regulering kitesurfscholen

Idefixe

Berichten: 8241
April 05, 2010, 12:41:34
edit2Rapporteer  
Dat goede kitesurfscholen een must zijn voor de sport is een vaststaand gegeven.
Op sommige plaatsen zien we echter een soort van wildgroei ontstaan.
Vanuit m'n NKV gebeuren word ik ook steeds vaker door plaatselijke overheden met betrekking tot dit onderwerp benaderd.
Veel kitesurfers beklagen zich over de grote hoeveelheid lessers op het water. Helaas zijn niet alle scholen al te zuinig met het opeisen van "ruimte"op het water. Vooral voor de binnenwaterlocaties is er op dit gebied nogal wat te doen.
Een veel gehoord standpunt ( en wettelijk ook best wel behoorlijk goed onderbouwd) is het gegeven dat we op veel locaties praten over een "recreatieve bestemming" . Een kitesurfschool valt uiteindelijk onder een economische activiteit. Waar ligt de grens? Wanneer botst de aanwezigheid van 1 , 2 of meerdere kitesurfscholen  met de uiteindelijke bestemming "kitesurfzone" ?
Reguleren? andere alternatieven? Wat is jouw mening?
Schiet er maar eens op los........


Jarno

Geen avatar

Berichten: 2272
Antwoord #1 April 05, 2010, 13:07:37
edit2Rapporteer  
Moeilijk punt idefixe.

Kitesurfers zijn in de kern als het goed is relaxete, aardige, welwillende, behulpzame mensen en zouden dus onderling (prive of in schoolverband) geen problemen met elkaar willen of hebben.

Helaas blijkt het door drukte en verandering van het kitesurfvolk zelf tegenwoordig vaak heel anders te gaan. We zijn niet meer zo behulpzaam en sociaal als we zelf soms denken te zijn.

En ik denk (weet uit ervaring) dan ook dat die mentaliteits verandering deels komt doordat scholen vanuit een economisch oogpunt zo veel mogelijk ruimte willen en dit niet altijd op een sociale manier verkrijgen.
Voordat we echter eventueel richting een 'systeem' kunnen gaan waar we spots kunnen onderverdelen in een 'les' en een 'vrij kiten' gedeelte zullen we eerst moeten zorgen dat de scholen goed in kaart zijn gebracht en er daar een duidelijke regulering in wordt aangebracht, zodat te controleren valt of iets of iemand die les aan het geven is wel of niet bij een school hoort. Met de daarbij komende problemen dat 'even les geven aan een maatje' weer aparte gevallen gaan worden?


Concluderend denk ik dat het óf heel streng moet gaan worden met heel veel regeltjes en vergunningen, waar niemand op zit te wachten óf dat we lekker moeten blijven door sudderen op deze manier en we richting een anti-sociale chaotische sport toe gaan waar ook niemand blij van wordt...


oplossing: chill, relax, wees sociaal! De veranderingen liggen niet in het wel of niet reguleren, maar in ons zelf!
LamiKaze

Berichten: 897
Logs: 0 | 11 uur
Antwoord #2 April 05, 2010, 18:23:24
edit2Rapporteer  
Iedereen moet in de gelegenheid zijn om te leren kitesurfen.

Wild groei moet eigenlijk worden voorkomen, want dat kan
het niveau aanzienlijk naar beneden halen. Bestaande locaties
hebben meestal al hun eigen kitescholen en daar zou je dan
ook buitenstaande kitescholen moeten weren.

Vaak zie je ook nog veel doe het zelvers. Hier bij ons wees
ik laatst nog een paar knullen er op en zei: neem les je leert
het ten eerste veel veiliger en ten tweede veel sneller. Ze hadden
namelijk niet eens de safety vast en wisten niets van safety rules.

Als iemand iets fout doet wijs hem er dan ook meteen op wat die
dus fout doet i.p.v. van eerst maar een hele kwaaie preek te houden.
Dat werkt toch averechts en wekt gelijk agressie op.

