Nkv nieuws

Straight edge

Berichten: 526
Mei 29, 2014, 19:12:02
edit2Rapporteer  


Nederlandse Kitesurf Vereniging
7 uur ·
achter de schermen
Veel werk van de NKV is niet direct aan de waterkant zichtbaar. Het openhouden van bestaande locaties is dan echt zo'n ding.
Een kijkje in de keuken van........
Natura 2000
Voor de Zeeuwse Voordelta wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuw beheerplan Natura 2000, EU wetgeving op het gebied van natuurbescherming. Belangrijke kitesurflocaties als de Maasvlakte/ Slufter en Oostvoorne/autostrand staan onder druk. Een citaat uit de agenda van de laatste bijeenkomst:
" U bent uitgenodigd voor een bijeenkomst over kitesurfen rondom de rustgebieden Slikken van Voorne en Hinderplaat.
Uit de evaluatie van het doelbereik van Natura 2000 in de eerste beheerplanperiode voor de Voordelta blijkt dat het niet goed gaat met veel van de vogels die op de slikken eten en rusten (onder andere kluut, bonte strandloper, rosse grutto, tureluur en steenloper). Op landelijk niveau blijft het aantal van deze soorten gelijk of neemt zelfs licht toe. Belangrijkste oorzaak dat het niet goed gaat met de steltlopers in de Voordelta, is waarschijnlijk de verstoring van rust door kitesurfers. Om aan de instandhoudingsdoelstellingen te voldoen, is het dan ook nodig om de rustgebieden Hinderplaat en Slikken van Voorne robuuster in te richten. Hierbij hebben wij een aanpassing van de grenzen voor ogen. De huidige grens is onduidelijk en houdt onvoldoende rekening met de verstoringsafstand van kitesurfers op de vogels in het gebied.
Om natuurbescherming en gebruik zo goed mogelijk te laten samengaan, willen we kijken op welke manier kitesurfen toch mogelijk is en tegelijk zicht krijgen op de effecten van recreatie in dit gebied op de natuur. Ook is het nodig goed te kijken of de nieuwe grenzen voldoende zijn voor het garanderen van rust voor de steltlopers, de grote stern en de visdief. Daarom stellen wij een proef voor, waarbij het kitesurfen vanaf het strand van Oostvoorne en vanaf de punt van de Slufter onder voorwaarden is toegestaan en waarbij wij gedurende een periode van 3 jaar gaan kijken wat de effecten zijn van kitesurfen op de vogels (verstoringsonderzoek). Ook willen we gedurende de proefperiode de ecologische waarde van het gehele gebied als leefgebied voor de vogels en zeehonden meten (ecologisch onderzoek).
Doel van de bijeenkomst is het gezamenlijk invullen van de proef en het maken van concrete afspraken. Wat zijn de voorwaarden, welke inspanningen zijn nodig en wat verwachten we van welke partij."
Voor de NKV een flinke uitdaging. We doen ons best om samen met alle betrokken instanties de mogelijkheden voor het kitesurfen op deze locaties te borgen!
Ben jij al lid? Samen staan we sterk!
Vind ik leuk ·  · Delen · 1291
markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #1 Mei 29, 2014, 19:47:17
edit2Rapporteer  
3jarig onderzoek,  wat is goedkoper? Ballenlijn,zodat duidelijke zonering aanwezig is óf onderzoek en alle kneuzen lekker zogenaamd onwetend het vogelgebied invarend,zodat ze een stok hebben om mee te slaan?  'ze' zijn de groene brigades welteverstaan.
Big Vin

Berichten: 282
Antwoord #2 Mei 29, 2014, 20:06:36
edit2Rapporteer  
Zit wat in markus Wink
CouchKiter

Geen avatar

Berichten: 223
Antwoord #3 Mei 29, 2014, 20:17:50
edit2Rapporteer  
"Belangrijkste oorzaak dat het niet goed gaat met de steltlopers in de Voordelta, is waarschijnlijk de verstoring van rust door kitesurfers."

