Sanur, Bali: wie geeft het verlossende woord??

BeeS MR

Geen avatar

Berichten: 189
Augustus 13, 2008, 14:26:25
edit2Rapporteer  
Ik ga in december op vakantie naar (onder andere) Bali. Ik heb de search functie gebruikt en ook gegoogled en volgende info gevonden:

The wind in the wet season (volgens Bali-kitesurfing.org):

December to February, is when the monsoon hits Bali. With westerly winds, powerful – up to 30 knots, but gusty. The windiest months is usually January. The best places to kite are Sanur, Jimbaran or Tuban. Please note that it may be windy for 10 days in a row and then nothing for 1 month. You need to be lucky or live here, this period is not recommended for a kite holiday!
Recommended kite size (bow or flat): 12 sm - 9 sm for a 75 kilos kiter




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The Spot Sanur (volgens Bali-kitesurfing.org):

WET SEASON - the stretch of beach south of Sanur Beach hotel is the best during this time of the year, inside the lagoon the water is very flat and on the reef the waves are like ramp. Kite Beach rules as it can handle all the westerly directions.

Blue reef - about 300 meters right of the light tower, you will find this wave very nice to ride specially in the days with wind little bit side off shore. It?s easier  then Blue left as the reef is deeper and the waves smaller.

The peak is pretty far out and the waves holds up quite well, watch out for the big set that close out on all the line, turn and run away!!! Not to good with high tide.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The Spot Sanur (volgens Kiteboardingbali.com):

Go to the most southern beaches. Here you will find some gusty side shore to side-offshore winds with flat to choppy water.

other good places in the WET SEASON:
Jimbaran Bay niksa Reef
niksa beaches
Legian beaches

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Conclusie: De kans dat er in December kite-able wind staat is groot, maar het is niet te voorspellen wanneer het waait. Als het waait, dan is het meestal een lekker windje voor een 11m bowkite (Waroo 08) en duurt de fun meerdere dagen achter elkaar. Twee spots worden door beide sites genoemd, Sanur en Jimbaran.

wind
------
De 2 plaatjes (zelfde website) spreken elkaar nogal tegen... 15% of 70%????

Sanur
------
Volgens de ene website is het Kitebeach (Sanur) dat “rules”, maar volgens de andere site is het hier “gusty” en “off-shore”

Jimbaran
------
De ene site geeft geen info hierover, de andere site zegt;
Side-onshore to on-shore winds with choppy water and some beach break waves. There are several beach accesses. The best launching spot will be the most northern part of Jimbaran Bay, which gives you access to a part of this bay just south of the airport. Due to the angle of beach here the wind is slightly less onshore. From here you can tack upwind to reach the waves at "Airports Right". Keep away from the landing zone or you might have a free trip hanging behind a Boeing 747!

Nu gaat de voorkeur uit naar Sanur omdat ik het liefst op “flat-water” kite, maar af en toe vluchten voor inkomende golfjes vind ik ook niet vervelend…

Wie geeft het verlossende woord:

Kiten in December op Sanur, in Bali: Wie heeft het gedaan, wat zijn je ervaringen??? Heb je tips/foto’s/video? Welk hotel etc. etc.???

En hoe zit het met die wind??? 15% of 70%
joepje

Berichten: 206
Antwoord #1 Augustus 14, 2008, 09:38:56
edit2Rapporteer  
Hey bees,

Ergens heb ik een berichtje geplaatst over Bali, ik was er 2 maanden geleden. Neem vooral grote kites mee. Ik zat in sanur, mercuri hotel, ligt direct aan de kitespot. In Jimbaran heb ik niet gekite. Kun je voor een paar euri met de taxi naartoe. Bali is geen top spot (okay, ik ben verwend) qua wind. Het is er wel okay hoor. Vergeet geen schoentjes!

De meeste websites spiegelen het mooier voor dat het is. Geluk met de wind moet je hebben en laat je kleine kites dus maar thuis. 11 meter is vaak net niet genoeg (afhankelijk van je gewicht natuurlijk). Ik zelf (80 kilo) voer meestal met mijn 14 mtr rebel, 1 keer met mijn 10 en dat in 2,5 week tijd. De helft van de dagen kunnen kiten.