Janus

Berichten: 524
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #3 April 05, 2010, 20:56:40
edit2Rapporteer  
Vandaag werd er ook weer flink les gegeven op Mirns, zaten mooi tegen de grens van de zone aan en je had er eigenlijk geen last van met de windrichting van vandaag.  Zo'n commercie zit er volgens mij niet achter een kiteschool, maar regulering van aantal scholen per kitelocatie en lesgebied in het water lijkt mij gewenst.

BTW:
De lessers zagen er mooi uitgedost uit met die gekleurde hesjes.. leek wel aardig professioneel.. met de nadruk op leek... want welke school laat nou z'n lessers op blote voeten op Mirns los... op je board kan het al wel weer op blote voeten maar continue in het nog frisse water lijkt me nogal koud... voordeel: je voelt de mosselschelpen ook niet meer je vlees binnen dringen....
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #4 April 05, 2010, 21:30:17
edit2Rapporteer  
Op Hanlos had Bikini een goed idee, om Golden Rules te formuleren.
De regulerende overheid probeert vaak met het bedrijfsleven tot een convenant / gentlemen's agreement te komen, waarom?
Reguleren en handhaven is duur en moeilijk. Als bedrijven zelf verantwoordelijkheid nemen, met hun eigen deskundigheid, is het resultaat soms beter. En soms niet, dan gaat de minister alsnog (dreigen met) wetgeving.

De NKV kan inderdaad samen met de scholen richtlijnen opstellen.

Maar...... voordat daar zoveel over gesproken wordt, is het hoog tijd dat Idefixe concreet wordt. Nu roept hij iets over "wildgroei" en iedereen projecteert daat zijn eigen probleem en oplossing op.

Wat zijn precies de problemen? En waar spelen die problemen?
Dan pas kun je het over oplossingen hebben.

Er is ergens een plek waar een school meer ruimte opeist dan nodig is? Is daar al over gepraat met de spotvertegenwoordiger?


Jelle
- IKO level 2 sinds 2006
- ex-IKO sinds 2009 omdat de IKO-nascholing in het niet valt bij intervisie met collega's in het veld en op de forums
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #5 April 05, 2010, 21:40:37
edit2Rapporteer  
Quote Nature op Hanglos:
"Kitescholen hangen altijd voorin of in het midden als je een beetje kiter bent kun je er wel omheen varen.
Zoals op muiderberg zijn er genoeg scholen maar deze staan altijd prima versprijd op 1 lijn zodat een beetje kiter er langs kan kruizen en er achter of er voorlangs kan varen.

Met kitescholen reguleren ga je t niet redden, dan komen er alleen maar meer prutsers bij.
Scholen vol.
- ja ik kon niet lessen, dus ging zelf maar aankloten.

lekker zo laten gaan Smiley mocht het een probleem opleveren kan je dat bespreken met een school.

note - ik zeg niet dat scholen meer recht hebben op een groot stuk water dan welke kiter dan ook. iedereen is gelijk en dient rekening met elkaar te houden.

grootste probleem is de mannetjes die denken dat ze "extreem " goed zijn die vertonen het meeste aso gedrag.  "
=====================================

Kudo's voor Nature!
Hoewel ik de indruk heb dat die mooie lijn op Muiderberg vooral bij noordenwind ontstaat, dan is de lijn parallel aan de kust ongeveer.
Maar zoiets zou OP DIE SPOT goed tot Richtlijn verheven kunnen worden en gecommuniceerd naar nieuwe kitescholen.
Ik denk dat elke spot en windrichting een andere zonering nodig heeft. Voor kitescholen is goed te begrijpen hoe je dat handig en veilig aanpakt, voor een ambtenaar niet.
Erik@Spijk

Berichten: 861
Logs: 0 | 459 uur
Antwoord #6 April 05, 2010, 22:54:33
edit2Rapporteer  
Denk dat je scholen en mensen die de eerste meters gaan maken de ruimte moet geven. Over het algemeen staan ze de halve dag op dezelfde plek, je kan er om heen varen.

