valt de eerste dode of zwaargewonde ? ThumpDown     K...dt paaltjes   loser






Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #2 Mei 23, 2016, 12:02:28
edit2Rapporteer  
Ai, jammer dat dit niet in overleg met de kiters gebeurd.  Als ze nu het strandje uitbreiden zodat alle stenen aan de waterrand bedekt zijn plus een oplossing vinden voor de paaltje word de spot er zelfs veiliger op. Op het water blijft zo te zien meer dan genoeg ruimte over voor het kitesurfen, het is puur het oplaten en het water in lopen over de stenen wat het onveilig maakt.
Peer

Berichten: 1037
Logs: 0 | 60 uur
Antwoord #3 Mei 23, 2016, 12:55:19
edit2Rapporteer  
Zou goed zijn wanneer de NKV zorg voor standaard afscheidingsmiddelen geschik voor het scheiden van zwemmers en kitesurfers. Deze middelen kunnen dan aan alle overheden bij kitespots waar dit speelt worden aangeboden (eventueel in samenwerking met windsurfvereniging)

Ik denk aan Flexibele plastic/rubberen paaltjes. Ene kant beeltenis van zwemmer, andere kant kitesurfer/windsurfer.

Voor in het water is ook een geschikte oplossing te vinden; geen paaltjes, maar stevige gewichten en felgekleurde (kleine) boeien erboven. Ballenlijn tussen een aantal van die boeien.

Het ontzorgt de gemeente, en landelijk gebruikte markeringen maken het voor de landelijk/regionaal recreerende kiters ook sneller duidelijk wat de bedoeling is.

Het heeft uiteraard de voorkeur met gemeente af te spreken dat bij totale afwezigheid van zwemmers ook het zwemdeel van het strand gebruikt mag worden. Dit om te vooromen dat een ijverige BOA op een gure winderige september of oktoberdag kiters in het verder lege zwemgebied gaat bekeuren.
Faxie

Berichten: 3330
Logs: 0 | 7 uur
Antwoord #4 Mei 23, 2016, 13:25:55
edit2Rapporteer  
Afgelopen weken een ongeluk op Krabbendijke en Rockanje, en ze gaan daar nu paaltjes in de grond stampen....goed bezig jongens....
Flyingtrunkie

Berichten: 1804
Antwoord #5 Mei 23, 2016, 13:44:12
edit2Rapporteer  
paar rijen tegels iod zou een stuk minder gevaarlijk zijn...
Waterragger

Geen avatar

Berichten: 189
Antwoord #6 Mei 23, 2016, 13:48:46
edit2Rapporteer  
De voetbalclub aan de overkant kan toch even een wit kalklijntje trekken.....
roelandp

Berichten: 422
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #7 Mei 23, 2016, 13:51:05
edit2Rapporteer  
Er is natuurlijk verderop bij Kitefeel / de Midget ook nog een 'veilige opstap' maar het lijkt me slimmer om de paaltjes even eruit te halen. Dit zou ook moeten kunnen worden bewerkstelligd zonder paaltjes en bijvoorbeeld een kalklijn (oh haha zegt waterragger ook) op het gras op dagen dat er 'en badgasten en kiters' zijn
martinus

Berichten: 35
Antwoord #8 Mei 23, 2016, 15:31:51
edit2Rapporteer  
Een wit lijntje trekken zodat je er toch met je kite stiekem in de buurt kan starten en als het misgaat met oplaten toch in het verboden gebied kan crashen waar misschien kleine kinderen spelen?
Is het kite strandje te klein dan?
Ik zie liever ook geen palen maar een lijntje gaan de klaplopers..... Zijn er gelukkig niet veel... Niks van aantrekken ben ik bang
Jellevw

Berichten: 673
Logs: 0 | 249 uur
Antwoord #9 Mei 23, 2016, 15:35:44
edit2Rapporteer  

Ik denk aan Flexibele plastic/rubberen paaltjes. Ene kant beeltenis van zwemmer, andere kant kitesurfer/windsurfer.



Top idee  ThumpsUp
Rule

Berichten: 174
Antwoord #10 Mei 23, 2016, 15:47:22
edit2Rapporteer  
Als er nu eens duidelijke borden neergezet worden. Ik kom al jaren op Schellink maar heb daar
1. nog nooit zwemmers gezien
2. nooit geweten dat kiten officieel VERBOTEN was. Maar belangrijker: nooit geweten dat het de bedoeling is dat kite/windsurfers achterop moeten opstappen.