Geniet er gewoon van. Bali is een geweldig eiland, ook als het niet waait! En een taxi kost geen drol, dus je locatie maakt niet echt uit. Mercuri hotel in sanur is vooral fijn als je met bv je vriendin gaat en die wil zonnen.....

have fun!
dmartino

Berichten: 66
Antwoord #2 Augustus 14, 2008, 09:49:49
edit2Rapporteer  
ik ben op bali geweest halverwege december. Ik had mijn kite bij me, en ben er ook voor naar Sanur geweest. Ik werd er niet echt warm van. Er was een kiter die les kreeg, maar dat deden ze vanaf een bootje. Verder op sanur nog 2 kiters het zien proberen, maar er lagen nogal wat bootjes, en de wind was eigenlijk slecht.
Jimbaran ook veel gekeken, maar niemand zien varen. Het lijkt mij wel een mooiere plek vanwege de grootte van de baai (en af en toe een vliegtuig). Bali staat bekend vanwege zijn golven, en niet vanwege zijn wind. Kortom, in die periode kan je beter naar Miu ne of Borocay.
BeeS MR

Geen avatar

Berichten: 189
Antwoord #3 Augustus 14, 2008, 15:41:02
edit2Rapporteer  
Ok, thanks!

Het doel van de vakantie is trouwens een rondreis (Lombok, Flores etc.). De eerste en de laatste dagen zijn in Bali, dus ik dacht: neem mijn kite mee, kan ik nog een paar dagen knallen.

Begrijp echter dat de windkans eerder 15% is dan 70%... Wellicht dat het kiteplezier (1 op 5 dagen??) niet opweegt tegen de "risico's" (bijbetalen voor overgewicht, het sjouwen zelf, waar laat ik de spullen tijdens de rondreis (opslag Bali) etc.etc.).

Of zijn er andere kiters die in december wel volop geript hebben???
Haring High Richardt

Berichten: 9341
Antwoord #4 Augustus 16, 2008, 20:01:57
edit2Rapporteer  
Ben er in februari geweest geen wind maar golven
Ga naar ula watu voor golven. kite thuis laten
eiland is prachtig
Micky

Berichten: 4101
Antwoord #5 Augustus 18, 2008, 00:44:37
edit2Rapporteer  
Volgens mij kan Michiel Bandit (topic Rotterdam) je iets meer vertellen.
Ben er zelf ook geweest (Bali) en wel golven maar weinig wind...
RH

Berichten: 298
Antwoord #6 Augustus 19, 2008, 14:16:24
edit2Rapporteer  
Ben er net vorige week geweest en zelf vinden ze dat mei tot sept het windseizoen is. Maar voor wind en fun kun je beter in Nederland blijven. De wind lijkt vrij hard (voelt aan als minimaal 15 knopen), maar je moet echt gaan varen met een 14m of groter in deze periode (in NL vaar ik met mijn 11 vanaf 12 knopen). Ik heb daar spullen gehuurd (US$ 35 p/u us$60-100 voor een dag). Kon nauwelijks hoogte houden (lag misschien ook wel een beetje aan de oude boards die ze hadden). Al met al niet echt een aanrader, maar misschien is december beter. En zoals al eerder opgemerkt: Bali is er voor de golven, niet voor de wind.
BeeS MR

Geen avatar

Berichten: 189
Antwoord #7 Augustus 19, 2008, 16:48:43
edit2Rapporteer  
Ok, bedankt voor de reacties. Jammer genoeg is het me duidelijk geworden dat de kans op goede wind erg klein is. Mocht het toch gruwelijk lekker waaien, dan valt 60 USD per dag ook nog wel mee, tenslotte toch 4 of 5 dagen tijd...

Vorig jaar in Pipa (Brasil) de 1e golfsurf meters gepakt, inderdaad erg leuk. Iemand nog tips voor goede golven?? Lees: 1e golfsurf meters gepakt, dus gruwelijke golven met barrels zijn (nog) niks voor mij. Beter van die lange rollers om lekker op te cruisen met een long board....
RH

Berichten: 298
Antwoord #8 Augustus 19, 2008, 18:17:31
edit2Rapporteer  
Ga dan lekker naar niksa. Beetje druk, maar je kan werkelijk overal longboards huren op het strand voor nog geen 10 euro per 2 uur. Het is daar een heel lang zandstrand (enkele kms), dus geen rifs en dergelijke en het water - zoals overal in Bali - lekker warm. niksa ligt 20 minuten van Sanur (ong 10 euro met de taxi heen en weer)
D.D