Die eerste dagen (bij mij nog niet zo heel lang geleden) is de kite nog niet onder controle en heb je de ruimte hard nodig. Ook kan je in het begin nog niet uitwijken.

Wel denk ik dat drukte en minder sociaal gedrag onlosmakelijk verbonden zijn, ook met kitesurfen. Volgens mij moeten er ook meer toegestane locaties komen. (denk aan bijvoorbeeld het Haringvliet of Grevelingen) 

Als het minder druk is komt de rest wel goed. Regels zijn niet echt te handhaven en niemand die blij wordt van regels.

Kitesurf scholen helpen recreanten, die recreanten horen thuis op een locatie met een recreatieve bestemming, niet op een industrie gebied, Piet Patat mag er van mij ook staan.

Wel hebben kitesurf scholen, naar mijn mening, de plicht om ook andere toegang te geven tot een spot. Op Oostvoorne was het vorig jaar wel eens zoeken op een goed moment om tussen de lessers door het strand te bereiken, misschien dat hier iets te verbeteren valt.
Rikkediedoo

Berichten: 17
Antwoord #7 April 06, 2010, 09:06:40
edit2Rapporteer  
Hou op hoor met het typisch Nederlandse regelgeven !! Iedereen moet de kans krijgen het te leren en daarbij is Nederland erg klein. We moeten elkaar dus gewoon de ruimte gunnen. Ja ja dat is voor sommigen heel moeilijk maar het is nou eenmaal zo. De kitesurfers die het goed kunnen moeten dus afstand houden van de beginners en lessen. Dus niet wijs willen doen door vlakbij langs te scheren. Laten we sociaal blijven en een goed voorbeeld geven.

Rik
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #8 April 06, 2010, 09:14:36
edit2Rapporteer  
Ik denk dat veel van de mensen die hier reageren niet dagelijks op een strand te vinden zijn waar verschillende kitescholen lessen. Zoals in de openingspost verteld is gaat het hier niet om de lessers maar om de scholen. Veel scholen eisen een stuk strand op en dat stuk word steeds groter omdat er meer scholen komen. Als je dan ook maar even door dat gebied gaat  omdat je gewoon niet anders kan krijg je een kite in je lijnen gestuurd (zelf ook meegemaakt vorige zomer).

Wat dat betreft is er inderdaad sprake van een wildgroei van kleine schooltjes. Er zijn aan de andere kant ook genoeg scholen die het wel goed doen.
nielsen

Geen avatar

Berichten: 90
Antwoord #9 April 06, 2010, 09:36:42
edit2Rapporteer  
ik kan alleen iets zeggen over de spots waar ik zelf kite: Mirns en Workum. Op deze spots (en ik kite alleen in het weekend) heb ik geen last van kitescholen. Iedereen moet het kunnen leren. Als medekiters kunnen we dieper gaan en een rustiger stuk uitkiezen. vaal zie je dat kitescholen een zijkant kiezen, zoals ook gisteren op mirns het geval was.

rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #10 April 06, 2010, 10:54:46
edit2Rapporteer  
Het probleem (als er dan wel sprake van is) doet zich m.i. hoofdzakelijk voor op spots, waar er bv geen kitevereninging en/of  waar beginners komen (Mirns, Muiderberg, Oostvoorne etc.). De loacaties waar wel een vereniging is en waar je dan ook alleen mag kiten als je lid bent (vele spots langs de kust)zijn er soms geen of mss één of twee kitescholen, die dan ook de goedkeuring van de vereniging en een gemeentelijke vergunning hebben.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #11 April 06, 2010, 12:43:18
edit2Rapporteer  
Veel scholen eisen een stuk strand op en dat stuk word steeds groter omdat er meer scholen komen.

Waar precies? Welke scholen?
Ik zie nooit een school een stuk strand opeisen en ik geef op 4 lokaties les, en soms nog ergens anders.

