Bar compatibiliteit

GODSEELS

Geen avatar

Berichten: 7
September 23, 2017, 14:51:31
edit2Rapporteer  
Hey,

Na lang rondzoeken heb ik eindelijk materiaal gekocht.
Ik heb een 'Best Kahoona V6+ 11,5m² 2014' kite only gekocht en een 'Gaastra Hatch 9m² 9m²' met bijhorende Gaastra bar.

Nu vraag ik me af of ik de Gaastra 2013 bar ook kan gebruiken op de Best Kahoona?
Is er een manier waarop ik dit kan controleren of gaat dit enkel door te testen op de kite zelf?
(Beide kites zijn 4-lijns dus dat is al in orde)

Bedankt


Local

Geen avatar

Berichten: 216
Antwoord #1 September 26, 2017, 01:03:31
edit2Rapporteer  
Volgens mij niet, voor zover ik het hebben kunnen uitvogelen via internet. De Gaastra heeft een zogenaamde hoge Y split en de Kahoona's worden gevaren met een lage Y split bijna direct aan de bar als het goed is.

Ik had deze youtube video gevonden zie helemaal onderaan
En deze handleiding van Best gevonden lees het stukje maar even bij bar rigging en welke bar er officieel aan hoort http://media.bestkiteboarding.com/media/support/files/KITES_MANUAL_PAGES.pdf
Je kan de bar er misschien wel op proberen te varen als de knopen en lusjes aan de stuurlijnen overeenkomen met de best kite dit wil ook wel eens verschillen. Maar de kite kan dan misschien niet meer zo goed vliegen zoals die bedoelt is om te vliegen met wel de juiste bar.
Hier staat wel een stuk leesvoer over o.a. lage en hoge Y split barren http://www.wetestkites.com/2016/06/04/alternative-bars-tech-talk-and-a-test-of-a-279-euro-bar/
Best is ook failliet ofzoiets alles staat met flinke kortingen op de website en ik ben benieuwd of ze nog met 2018 materiaal op de proppen gaan komen, maar misschien is dat dan in je voordeel als je nog een best bar wilt kopen goedkoop ofzo.

Dit is wel uit 2012 maar ik neem aan dat ze in 2013 niet superveel veranderd hebben aan de bar.

http://www.youtube.com/watch?v=Lfw1EXaxQ1k
@LaurenS

Berichten: 6454
Antwoord #2 September 26, 2017, 15:16:20
edit2Rapporteer  
Wel jammer dat je nou net een vd slechtste bars die op de markt is verschenen hebt aangeschaft.Depower van niks met dat rare systeem met die verschuifbare clam clean. En check je safety want die wil ook nog wel is haperen bij die dingen  Roll Eyes
GODSEELS

Geen avatar

Berichten: 7
Antwoord #3 September 27, 2017, 12:27:25
edit2Rapporteer  
@LaurenS: Oei, daar had ik geen idee van. Had opvoorhand wat research gedaan en las toch vooral positieve zaken over Gaastra. Ik heb de safety eens getest door de lijnen aan een boom te bevestigen en ik moet zeggen dat deze zeer vlot releast.

@Local: Bedankt voor de info en het opzoekwerk! Ik heb al je links eens doorgenomen en heb nog wat verder opgezocht.
Ik heb gevonden dat de Best Kahoona Y-split zich op 2m bevindt(2010 model) en die van de Gaastra bevindt zich op 6m(gemeten op mijn eigen bar). Dus hier zit inderdaad een groot verschil in.
Als je dan gaat opzoeken wat het effect is van de positie van de split te veranderen voor een bepaalde kite heeft iedereen precies een andere mening? De ene zegt dat zijn kite beter vliegt en de andere zegt dat zijn kite stallt... (bron => http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?t=2394505)