Maw: ze weten het niet. Dan maar je pijlen richten op laaghangend fruit. Even interessant is een onderzoek waarbij het natuurgebied als vaargebied wordt aangewezen. Over een periode van 3 jaar beoordelen of dat de aantallen beïnvloedt.
gebruikersnaam

Geen avatar

Berichten: 1202
Antwoord #4 Mei 29, 2014, 21:03:03
edit2Rapporteer  
Precies! Toen ik het stuk las en bij het woord ' waarschijnlijk' kwam, was ik ook al afgehaakt. Tendentieuze bullshit op geen enkel feit gebaseerd. Vogelstand neemt niet af, maar toe in Nederland dus waar hebben we het over?
Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #5 Mei 30, 2014, 00:07:56
edit2Rapporteer  
Helaas is er per gebied vastgesteld hoeveel natuur er in stand gehouden moet worden en niet landelijk.

Met deze proef word dan ook uitgezocht of de afgenomen vogelstand door de kiters kwam of een andere oorzaak had. Zolang iedereen zich aan die nieuwe duidelijkere grenzen houd die eind dit jaar in gaan komen er geen spots in gevaar want als er geen significante verstoring plaatsvind door kiters moeten ze de oorzaak ergens anders zoeken en is er ook geen reden om het kiten daar te verbieden.
feddomw
Gast
Antwoord #6 Mei 30, 2014, 00:14:59
edit2Rapporteer  
Helaas is er per gebied vastgesteld hoeveel natuur er in stand gehouden moet worden en niet landelijk.

Met deze proef word dan ook uitgezocht of de afgenomen vogelstand door de kiters kwam of een andere oorzaak had. Zolang iedereen zich aan die nieuwe duidelijkere grenzen houd die eind dit jaar in gaan komen er geen spots in gevaar want als er geen significante verstoring plaatsvind door kiters moeten ze de oorzaak ergens anders zoeken en is er ook geen reden om het kiten daar te verbieden.

Maar als door een totaal andere oorzaak wel een toename in de vogelpopulatie is, dan wordt aangenomen dat het komt omdat men strenger tegen de kitesurfers heeft opgetreden en DUS het aan de kitesurfers heeft gelegen.

Vergeet ook alsjeblieft niet de MEGA precedent werking als men dit aangetoond acht.

Ik had overigens op de FB pagina van de NKV precies dezelfde reactie als zovelen hierboven gezet.
Faxie

Berichten: 3330
Logs: 0 | 7 uur
Antwoord #7 Mei 30, 2014, 01:54:48
edit2Rapporteer  
Mag toch wel hopen dat die onderzoekers vakkundig genoeg zijn om correlatie en causaliteit niet door elkaar te gaan halen... 
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #8 Mei 30, 2014, 09:32:25
edit2Rapporteer  
Het causaal verband is niet aantoonbaar.
Toch komen de heren natuurbeheerders er mee weg Tongue

Probleem is dat überhaupt de bestemming als natuurgebied voor die door de mens aangelegde gebieden zoals Oostvoorne en Slufter middenin de Botlek van de zotte is.

Het NKV doet zijn best, maar het voorgestelde onderzoek is kostbaar. De uitkomst zal altijd dubbelzinnig zijn.
Ik ben bang dat ze zich zo in de vingers snijden...
Ondabeach

Berichten: 1191
Antwoord #9 Mei 30, 2014, 12:53:18
edit2Rapporteer  
Ik denk door de aanleg 2 maasvlakte het vogel rust gebied  vol is geslipt en daardoor geen genoeg water meer komt en dus ook geen eten voor die beesten achterblijft. Wat de kitesurf populatie betreft op oostvoorne is die behoorlijk gekrompen. Er zijn heel veel surfers op gestapt en  varen nu op slufter. Het lijkt mij dan ook sterk dat wij surfers de oorzaak zijn van de vermiderde vogelstand. Dit is een argument waar je geen dure 3jarige studie voor nodig hebt en voor  iedereen logisch lijkt.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.