Als je dan ook maar even door dat gebied gaat  omdat je gewoon niet anders kan krijg je een kite in je lijnen gestuurd (zelf ook meegemaakt vorige zomer).

Dat lijkt me typisch iets voor de politie, poging tot doodslag. Of vernieling. Daar hebben we al wetgeving voor.


Wat dat betreft is er inderdaad sprake van een wildgroei van kleine schooltjes.

Wat wat betreft? Dergelijke geweldpleging? En dat gebeurt vaak door nieuwe kleine schooltjes?

Het is erg onhandig om (kleine?) lokale problemen met nationale wetgeving te gaan regelen.

Beste Tom en Reflex, het is heel goed om problemen aan te pakken, daar ben ik helemaal voor. Maar bespeur ik hier een ontwijking van de vraag wat er nou precies waar en door wie aan de hand is?
Zijn er misschien grote scholen die jullie niet willen aanspreken of schofferen, en die dan maar via algemene wetgeving moeten worden aangepakt?
Geronimo79

Berichten: 2552
Antwoord #12 April 06, 2010, 13:09:02
edit2Rapporteer  
Misschien goed voor het NKV met de Surfsports academy te gaan praten. Gezien dat toch de grootste opleiding gaat worden. En misschien een soort traject op zetten waarin kitescholen bepaalde papieren moeten halen om open te mogen zijn.
Op het moment kan iedereen een kiteschool beginnen. Met een beetje verstand van zaken kom je een heel eind.

Iko lijkt volledig passeé te zijn. Heb dr eigenlijk in 4 jaar tijd nog niks goeds over gehoord behalve dat et et enige is wat een beetje waardering krijgt.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #13 April 06, 2010, 13:32:01
edit2Rapporteer  
Ik heb nog nooit gehoord dat mensen in NL ontevreden waren over de IKO-instructeurstrainingen. Meestal heel enthousiast over de professionele aanpak, en iedereen leert er veel.

Waar het fout gaat, is daarna: je moet blijven betalen voor nix, en hun verzekering was/is waardeloos. En ze zijn heel slecht te bereiken voor vragen en feedback.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #14 April 06, 2010, 14:31:21
edit2Rapporteer  
@ kitesurfschool.org
Als je de opening van het topic goed leest dan zijn er vanuit de NKV betreffende dit onderwerp geen echte problemen. Het gaat om de vraag OF en daarbij WELK standpunt jij als kitesurfer in deze materie hebt.
Er zijn al aardig wat goede suggesties ideeën gedaan.
Je moet ook niet vergeten dat er gewoon vanuit de gemeente's waar nu een off kitesurfzone komt ( bijv veel plaatsen aan de Noordhollandse kust ) bij de NKV vragen worden neergelegd omtrend deze materie. Er is dus zowiezo vanuit overheidsionstanties een behoefte voor een advies. Dit topic ( en ook op hanglos) is bedoeld om een indruk te krijgen wat er onder de kitesurfers zelf leeft.
Het is geen discussie welke school / organsiatie wel of geen goede lessen geeft.
Ikzelf heb hele goede dingen gezien bij zowel IKO als Watersportverbond erkende scholen. Sterker nog: Manfred van Absolute geeft al jaren heel goed les op Mirns en is bij geen enkele organisatie aangesloten.
Je moet dit topic ook niet zien als "aanval"of kritiek op de scholen.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #15 April 06, 2010, 15:28:50
edit2Rapporteer  
Wij in het zuid-westen ziten met het probleem dat een van de belangrijkste spots de afgelopen jaren kwa ruimte fors aan banden is gelegd (Oostvoorne). Dit jaar gaat de Slufter ook nog eens dicht voor een aantal jaren, waardoor de overige spots (en dat zijn er niet zo heel veel) enorme drukte kunnen verwachten.

