Niet meer surfen vanaf deel strand bij Zuidpier

/-||_( )|-|/-|
Moderator

Berichten: 3902
Augustus 15, 2014, 08:50:27
edit2Rapporteer  
http://www.haarlemsdagblad.nl/image_test/article27148315.ece/Niet-meer

IJMUIDEN AAN ZEE - Het IJmuiderstrand tegen de Zuidpier aan mag in het zomerseizoen niet langer dienen als start- of eindpunt voor kite- en of windsurfers. Dat hebben b en w van Velsen besloten.

Dat deel van het strand heette tot voor kort activiteitenzone 1. Het college staat nu alleen nog sporters toe vanaf 1 oktober en tot 1 juli.

Volgens toezichthouders komt het vaak voor dat watersporters te dicht langs zwemmers varen in die zone. Omdat er volgens de gemeente elders op het strand genoeg ruimte is voor sport, rekent ze het genoemde gebied voortaan bij het recreatiestrand.

Repete

Berichten: 123
Antwoord #1 Augustus 15, 2014, 09:09:30
edit2Rapporteer  
Dat is minder leuk nieuws. Vanaf nu iedereen naar Ijmuiderslag?
dunkel

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #2 Augustus 15, 2014, 09:50:14
edit2Rapporteer  
Tja, strikt genomen is die zone (1) ook erg klein. Maar het zou dan wel fijn zijn als zone 3 een beetje meer naar rechts (vanaf land gezien) wordt opgerekt want deze activiteitenzone (3) moet dan wel wat groter worden en juist dat gedeelte, tot aan de huisjes/zeilboten lijkt me geen punt.
Jay Cabrinha

Berichten: 187
Logs: 0 | 169 uur
Antwoord #3 Augustus 15, 2014, 11:04:40
edit2Rapporteer  
@ dunkel mischien is het een goed idee om het voor te stellen het voor aan een raads lid van de gemeente velsen.
Dat werkte goed bij de aanleg van het skatepark in een oud zwembad. dat is er gekomen. we hebben toen iemand van velsen lokaal benaderd. was een heel jong iemand in de raad toen.
Als iedereen zijn kites op blaast op plein 1945? en voor de ingang van het stadhuis legt. je meld aan de portier dat je een politiek statement maakt dat je bent voor de uitbrijding van zone 3  en dan vreemt genoeg zijn er dan wel een paar leden van de raad die daar dan op in mee willen gaan.
dunkel

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #4 Augustus 15, 2014, 11:14:24
edit2Rapporteer  
misschien een idee om met de NKV op te pakken? of zijn die er al mee bezig?
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #5 Augustus 15, 2014, 11:31:27
edit2Rapporteer  
Damn... pikken ze nu ook weer de misschien wel  mooiste golven van NL met Noorder wind van ons in?

en dan nu weer de vraag, waar blijft het NKV?
 
KiteOngoing

Berichten: 307
Antwoord #6 Augustus 15, 2014, 14:55:17
edit2Rapporteer  
Damn... pikken ze nu ook weer de misschien wel  mooiste golven van NL met Noorder wind van ons in?

en dan nu weer de vraag, waar blijft het NKV?
 

Op dit moment is het een besluit van B&W. Als het goed is moet het nog door de raad worden bekrachtigd. Volgens mij moet je je afvragen waar was NKV regiocoordinator in het voortraject. Op de site van NKV staat Robbert Kruijne als genoemd. Wellicht had hij actie kunnen ondernemen of anderen die het wisten hem informeren, zodat er actie had kunnen worden ondernomen.
dunkel

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #7 Augustus 15, 2014, 17:40:04
edit2Rapporteer  
Ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe zo'n beslissing van B&W tot stand komt, wordt er eigenlijk wel met kiters gesproken?
Zone 1 is te klein, je ziet ook altijd kiters in zone 2, dat is onvermijdelijk. Ik blijf er bij dat de oplosing is dat zone 3 groter wordt en dat zone 4 (nu naakstrand ook kitestrand wordt) er zijn 3 nudisten op 60000000 kiters, dus...


nb naakt kiten vind ik ook prima, als er maar een zone overblijft op ijmjiden.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #8 Augustus 15, 2014, 20:19:13
edit2Rapporteer  
Even een korte reactie vanuit de NKV.
Helaas zijn wij niet betrokken bij het proces van deze  nieuwe regulering. Zonder meteen een waardeoordeel te geven kan ik mij persoonlijk wel de problematiek ter plaatse voorstellen.
We gaan er eens goed naar kijken. wordt vervolgd.......
Nature

Berichten: 1295
Antwoord #9 Augustus 19, 2014, 08:46:46
edit2Rapporteer  
Uh jullie vergeten dat zone 3 in de hoek ligt en dus maar tot windrichting zzw aanlandig is. Terwijl je bij de pier tot zuid kan kiten.

