Oorbescherming en preventie van Surfersoor, Trommelvies perforatie, Zwemmersoor

ProPlugs (Mich)

Berichten: 17
Antwoord #50 Maart 23, 2008, 18:07:43
edit2Rapporteer  
(wind)surf sinds '76 en kite al 7 jaar. PAs geholpen aan beide oren. Idd geen pretje. Sinds van de zomer de plugs gebruikt en werken prima, maar was er helaas te laat mee. Afgelopen 3 maanden geen pretje en dus 2 keer met tulband rond gelopen. Geloof me het is geen pretje.
Ik weet dat het klinkt als een oude lul, maar voorkomen is beter dan genezen, dus ik zou zeggen als het water onder de 12 graden is, indoen die dingen!! Kon dus ondanks de zachte winter en de goede wind het water niet op en moet voorlopig nog een maand of twee wachten. Angry Angry

Dank je Mees voor je bijdrage en onderbouwing van surfersoor, ik wens je een snel herstel toe.

Aanvullend op jouw advies om oordoppen te dragen bij een water temperatuur van 12 graden en lager, wil ik benadrukken dat warm water van 25 graden Celsius en wind chill van minimaal 9 m/s ('n 5-je) het gevoel aan je oor terugbrengt als een koud-water-reactie.

Daarnaast draag niet alleen (geh)oorbescherming tegen surfersoor, wees ook spaarzaam op je trommelvliezen en dadelijk bij warmer water de prettige werking van bacteriën in vervuild oppervlaktewater..

Fijne Paasdagen en hopelijk zien we elkaar eens voor een testrit met Proplugs op een van de evenementen
Ciao
Michel
www.proplugs.eu
JB - On The Edge

Berichten: 2731
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #51 Augustus 06, 2008, 22:15:02
edit2Rapporteer  
Oud topic, maar reageer er hier ff op en open geen nieuw topic.

Ik heb altijd de avond na het kijken (zelfde avond, of die daarna) dat ik in beide oren een beetje raar gevoel heb. Niet alsof er water inzit, maar meer een lichte oorpijn/irritatie. Een dag erna is het wel weer weg.

Zou dit ook een surfersoor kunnen zijn? Heb het alleen na kiten, maar mn symptomen komen niet echt overeen.

Kan je met die oordoppen nog goed horen? En zijn ze headfirst-proof?
Le Ber

Berichten: 184
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #52 Augustus 07, 2008, 08:26:02
edit2Rapporteer  
Niet direct als reactie op jouw verhaal JB, maar wat je eigenlijk zou moeten doen is na elke dag kiten met een grote spuit en lauw warm water voorzichtig je oren spoelen.

Ik heb een aantal seizoenen als duikleraar gewerkt en dit is de enige manier om je oren infectie vrij te houden. Tevens NOOIT maar dan ook NOOIT wattenstaafjes gebruiken: Jeukt je oor, spoelen met spuit en lauw warm water en als je het gevoel hebt dat er een propje oorsmeer in zit paar druppels (olijf) olie in je oor en dan even 15 min op het betreffende oor liggen, het loopt er dan met de olie uit (en de olie beschermt je oor kort tegen infectie).

Overigens helpt dit volgens mij niet ter voorkoming van het surfersoor, slechts ter voorkoming van infectie.
ProPlugs (Mich)

Berichten: 17
Antwoord #53 Augustus 07, 2008, 09:28:45
edit2Rapporteer  

Ik heb altijd de avond na het kijken (zelfde avond, of die daarna) dat ik in beide oren een beetje raar gevoel heb. Niet alsof er water inzit, maar meer een lichte oorpijn/irritatie. Een dag erna is het wel weer weg.

Zou dit ook een surfersoor kunnen zijn? Heb het alleen na kiten, maar mn symptomen komen niet echt overeen.

Kan je met die oordoppen nog goed horen? En zijn ze headfirst-proof?

Aloha JB,
Met je laatste vragen te beginnen, je blijft er goed mee horen en tasten niet je evenwichtorgaan aan (omdat er een drukventiel in zit) tevens zijn ze niet alleen headfirst- maar ook monkey-proof.

Jouw symtomen komen meer over als irritatie mogelijk het eerste opzetten van een infectie. (Ook hiertegen is het dragen van goede watersportdoppen preventief). Mocht je surfen in zout water en enige tijd hierop doorbrengen dan kan best zijn door gevolg van het zoute water dat je huid in de gehoorgang is gescheurd en dit wat vrij spel geeft aan wat bacterien etc.

Doorgaans groeit bot niet zo hevig dat het groeipijnen geeft, die fase hebben we al achter de rug (lees puberteit).