Op Oostvoorne wordt veel les gegeven. Sinds de "groene jongens" de spot behoorlijk veel kleiner hebben gemaakt merk je dat dit problemen geeft met de aanwezige scholen vs. de recreanten (vrije kiters)

Op Oostvoorne was er bijvoorbeeld ooit sprake van maximaal vijf scholen (die een vergunning kregen van de gemeente Westvoorne). Inmiddels zijn er al veel meer scholen als vijf, zelfs soms uit Duitsland. Daarbij meegenomen dat de grootste school ook echt GROOT is. En de plek waar het het best is om te kiten wordt nu al een jaar steevast in beslag genomen door de scholen.

Ik voorzie dan ook echt problemen voor de drukke dagen.


Vreemd ook dat ze zo graag de bestemming "natuurgebied" op Oostvoorne plakken, echter aan regulering van de kitescholen wordt niet gedaan? Erg tegenstrijdig mijn inziens
Walt0r

Berichten: 542
Antwoord #16 April 06, 2010, 15:37:27
edit2Rapporteer  
Meer scholen ontstaan omdat er meer mensen willen kiten, want er is markt voor. Dus er zullen ook steeds meer mensen na de cursus het water op gaan.

Kortom drukte door scholen is een graadmeter dat de sport groeit, dus er zal in de toekomst meer ruimtegebrek ontstaan.

Enige oplossing op korte termijn is spots uitbreiden, voor zowel scholen als startende kiters. Oplossing op lange termijn is niets doen totdat de sport zijn populariteit weer verliest en er zullen vanzelf weer scholen verdwijnen.

Dat laatste kan ik me zelf niet voorstellen, maar dit zal wel gaan gebeuren.

Mijn standpunt is: ruimte creeren.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #17 April 06, 2010, 18:40:54
edit2Rapporteer  
Gewoon keihard loopen
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #18 April 06, 2010, 20:28:37
edit2Rapporteer  
Denk dat een oplossing zou kunnen zijn om een bepaald gebied af te bakenen met boeien. Probleem wordt dan weer dat zo'n gebied natuurlijk weer te klein wordt op het moment dat de lessers gaan bodydraggen en de eerste meters gaan maken.
Zie het regelematig op Schellinkhout, een niet al te grote spot, tot een jaar of vier terug was het nog te doen, nu met een mooie dag is het daar magadruk en knallen de kites je regelmatig om de oren. De scholen starten altijd een mooi eind uit de kant maar in de loop van de dag zitten ze kris kras over het hele water. Je kite daar dan echt met gevaar op letsel. Probleem is natuurlijk niet alleen de scholen met lessers, ook de gasten die denken dat ze een topper zijn veroorzaken de nodige problemen.
Enige optie dan is uitwijken naar zee. Ik denk dat een simpele oplossing niet zo snel voor handen ligt. De scholen moeten toch ook hun centjes verdienen en dan heeft waarschijnlijk iedere spot zijn eigen problematiek.  Undecided
bezemsteel12

Berichten: 884
Logs: 0 | 69 uur
Antwoord #19 April 06, 2010, 21:32:10
edit2Rapporteer  
tsja

mijn ervaring met kitescholen:
al kom je heel dicht in de buurt vragen ze even om wat afstand te houden, en al ben je er heel even door een foutje zijn ze wel geduldig, en wachten ze even tot je weg ben.

tsja en om dan echt boos op de scholen en lessers te worden, niemand is direct gevorderd.

waar ik dan wel boos om ben zijn die mensen die het aardig kunnen, en vlak langs je heen komen, en gaan zeuren al vaar je hun in de weg! (gelukkig zijn het er maar een paar die zo zijn)