Sowieso mijdt ik de opstap achterin omdat het oplaten daar gevaarlijker is (glad gras, dichtbij de dijk/bomen) en het doorgangetje om het water in te komen 1 meter breed is en daar snel een rij ontstaat met kitesurfers die willen landen/starten.

Oftewel, zowel communicatie (afwezigheid van) als inrichting (strand vs moddergat) is gericht op aan het begin opstappen. Daar willekeurig palen in de grond rammen verandert daar niks aan.

Typisch staaltje bureacratie weer  ThumpDown
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #11 Mei 23, 2016, 20:49:45
edit2Rapporteer  
Heren wat maken we ons weer druk om bijna niks. Oke die paaltjes zijn geen goed idee. Ik kom er denk ik zo'n 20 jaar en de keren dat ik/wij samen met zwemmers op het zijn, zijn op 1 hand te tellen. En als het nu eens heel mooi weer is met wind gaan we toch naar de kust. Die loopt (voor de zoetwaterraggers) van Den Helder tot Wijk aan Zee, ruimte zat dus  Grin
PeeWee

Berichten: 1652
Antwoord #12 Mei 23, 2016, 21:42:23
edit2Rapporteer  
En als ze daar nou eens al die strekdammen wegrossen ben ik ook weer een wat blijer mensch  Grin

See joes.

Paaltjes zijn natuurlijk waardeloos en niet in overleg geplaatst (en dat terwijl er toch contact is geweest met het recreatieschap, jammer).
www.kite-freaks.nl

Geen avatar

Berichten: 36
Antwoord #13 Mei 25, 2016, 13:45:35
edit2Rapporteer  
 'Paaltjes des doods'

Deze worden deze week weggehaald, in overleg met de betrokken partijen..
'tevens is er gelijk besproken om de prullenbakken gelijktijdig meer te verplaatsen naar de waterlijn'
Wel komt er in het 'zwemseizoen' een scheidingslijn voor badgasten en voor watersporters, dit wordt aangegeven dmv bebording en ipv palen een schelpenpad/lijn.. tijdens het zwemseizoen (1mei tm 1oktober) mogen watersporters niet in de belijning komen welke in het water ligt... er is nog voldoende strand over om het water in te gaan... na 1 oktober tm 1 mei is Schellinkhout gewoon weer helemaal open voor watersporters..

Toch heeft het NKV zich achter de schermen echt wel degelijk ingezet en voor gezorgd dat er nu eindelijk helderheid is op de spot Schellinkhout...duidelijker kan het niet worden na deze week...

Daarvoor dank
Waterragger

Geen avatar

Berichten: 189
Antwoord #14 Mei 25, 2016, 14:42:49
edit2Rapporteer  
er is nog voldoende strand over om het water in te gaan...

Behalve als het SW is en je vaart met boots...
 
En ik zag toevallig net voorbij komen dat dat een nieuwe trend aan het worden Shocked
www.kite-freaks.nl

Geen avatar

Berichten: 36
Antwoord #15 Mei 25, 2016, 15:09:33
edit2Rapporteer  
Naja gelukkig is Schel een ondiepe spot ; ) en trends.......vaak verdwijnen ze weer snel..
Haring High Richardt

Berichten: 9341
Antwoord #16 Mei 27, 2016, 18:59:56
edit2Rapporteer  
Bericht van de regiovertegenwoordiger Schellinkhout van de NKV gelezen op face book




Paaltjes des Doods' Schellinkhout
Toch even van mij hart..

Deze worden deze week weggehaald, in overleg met de betrokken partijen..
'tevens is er gelijk besproken om de prullenbakken op het grasveld gelijktijdig meer te verplaatsen naar de waterlijn'

Wel komt er in het 'zwemseizoen' een scheidingslijn voor badgasten en voor watersporters, dit wordt aangegeven dmv bebording en ipv palen een schelpenpad/lijn.. tijdens het zwemseizoen (1mei tm 1oktober) mogen watersporters niet in de belijning komen welke in het water ligt... er is nog voldoende strand over om het water in te gaan... na 1 oktober tm 1 mei is Schellinkhout gewoon weer helemaal open voor watersporters..