Nu schrijft Le Ber over het gebruiken van warm water spuit en dan de oren uitspuiten. Allereerst mocht je hiervoor kiezen spuit alsjeblieft zonder enige druk ter voorkoming van beschadigingen, daarnaast zou je kiezen om je oren uit te laten spuiten laat het door een arts doen. Eenmaal begonnen met oren uit spuiten dan veroorzaakt dit in de meest voorkomende gevallen een terugkerend ritueel

Persoonlijk zou ik niet aan het wegspoelen / uitspuiten van mijn oorsmeer beginnen.. Oorsmeer is de natuurlijke beschermlaag tegen bacteriën! Je kunt eventueel met oordruppels een aanwezige ontsteking wel stoppen, ook hier: raadpleeg een huis/kno-arts.

Tuurlijk, en zeker na lang gespeeld te hebben in (zout en/of vuil) water kun je de oren met vers zoet water uitspoelen en drogen met een puntje van je handdoek

Hou het even in de gaten, mocht je meer willen vragen/weten you know where to reach us Wink
Mahalo en mooi dagen
Mich
Le Ber

Berichten: 184
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #54 Augustus 07, 2008, 09:44:02
edit2Rapporteer  
Citaat
Nu schrijft Le Ber over het gebruiken van warm water spuit en dan de oren uitspuiten.

Ik schreef voorzichtig spoelen met een spuit, dat is wat anders dan spuiten Smiley. Het is ook niet om het oorsmeer eruit te spoelen, maar om vuil water en zand eruit te krijgen zodat infectie geen kans krijgt, dat gaat veel beter en gecontroleerder met een spuit dan met de douche.

Proppen oorsmeer moeten eruit omdat er vuil water achter kan blijven hangen, het oorsmeer zelf uiteraard niet, dit werkt juist tegen infecties.
spruce

Berichten: 451
Antwoord #55 Augustus 07, 2008, 12:00:12
edit2Rapporteer  
Wat een hoop commercieel gezeik hier.
Als dit geen sluikreclame is dan weet ik het wel niet hoor.
Prima dat je middels een topic laat weten dat die dingen bestaan, maar ga nu hier niet iedereen een oorinfectie aanpraten.
Mensen die het een keer gehad hebben zullen heus zelf wel keuze maken om die dingen te  gaan halen, maar uit voorzorg al van die doppen in je oren gaat me een beetje ver.
Steek maar alvast een kurk in je aars, want als die gaat ontsteken is zeker geen pretje.

Succes met de verkoop van je dopjes.
Advies: begin een product te verkopen met wel een grote doelgroep



El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #56 April 28, 2011, 09:38:43
edit2Rapporteer  
                                         
BUMP

Jawel een topic uit 2008, maar niet minder relevant. Ik heb kennelijk aanleg voor de groei van botachtige voorwerpen, en sinds een dik jaar last van oorsuizingen in, jawel, mijn oren.
In het begin bij de huisarts geweest en die constateerde een bot uitstulping in de uitwendige gehoorgang, zonder daar verder iets bij te denken. Later nog bij een andere huisarts geweest en die heb ik zelf op het spoor van surfersoor moeten zetten. Hij wist werkelijk van niks.
Deze winter met consequent met cap gevaren, en nu een setje pro-plugs in.

De oorsuizingen en lichte doofheid zijn irritant, en hoewel de meeste literatuur roept dat het niet behandelbaar is schijnt het toch over te kunnen gaan indien het veroorzaakt wordt door de botvergroeingen (Oxostosis Externa).
Ik overweeg om later dit jaar voor de ingreep te gaan. Hamvraag, wie weet de beste KNO chirurg met het meeste ervaring op dit gebied?

Ik heb overigens met grote verbazing gelezen hoe sommige forum leden reageerden op de topic starter. Niet alleen plaatst hij een volkomen terechte, goed onderbouwde en gedocumenteerde waarschuwing, hij realiseert ook dat een betaalbaar en effectief hulpmiddel in NL surf shops verkrijgbaar is. €22 om te voorkomen wat ik nu heb/ga meemaken is niks! Het siert hem bovendien dat 'ie er niet gelijk in knalt met fear marketing qua vieze plaatjes maar het eerst netjes vraagt.
Gelukkig was dat in 2008 en zijn we nu een stuk voorkomender.
Radical Ronnie

Berichten: 386
Logs: 0 | 1555 uur
Antwoord #57 April 28, 2011, 11:29:01
edit2Rapporteer  
Hi 'El Rudo'

Ik ben 'ervaringsdeskunige, zeg maar...

In november 2009 ben ik aan mijn rechteroor geopereerd en 1 jaar later in november 2010 aan mijn linkeroor. Rechteroor was zogoed als dichtgegroeid, linkeroor, hard op weg... Dit alles door het vele jaren (30+ jaar) beoefenen van mijn favoriete hobby kitesurfen (en vroeger windsurfen) ...