Berichten: 1561
Antwoord #9 Augustus 20, 2008, 11:38:41
edit2Rapporteer  
Ik zat vorig jaar in niksa, ben wel met de taxi naar Sanur geweest.
Ik heb daar een setje gehuurd, was best prijzig maarja.. het was wel mooi om daar te kiten.
Het nadeel is wel, met laag water MOET je shoentjes dragen, anders heb je kans dat er een stuk koraal of steen in je voet gaat zitten. ( het water is nogal ver van de kant dan, en op het stuk dat je dan moet lopen ligt nogal veel troep, schelpen etc.!)
De wind is ook niet perfect, dus als je gaat neem dan een 14m of groter mee, of anders wat huren daar.
Veel plezier daar, en hopen op wind! Grin
BeeS MR

Geen avatar

Berichten: 189
Antwoord #10 Augustus 22, 2008, 23:21:29
edit2Rapporteer  
bedankt allemaal voor de reacties! Het wordt Legian Beach (naast niksa, maar minder Ozzies) en mocht het kiteable worden, hop in de  taxi naar Sanur...
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #11 Augustus 23, 2008, 19:54:26
edit2Rapporteer  
Het nadeel is wel, met laag water MOET je shoentjes dragen, anders heb je kans dat er een stuk koraal of steen in je voet gaat zitten. ( het water is nogal ver van de kant dan, en op het stuk dat je dan moet lopen ligt nogal veel troep, schelpen etc.!)


Niet alleen met laag water, ook met hoog water, want er zijn nogal wat ondieptes die vol liggen met koraal. En op de meeste plaatsen kun je het koraal ook raken met je voeten, ook bij hoog water.

Bij neergaand tij vaar je regelmatig tegen ver uitstekend koraal aan met je vinnen. Echt geen plek om lekker te freestylen of om te beginnen. Naast Turtle island is een baai die onafhankeljik van het tij diep genoeg is. Echter bij laag water moet je wel een stukje over de zeebodem lopen naar dieper water, met allemaal koraal en troep.

Tevens zijn de zeeegels daar buiten proporties zo groot, en je moet ook niet bang zijn voor zeeslangen (die niets doen zolang je er niet bovenop onderuit gaat. Ze zijn giftig!)

En vergeet ook niet dat het koraal een bacterie bevat die wondjes, hoe klein ook, infecteren waardoor ze maanden open kunnen blijven. (Golf)Surfers behandelen wondjes daar ook altijd met waterstofperoxide om dit te voorkomen.

Al met al dus niet het kite-hof van Eden, maar ik heb er twee jaar geleden in Juni veel plezier gehad. Vooral de golven naast Turtle island zijn goed bevaarbaar, en lopen van 1m hoogte tot 3+ meter, met een amplitude van zo'n 8s. toen ik er was. Episch Joepie Joepie Joepie

En ik had wel genoeg wind voor toen een 12C en een veel te kleine Jamie Pro (eigen spullen mee). je moet blijkbaar geluk hebben.

Ook weet ik vanuit de Lonely Planet dat de wind in de winterperiode de andere kant op waait, dan is Sanur juist aflandig. Zoek dat goed uit, er zijn een aantal websites waar je info kunt vinden:

http://www.bali-kitesurfing.org/ o.a.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #12 Augustus 23, 2008, 19:56:25
edit2Rapporteer  
bedankt allemaal voor de reacties! Het wordt Legian Beach (naast niksa, maar minder Ozzies) en mocht het kiteable worden, hop in de  taxi naar Sanur...

Ozzies zijn er vrijwel niet. Sinds de bomaanslagen heeft de Australische regering een negatief reisadvies afgekondigd, en zover ik weet is dat nog steeds van kracht. Vandaar dat de mensen op Bali ook zowat verhongeren. Ik geloof wel dat het toerisme uit Europa flink aan het aantrekken is.

Toen ik er was in juni was het ontzettend rustig kwa touristen. Wel veel Balinezen: 4,5 miljoen op zo'n klein eiland Tongue
D.D

Berichten: 1561
Antwoord #13 Augustus 25, 2008, 22:57:14
edit2Rapporteer  
bedankt allemaal voor de reacties! Het wordt Legian Beach (naast niksa, maar minder Ozzies) en mocht het kiteable worden, hop in de  taxi naar Sanur...

Ik heb daar ook gezeten(legian), gewoon kijken wanneer er wind is, en dan naar de kitespot gaan!
Verder kun je echt prima golfsurfen bij legian/niksa!:)
Nogmaals.. veel plezier Joepie

En Michiel, bedankt dat je het vertelt van die zee egels en zee slangen, daar durf ik dus nooit meer te kite:P
Vind de kwallen van nederland al eng genoeg:P
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.