Boetes BPR overtredingen verhoogd

[Pepper]

Berichten: 1015
Maart 02, 2010, 10:27:38
edit2Rapporteer  
Zag net in de nieuwste (2010) versie van het "Feitenboekje" dat de boetes voor BPR overtredingen dit jaar weer zijn verhoogd. Kreeg je vorig jaar nog een boete van €150,- voor kitesurfen op een plaats waar dit niet is toegestaan, dit jaar mag je €160,- afrekenen.

Het gehele Feitenboekje vind je HIER.

Het boetebedrag voor kitesurfen op een plaats waar dit niet is toegestaan vind je op pagina 181 van het Feitenboekje, feitcode pW160b.

Misschien handig om te weten als je besluit om "per ongeluk" buiten de toegestane kitesurfgebieden te gaan varen.....
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #1 Maart 02, 2010, 11:02:34
edit2Rapporteer  
Let op: het gaat bij de boete van € 160 om het kitesurfen buiten een BPR "ontheffingsgebied" . Word je gesnaait binnen een natuurgebied is het al snel een flink stuk duurder.
hoeksjuut

Geen avatar

Berichten: 73
Antwoord #2 Maart 02, 2010, 11:59:44
edit2Rapporteer  
Lang leven het buitenland..
jesse.

Berichten: 946
Logs: 0 | 6 uur
Antwoord #3 Maart 02, 2010, 12:54:52
edit2Rapporteer  
@idefixe.
Dus als je een keer op een één of ander plasje gaat kiten wat toevallig natuurgebied zou zijn. Word de boete ng meer dan €160,- Tongue

Aan wat voor geld boete zat jij dan te denken?  Lips Sealed

Soms zit ik er wel eens aan te denken, maarja als je word ge-get zet je het 'kitesurfen'gelijk en een negatief blaadje...
Yourie

Berichten: 139
Antwoord #4 Maart 02, 2010, 16:33:59
edit2Rapporteer  
Dan begrijp ik dat ik er nog goedkoop vanaf gekomen ben.
op 23 november zat ik net twee meter te ver op Workum en heb via de off van justitie en transactie voorstel van 125 euro gekregen.
Wat ik al een boel geld vond voor in mijn ogen een klein foutje.
Elevation

Berichten: 1363
Antwoord #5 Maart 02, 2010, 18:30:11
edit2Rapporteer  
hoe zit het met snowkiten op ijs in verboden gebieden ???
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #6 Maart 02, 2010, 19:03:12
edit2Rapporteer  
D'r spelen in dit hele gebeuren een paar zaken een rol:

Binnen vaart Politie Reglement: in het BPR staat ( Hfdst1 artk 9.a ) dat het kitesurfen is verboden.  In art 9b staat vervolgens dat de bevoegde autoriteit ( dat is RWS ) een ontheffing hiervoor kan verlenen. het BPR is geldig op alle bevaarbare binnenwateren en van Nederland en de Waddenzee. Uitzonderingen zijn een paar grote rivieren en de Westerschelde. Deze hebben hun eigen reglement ( waarin het kitesurfen overigens ook verboden is) .
Vaar je dus buiten een "ontheffingsgebied"dan kun je als kitesurfer een bon krijgen.  Het is overigens heel goed mogelijk dat daar andere gebruikers zoals bijv windsurfers WEL mogen varen ( don't shoot the messenger )

Natuurgebied: In een gebied aangewezen als zijnde natuurgebied zijn alle activiteiten zonder ontheffing verboden. Dus ook windsurfen, zwemmen, zeilen enz. Tenzij er een ontheffing voor een bepaalde activiteit is.

APV. Algemene plaatselijke Verordening. Een gemeente is voor haar gebied verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Als instrument beschikt de gemeente hiervoor over de APV. Hierin staan dus allerlei regels met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Vooral aan de kust zie je dat gemeentes in de APV zaken hebben opgenomen die betrekking hebben op het kitesurfen.

in het verbod zoals gesteld in het BPR wordt gesproken van "het zich voort bewegen door middel van een vlieger met een plank"  Met snowkiten op ijs doe je eigenlijk hetzelfde. Een kwaadwillende ambtenaar zou je dus een bon kunnen geven. Ga je daar tegen in beroep / laat je het voorkomen dan maak je een goede kans dat je er mee wegkomt ( in geval van een BPR bon)

Met snowkiten in een natuurgebied en je krijgt een bon dan ben je absoluut de pineut. Immers ALLE activiteiten zijn daar ( mits een ontheffing) verboden.

Verder kun je als je andere mensen in gevaar brengt zo wie zo een bon krijgen. ( Da's een algemeen wetsartikel in het Burgerwetboek )

Ook interessant is het om te weten dat er voor wat betreft "vliegeren" ook het 1 en ander in de wet is omschreven. Zo is het verboden om binnen een straal van 3 km van een vliegveld verboden te vliegeren. Voor een militair vliegveld is deze straal zelfs 5 km.

De meest WA verzekeringen sluiten de aansprakelijkheid bij een vlieger (ik geloof iets van ) groter dan 3 m2 uit. Vandaar dat je dus voor het kitesurfen beter een aparte WA verzekering kunt afsluiten ( leden van de NKV hebben deze automatisch bij hun lidmaatschap)

Ook interessant om te weten: bij het toekennen van een ontheffing voor het verbod kitesurfen zoals gesteld in het BPR wordt ten opzichte van natuurgebieden een grens van 500 meter gehanteerd.  Zo zie je dus dat op een aantal kitesurflocaties ( zoals bijv Mirns en Workum) de kitesurfzone 500 meter van het natuurgebied afligt en bijvoorbeeld de windsurfers tot aan de grens van het daadwerkelijke natuurgebied mogen varen.........