Operatie is een pittige ingreep, moet je niet onderschatten. De arts is zo'n 2 uur aan je bezig (volledige narcose) om met een soort dremel-tooltje het overtollige botweefsel weg te frezen. Groot risico is dat hij hierbij iets anders raakt, zoals je trommelvlies of aangezichtszenuw... Dit zit allemaal nogal dicht op elkaar en is daardoor een secuur klusje!

Bij mij zijn beide operaties naar volle tevredenheid verlopen. Ze zijn uitgevoerd door Dr. Blom in het Rode Kruis Ziekenhuis (tegenwoordig ook wel HagaZiekenhuis, locatie Sportlaan) in Den Haag. Deze arts heeft deze operatie al vele malen uitgevoerd en zou je een autoriteit op dit gebied kunnen noemen.

Zie ook http://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/behandelaars/kno-artsen/blom,-h.aspx#

Als je nog vragen hebt, hoor ik het wel.

Gr., Ron
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #58 April 28, 2011, 13:26:36
edit2Rapporteer  
Hey Ron, bedankt voor de info. Gaat allemaal mee in de mentale voorbereiding.
Radical Ronnie

Berichten: 386
Logs: 0 | 1555 uur
Antwoord #59 April 28, 2011, 13:51:20
edit2Rapporteer  
Graag gedaan...

Hier nog meer info, ter (mentale) voorbereiding https://www.knocare.nl/item.html&objID=251
KiteDemon

Berichten: 6806
Antwoord #60 Mei 31, 2011, 20:07:02
edit2Rapporteer  
Inmiddels zeker al in fase 2 beland. Geen ontstekingen maar water blijft lang in mijn oor zitten en mijn gehoor is duidelijk minder.
27 jaar watersport waarvan de laatste 11 jaar kiteboarden dus het verbaast mij eigenlijk dat ik en nu pas last van heb.
Ben blij dat er juist bescherming te verkrijgen is en ga die dan ook gelijk halen voor mijn volgende sessie. Ik
Ik zit er niet op te wachten om mijn oor uit te laten frezen en wil vanaf nu dan ook erger voorkomen.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #61 Juni 01, 2011, 09:28:10
edit2Rapporteer  
Sterkte allemaal!
Klinkt niet fijn.
Ik heb die plugs al een tijdje, en door jullie verhalen komt de stap om ze ook in te doen dichterbij.
JB - On The Edge

Berichten: 2731
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #62 Juni 01, 2011, 10:52:45
edit2Rapporteer  
En ik vaar inmiddels al paar jaartjes met de pro-plugs! Bevalt uitstekend! Nergens last meer van (direct te merken als ik ze sporadisch een keer ben vergeten). Prima oplossing voor weinig geld dus.
Dennisairtime

Berichten: 328
Antwoord #63 Juni 01, 2011, 18:13:58
edit2Rapporteer  
Ik denk dat het allemaal wel meevalt dat surfers oor. Komt alleen voor als je lang met je oren onder water in koude temperaturen zit maar die paar keer dat je valt en ff kopje onder gaat krijg je volgens mij echt geen surfoor van. Vaar al zeker 20 jaar eerst windsurf en daarna kitesurf ook in de winter als het onder de 10 graden is maar ik heb nog steeds nergens last van.
Ik heb wel last vaan oorsuizen (tinitus). Maar dit komt zeker niet hier van maar door de vele houseparty's waar ik vroeger ben heen geweest en het niet dragen van gehoorbescherming tijdens het werk.
Martin1991

Berichten: 59
Antwoord #64 Juni 01, 2011, 18:42:24
edit2Rapporteer  
Met koud weer en harde wind heb ik er ook last van, mijn oren doen op het moment zelf geen pijn echter als ik savonds thuis kom en alles weer op tempratuur komt krijg ik enorme oorpijn !

Ik heb daarvoor bij de Beter Horen van die silicone aangemeten oordopjes laten maken, koste me 10 euro en die zitten echt perfect !

Zijn dezelfde als die ze bij kinderen gebruiken met buisjes in de oren.
KiteDemon