Nu, de persoon waarvan ik de Gaastra gekocht heb was ook een beginner en hij vertelde me dat hij heel wat problemen heeft gehad om de kite af te regelen. Hij had onmiddelijk de lijnextensies aangebracht en als hij de lijnen aansloot op de verschillende knoopjes aan de kite dan stallde de kite heel de tijd en vloog hij voor geen meter. Uiteindelijk heeft hij de stuurlijnen op de allerkortste afstand gezet (zowel aan de bar als aan de kite aansluiting) en zo vloog de kite het beste.
In het onderwerp van kiteforum, wat ik hierbovan aangehaald heb, vermelden ze dat lijn extensies het vlieggedrag van een hoge Y-split kite sterk kunnen beinvloeden. Zou dit dan de oorzaak kunnen zijn dat de vorige eigenaar zo heeft lopen zoeken met zijn afstelling?

Het is wachten op wind tot ik eens kan gaan testen, maar het lijkt me dat beide kites wel met de bar moeten werken doordat net die lijn extensies zijn aangebracht. Of zit ik hier verkeerd? Smiley
Local

Geen avatar

Berichten: 216
Antwoord #4 Oktober 01, 2017, 00:37:21
edit2Rapporteer  
Gedeeltelijk waarschijnlijk, de meeste kiters kiten gewoon met lange lijnen. Het heeft beide z'n voor en nadelen, lees net wel dat je met kortere lijnen meer kite controle zou moeten hebben dus zou je denken dat de kite dan misschien minder zou stallen. Maar dat heeft waarschijnlijk ook niks met de lengte te maken, alleen met de angle of attack.
https://kiteboardschool.nl/materiaal-kitesurfen/lijnlengte-kitesurfen/
Hier http://kitesurfculture.blogspot.nl/2015/04/how-to-prevent-the-kite-to-stall.html staat een uitgebreid stuk over het stallen van kites, technisch en meer over het gevaar wat er dan op kan treden.
Je kunt je kite op het water of als je in het water kunt staan wel afstellen zodat ie niet of zo min mogelijk meer stalt,  door je bar aangetrokken te houden en als je kite dan stalled moet je hem iets meer poweren met de dewoperstrap of cleat op jouw bar en zo kun je hem als het goed is wel afgesteld krijgen. Op een youtube filmpje verteld iemand dat het net andersom is als je kite stalled heb je teveel power in je kite en moet je juist depoweren, misschien kan het ook wel verschillen per kite.


http://www.youtube.com/watch?v=HrYJ-And_q8


Jammer dat je het stallen van de kite niet zo duidelijk ziet en de bar is ook niet zo duidelijk te zien. Als het stallen komt door te weinig wind kun je ook aan de powerlijnen trekken, maar is meer voor gevorderden maar in heel weinig wind kan het echt geen kwaad.
@LaurenS

Berichten: 6454
Antwoord #5 Oktober 01, 2017, 08:26:38
edit2Rapporteer  
@Local, stallen van een kite is doorgaans door een oorzaak en dat is dat de powerlijnen tov de stuurlijnen te lang zijn . Simpele check grote schroevendraaier oid in de grond , daardoorheen de lusjes van de uiteinden van je lijnen.Barlijnen uitlopen , nu de bar totaal gepowered afstellen. Dus stuurstok van je bar aantrekken naar je lichaam  , en het depowerkoord in gepowerede stand. Als alle lijnen nu strak staan, lees even lang zijn moet alles goedkomen .
GODSEELS

Geen avatar

Berichten: 7
Antwoord #6 Oktober 01, 2017, 22:50:33
edit2Rapporteer  
@LaurenS
Dat heb ik inderdaad eens getest, alle lijnen waren strak en bar kwam mooi tot tegen de chickenloop. Maar de lijnen zelf zijn zo goed als nieuw dus had niet anders verwacht Grin

Vandaag de Gaastra voor de eerste maal gevlogen en die ging allsinds heel goed, nu wachten tot ik eens met de Best kan testen.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.