Daarnaast gaat in de toekomst het Natura 2000 gebeuren ook een rol spelen. Zodra Natura 2000 is geëffectueerd ( naar verwachting iets van 2011) is er voor de Natura 2000 gebieden ( zo'n beetje al het water in NL ) sprake van een beheerplan. Alle toegestane activiteiten binnen een bepaald gebied zijn dan in dit beheerplan opgenomen. Ben je dan ergens aan het kitesurfen en is op die locatie het kitesurfen niet opgenomen in het beheerplan ben je dus strafbaar. Zoals het er nu uitziet is het dan een milieudelict ( en da's behoorlijk minder......... ) Vandaar dat we dus vanuit de NKV zo druk bezig zijn om alle spots opgenomen te krijgen in het beheerplan natura 2000.

'tis weer een lekker verhaal geworden  Tongue
[Pepper]

Berichten: 1015
Antwoord #7 Maart 02, 2010, 19:30:40
edit2Rapporteer  
Over snowkiten op (bevroren) BPR-water:

Het BPR maakt geen verschil tussen vloeibaar en bevroren water, het gaat om de locatie/het gebied. Wat dat betreft zou je dus strafbaar zijn. Anderzijds heeft het kiteverbod in het BPR tot enig doel: het voorkomen van gevaar voor de scheepvaart. Maar omdat er ijs ligt is er geen scheepvaart en is er dus ook geen gevaar voor de scheepvaart.

Zoals Idefix al zegt: als je het laat voorkomen en je treft een goede, spontane, sportieve en vrolijke rechter die ook nog eens met z'n goede been uit bed is gestapt heb je kans dat je er mee weg komt. In alle andere gevallen.....
Flexifool

Berichten: 130
Antwoord #8 Maart 03, 2010, 18:51:42
edit2Rapporteer  
nu wordt kiten bij plan tureluur wel erg duur  Grin
sthr

Berichten: 81
Antwoord #9 Maart 03, 2010, 20:49:30
edit2Rapporteer  
Met snowkiten in een natuurgebied en je krijgt een bon dan ben je absoluut de pineut. Immers ALLE activiteiten zijn daar ( mits een ontheffing) verboden.

Je bedoeld "mits geen ontheffing"
HDFrank

Berichten: 618
Antwoord #10 Maart 12, 2010, 20:27:03
edit2Rapporteer  
Idefix,

Precies zoals jij al zegt is   "de BPR geldig op alle bevaarbare binnenwateren van Nederland en de Waddenzee."
Voeg daarbij alle reservaten en natuurgebieden, dan heb je een totaal beeld van waar je niet zou mogen kitesurfen.

Maar als er niet met "motor aangedreven' mag worden gevaren, het geen reservaat en geen beschermd natuur gebied is?

Dan zou je verwachten dat je op een recraetie plas "waar geen doorvaart mogelijk is" mag kitesurfen.
Maar de inspecteurs en de directie van de provincie vinden dat al het water onder de BPR valt.
"Je kan toch niet zonder regels" is het vaste antwoord van de Provincie.

Als hier nu eens duidelijkheid over zou komen?
Want een bekeuring is klote, maar een bekeuring terwijl het niet klopt is helemaal KUL!!!!

Grtz Frank

[Pepper]

Berichten: 1015
Antwoord #11 Maart 12, 2010, 20:36:33
edit2Rapporteer  
Idefix,

Precies zoals jij al zegt is   "de BPR geldig op alle bevaarbare binnenwateren van Nederland en de Waddenzee."
Voeg daarbij alle reservaten en natuurgebieden, dan heb je een totaal beeld van waar je niet zou mogen kitesurfen.


Kleine toevoeging: een gemeente kan in de APV ook nog regels opnemen over het gebruik van wateren zoals recreatieplassen (bijvoorbeeld een kitesurfverbod).
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #12 Maart 12, 2010, 20:37:38
edit2Rapporteer  
zit je op "niet bevaarbaar water"  waar geen doorvaart mogelijk is ( even uitkijken met sluizen / verbindingen met ... )  dan heb je niets met het BPR te maken.
uitzonderingen hierop zijn enkele grote rivieren ( en de daaraan verbonden "plassen" ) en de Westerschelde. Deze beschikken over een eigen vaar reglement waarin het kitesurfen overigens ook is verboden.
Op de hierboven bedoelde plassen waar het BPR niet geldig is heb je eventueel wel te maken met een A.P.V.  Is het dan in de A.P.V. niet verboden en gelden er verder ook geen restricties betreffende NB wetgeving en je krijgt toch een bon? Niet schikken dus en knalhard voor laten komen. Ga je geheid winnen.
Na effectuering van Natura 2000 wordt het helaas een heel ander verhaal  ThumpDown
VJ

Geen avatar

Berichten: 29
Antwoord #13 Maart 17, 2010, 06:14:54
edit2Rapporteer  
Op de Brouwersdam is Natura 2000 al van kracht. En gaat daar dit jaar buiten de kite zones en vooral rond de Ooster veel gecontroleerd worden . . erg triest maar waar.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.