Berichten: 6806
Antwoord #65 Juni 01, 2011, 18:51:19
edit2Rapporteer  
Doppen zijn juist preventief. Het moment dat het merkbaar wordt ben je al te laat. Tot nu toe ook geen last van gehad maar één oor zit nu al van het weekend af dicht. De doppen zijn nu alleen maar om erger te voorkomen, want de botvorming is onomkeerbaar. Vanaf nu dus hopen dat het niet erger wordt en een operatie zien te vermijden.
Het is een sluipend proces en dat komt gewoon niet meer vanzelf goed. Er geen last van hebben wil nog niet zeggen dat je geen botvorming in je gehoorgang hebt omdat de opening nog niet helemaal dichtzit.
Ik was al langer op de hoogte van surfersear maar nooit aandacht aan besteed omdat ik nooit last had. Nu toch spijt dat ik niet eerder preventief doppen heb gebruikt om de ontwikkeling van bot in de gehoorgang te voorkomen.
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #66 Juni 01, 2011, 19:06:19
edit2Rapporteer  
ik heb het volgens mij ook al geopperd om van oordoppen gebruik te maken... ben nog steeds blij dat ik het doe...
simpele wegwerp oordoppen die je gebruikt op je werk zijn ook al voldoende. houd het water niet tegen maar beschermt wel tegen de directe invloeden van wind en temperatuurs schommelingen... en voorkomt ook trommelvlies breuk na een dikke wipeout
Fly like hell

Berichten: 842
Logs: 0 | 33 uur
Antwoord #67 Juni 01, 2011, 19:06:39
edit2Rapporteer  
Hé Moderaters, is dit niet gewoon ordinaire reclame!!!!
KiteDemon

Berichten: 6806
Antwoord #68 Juni 01, 2011, 19:19:03
edit2Rapporteer  
Hé Moderaters, is dit niet gewoon ordinaire reclame!!!!

Tegen de tijd dat jij er last van krijgt zal het kwartje ook wel vallen...........
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #69 Juni 01, 2011, 19:34:41
edit2Rapporteer  
Uitstulpingen van het bot rondom je uitwendige gehoorgang ontstaan als beschermingsmechanisme tegen de kou.
Slecht idee van moeder natuur want hierdoor kan je oorsmeer haar beschermende en reinigende functie niet uitoefenen. Je wordt veel gevoeliger voor oorontsteking, en het water kan dagen in je oor blijven zitten. Daarnaast kan je fluittonen gaan horen. Dit alles uiteraard gepaard met een lichte doofheid.
De een zal er meer last van hebben dan de ander maar het is onder surfers een overbekend fenomeen.
Als je huisarts vergroeiingen in de gehoorgang waarneemt, meteen aan de bel trekken. Huisartsen in NL weten hier doorgaans niks over dus zal jij ze moeten inlichten.
Fly like hell

Berichten: 842
Logs: 0 | 33 uur
Antwoord #70 Juni 01, 2011, 20:10:44
edit2Rapporteer  
Kwartje? dat is nog uit het gulden tijdperk. Welkom in de 21e eeuw!

Maar natuurlijk heb je gelijk dat je jezelf tegen oorelende moet beschermen. Maar als dit Topic nou door een ander gestart was oké, maar een fabrikant die een artikel begint over zijn eigen product!?
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #71 Juni 01, 2011, 20:14:32
edit2Rapporteer  
Dit topic is dan ook al 3 jaar oud hé Wink
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #72 Juni 01, 2011, 20:30:19
edit2Rapporteer  
Als de handelaar een slecht of zinloos product had aangekondigd, was het afgeschoten of verwijderd.
Meerdere kiters hier hechten er belang aan, dus verdient het een plek.
Die jij mag overslaan als jij er geen waarde aan hecht.
Kitepilami

Berichten: 169
Antwoord #73 Juni 01, 2011, 21:03:51
edit2Rapporteer  
Naar aanleiding van dit (omhoog gekickte) topic vandaag maar eens langs een hoogerspecialist geweest om die pro-plugs te kopen...

'nou meneer, ik heb ze nog wel, maar ik wil ze niet meer verkopen... '

Volgens hem beweerde Proplugs dat 80% van de plugs zou passen en 20% dus niet, maar dat bleek in de praktijk omgekeerd. Het gevolg is dat ze lekken en dat is vrij vervelend voor mensen die echt geen water in hun oor mogen hebben.

Hij kon wel zelf plugs op maat maken voor 25 euro, maar dan waren ze 100% afgesloten. Wat me juist aansprak bij die proplugs was het ventiel. Ik ben bang dat ik niets meer hoor met volledig gesloten plugs.

Heeft iemand ervaring hiermee? Hoor je nog iets met afgesloten, op maat gemaakte pluggen?

Janus

Berichten: 524
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #74 Juni 01, 2011, 21:14:29
edit2Rapporteer  
Ik heb de oordoppen ook geprobeerd.
Vind ze niet zo lekker zitten (irriteren zelfs) en vind de wind die langs het gaatje waait irritant. Volledig afgesloten is dan fijner.

Dat er mensen zijn die eea niet zo serieus nemen, prima maar verkondigen dat het allemaal wel meevalt is struisvogel politiek.
Diezelfde mensen roken waarschijnlijk ook en hebben geen klachten en dus is het maar onzin dat je er long, hart en vaatziekten van krijgt..

Ik neig trouwens naar softe plugs op maat met maximale demping (maar zijn niet dicht)
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.