en alles zou zijn voor en nadelen hebben!
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #20 April 07, 2010, 21:12:27
edit2Rapporteer  
De conclusie lijkt te zijn dat er op enkele kitesurfspots veel drukte is, maar dat de meesten niet vinden dat ze vermijdbare last hebben van de kitesurfscholen. Hooguit moet er op een enkele spot iets geregeld worden met een grote kitesurfschool of meerdere. 
Op Hanglos beslaat dit topic al 4 blz..
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #21 April 14, 2010, 00:06:02
edit2Rapporteer  
Ik sta momenteel een beetje tussen beiden in, ik heb onlangs mijn lessen gehad en ben nu wat zelfstandig aan het leren (dus ervaring opdoen), dus ik loop wat te stunten tussen een hoop die het wel kunnen. Maar voor iemand die net zijn lessen gehad heeft en zelfstandig het water op wil gaan is er nog een hoop onzekerheid en ook de schrik om een ander in de weg te varen of de kite door de andere zijn lijnen te sturen al die dingen brengen een bepaalde angst met zich mee, iets wat je van je af moet leren zetten.
Maar hoe herkennen anderen die al wel goed kunnen kiten diegene die het wat minder kunnen? Bij leren wagen rijden heb je die blauwe stikker met de witte L in, dus je herkent vrij snel iemand die aan het leren rijden is in het verkeer, maar dat is niet direct het geval bij deze sport.

Ik heb drie weken geleden wat zelfstandig (wel onder toezicht van m'n instructeur) mijn waterstarten aan het oefenen geweest in Borsele en daar had men vrij snel door dat ik "vers" in deze sport zat en meed men mij een beetje, dus gaf men mij voldoende ruimte en men kwam niet zo kortbij voorbijvaren. Maar afgelopen zondag was ik in Paulina om hetzelfde te oefenen en daar had ik toch redelijk wat stres aangezien niemand mij daar echt ontzag en toch op een aantal meters voorbij kwam varen, ik had bijna mijn kite bij het vallen van mijn board door iemand zijn lijnen gestuurd, gelukkig kon ik het nog net voorkomen.

Misschien dat er een soort van herkenningsmiddel zou voorgesteld kunnen worden waarbij onervaren kiters, vooral de periode dat ze nog niet zo goed op hun board kunnen blijven staan, zich onderscheiden van de rest, zo weten ervaren kiters dat ze wat moeten opletten voor de aspirant kiters.
Ik weet niet of dit wat is? Ik denk maar wat mee.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #22 April 14, 2010, 00:31:21
edit2Rapporteer  
Logische vraag, Runaque.
Maar het is heel simpel: elke gevorderde kiter ziet in 1 oogopslag dat jij beginner bent. Dat zien ze aan je houding, je snelheid, de manier waarop je kite beweegt. Al van 150 m. afstand.
Als ze dan toch vlak langs je scheuren in Paulina, was dat waarschijnlijk onbeleefd gedrag. Zoals je al zei, in Borssele hadden ze het door en hielden ze afstand. De sfeer verschilt nogal op verschillende spots.
Maar het kan ook zijn dat het kiters waren die tussen beginner en gevorderde inzitten zodat ze wel kunnen varen maar nog te weinig aandacht over hebben om anderen in te schatten.
Afstand is je beste vriend bij kitesurfen.
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #23 April 14, 2010, 11:09:16
edit2Rapporteer  
Dat zou kunnen, sommigen die bij me in de buurt kwamen leken toch hun ding met voorzichtigheid te doen, zoals sprongetjes en heel bescheiden kiteloops. Ik hoop dat diegene die toen aanwezig waren mij niet verkeerd begrijpen, ik heb er niets op tegen, maar voor mezelf is het nog allemaal een hele hoop dat je tegelijk moet doen om op je board te geraken, kite controleren, evenwicht, juiste houding trachten aan te nemen, ... en daarnaast ook nog zien dat je anderen niet in gevaar brengt, toch een hele boterham vind ik en op dat vlak heb ik het toch onderschat voor ik eraan begon wetende dat het zeker niet gemakkelijk ging zijn. Ik had me dan ook wat verder afgezonder, of toch geprobeerd, maar aan de stroming kan je weinig veranderen, dus heb ik een paar keer terug over het strand terug gewandeld tot ik wat uit de menigte was.
En als er toch nog enkelen kortbij kwamen wachte ik even om m'n kite naar 11.30 te sturen om hem dan vol richting 1.30 a 2u te sturen om zo toch op m'n board te geraken. Veiligheid is voor mij het belangrijkste, niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.