Toch heeft het NKV samen met mij (regiovertegenwoordiger NKV spots Enkhuizen/Schellinkhout/Andijk/Medemblik) zich achter de schermen echt wel degelijk ingezet (al voor deze rel) en voor gezorgd dat er nu eindelijk helderheid is en komt op de spot Schellinkhout...duidelijker kan het niet worden na deze week...
Nee het is van diverse instanties echt niet handig geweest om 'zomaar' deze palen de grond in te rammen, daar is ook een gemeend excuus voor gegeven.

Uiteraard snap(pen) ik(wij) alle ophef, maar het is nooit handig om de 'publiciteit' (krant ed) op te zoeken, als de spots al onder de loep zijn.... op dat moment zijn we modder terug aan het gooien en maakt gesprekken soms echt wel lastiger...

Dat er in een periode van het jaar (zomer) een paar duidelijkheden moeten komen op onze kleine spots, lijkt mij duidelijk en mooi dat het nu gebeurd....nu kunnen wij als kiter (watersporters) andere kiters (watersporters) ook aanspreken en verwijzen naar de bebording....tevens wij mogen niet bij de zwemmers, anderzijds mogen de zwemmers niet bij ons....


Groetjes Bas Meerwijk
/-||_( )|-|/-|
Moderator

Berichten: 3902
Antwoord #17 Mei 27, 2016, 19:32:52
edit2Rapporteer  
Chapeau Bas  ThumpsUp ThumpsUp ThumpsUp ThumpsUp
PeeWee

Berichten: 1652
Antwoord #18 Juni 12, 2016, 15:07:20
edit2Rapporteer  
Fietste net langs Schellinkhout en de paaltjes zijn weg en er ligt een keurige 'schelpen lijn'.  ThumpsUp

Of is dit oud nieuws? (ben ff op vakantie geweest )

see joes
Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #19 Juni 12, 2016, 19:43:07
edit2Rapporteer  
Geen foto's genomen?
KiteFEEL

Berichten: 371
Antwoord #20 Juni 14, 2016, 15:41:53
edit2Rapporteer  
Foto van vandaag.
Langbeest

Berichten: 3272
Antwoord #21 Juni 14, 2016, 17:22:23
edit2Rapporteer  
Prima opgelost, nu een ieder zich er nog aan houden op de zonnige dagen met badgasten.
Deze combinatie komt niet zo heel veel voor dus niet zo moeilijk om te accepteren.
/-||_( )|-|/-|
Moderator

Berichten: 3902
Antwoord #22 Juni 14, 2016, 18:38:44
edit2Rapporteer  
@regiovertegenwoordiger,

klein ideetje

Aangezien het allemaal nog conceptueel is en met alle betrokken groepen gezocht wordt naar het ideale compromis voor de dagrecreatie in de breedste zin..., waarom wordt er niet ook gekeken naar een 2e kitestrand midden tussen bestaande strand en het kleine doorgangetje (rechts onderin de foto)?

Het is nl
het breedste stuk grasland, dus plek voor alle kiters,
stuk veiliger kustlijn voor alle kiters ipv huidige basaltblokken
je bent sneller buiten bij aanlandige wind,
je ontlast de zwemzone,
je bent nog dichterbij de midget voor een versnapering  Tongue

Het geeft de groep kiters tenminste tijdens de zomerperiode een adequate startplek en plezier ipv van de nu veel te kleine smalle strook Dat levert ook grote potentiële frustraties/ongelukken voor als het druk is met veel kiters

Peer

Berichten: 1037
Logs: 0 | 60 uur
Antwoord #23 Juni 15, 2016, 00:50:42
edit2Rapporteer  
Waarom zou het huidige strandje precies in dat hoekje liggen?
Blijft jouw strandje wel liggen daar op die punt?
bikiniisuit

Geen avatar

Berichten: 223
Antwoord #24 Juni 15, 2016, 11:32:20
edit2Rapporteer  
Vraag foto boven:
Je mag vanaf de parkeerplaats, niet meteen t water op maar je moet dus links vd streep erin. Mag je dan wel achter die gele balletjes ?

Daar waar t grasveld het breedst is, zit meestal een enorme rietkraag, wat is de ondergrond daar eigenlijk? Is t modder of rots net onder het water (voor t geval iemand verkeerd instuurt). Beetje raar om alleen in t puntje erin te gaan, of heeeelemaal links bij die hap eruit

mmm aik t zo inschat, kunnen er max 3 kitescholen lesgeven id zomer, of lijkt t maar zo klein?
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.