Daarbij komt het probleem dat bij zone 3 met zuidwester wind vaak de stroming precies vanaf die hoek om de pier heen gaat.  Ik voorzie flink wat beginners in de problemen. Daarbij komt ook nog eens dat de reddingsbrigade veeeel verder weg is en er dus ook langer over doet om je te redden. Levensredden is seconde werk.

Een betere oplossing is een duidelijke uitleg waar wel en niet gevaren mag worden en bij zonnige dagen dat de  badgasten ook uit de activiteiten zone blijven.
Voor lesgeven zal deze zonering ook dramatische gevolgen hebben. 
dunkel

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #10 Augustus 19, 2014, 10:13:20
edit2Rapporteer  
ja klopt, zone 3 heeft veel meer stroming/muien en is als lesgebied minder geschikt, de gemiddelde leerling zal wat meer lessen in de soms pittige chop van zone 3 moeten nemen.
/-||_( )|-|/-|
Moderator

Berichten: 3902
Antwoord #11 Augustus 21, 2014, 01:02:33
edit2Rapporteer  
https://www.facebook.com/kitesurfvereniging
Geplaatst op 20/08/2014 door Tom Rotmans:


Kitesurfen IJmuiden.
Onlangs werd de kitesurfwereld geconfronteerd met een nieuwe regulering betreffende het kitesurfen te IJmuiden. ( een verbod van 1 juli tot 1 oktober ) Naar aanleiding van de vele vragen vanuit onze achterban en derden betreffende deze materie ..........

Alhoewel de NKV begrip heeft voor de situatie in IJmuiden, vinden wij het jammer dat wij in dit proces niet betrokken zijn. De NKV is op veel locaties en gemeentes in Nederland volwaardige gesprekspartner bij overleg wat betreft recreatief gebruik van kust locaties van zowel binnen- als buitenwateren, uiteraard met name op het gebied van kitesurfen.

Helaas zijn in verhouding tot het aantal kitesurfers de beschikbare locaties in Nederland zeer beperkt. Dit leidt tot drukke, soms zelfs overvolle kitesurflocaties. Naast de veiligheid voor de kitesurfers zelf kan dit ook problemen opleveren voor “derden”, in het geval van IJmuiden dus zwemmers.

Voor wat betreft het kitesurfen en locaties hanteren wij vanuit de NKV de volgende regel:

Daar waar het kitesurfen op het gebied van veiligheid, voor zowel de kitesurfer zelf als anderen en/of op het gebied van natuurwaarden negatieve effecten zijn te verwachten, moet je niet eens het water op willen gaan. Omgekeerd geldt dus: daar waar het kitesurfen op een veilige en verantwoorde manier mogelijk is moet men dus altijd het water op kunnen.

Voor het benaderen van problematiek op het gebied van kitesurfen in relatie tot overige recreanten en natuurbeleid is de NKV van mening dat het gaat om “maatwerk” . Wat zijn de locale condities, problemen, wat zijn mogelijke oplossingen. Op deze manier kom je tot een geloofwaardig en breed gedragen beleid. Vaak zie je dat verschillende soorten van gebruik, recreatie, ja zelfs natuurwaarden, heel goed samen kunnen gaan. Zo zijn bijvoorbeeld de meteorologische omstandigheden een factor die hier een rol in kunnen spelen, immers bij de beste weersomstandigheden voor kitesurfers (harde wind) zijn er juist weinig tot geen badgasten te verwachten.

De NKV vind de huidige oplossing voor de genoemde problematiek te rigoureus. Op het moment van dit schrijven, 19 augustus, is het weer “herfstachtig” te noemen. Een relatief lage temperatuur, regenbuien en aan de kust een stevig windje. Badgasten zal men niet aantreffen, voor de kitesurfers echter juist een mooie dag.



De praktische oplossing voor IJmuiden Zone 1:

IJmuiden beschikt gedurende het badseizoen over een zeer goed uitgeruste en bemande post van de reddingsbrigade. Het verbod op kitesurfen zou in dit geval goed gecombineerd kunnen worden met signalering van de reddingsbrigade ter plekke. Afhankelijk van de meteorologische omstandigheden kan de reddingsbrigade bijvoorbeeld per dag aangeven of het kitesurfen is toegestaan of verboden. Bij “mooi” strandweer is kitesurfen verboden. Geen strandweer en een lekker windje? Geen verbod en voor zowel kitesurfers als derden genieten van de geweldige mogelijkheden die het strand en de zee van IJmuiden biedt. Op deze manier zijn ieders belangen geborgd en hebben we een geloofwaardig op feiten gebaseerd beleid. Wij stellen dan ook een proefperiode van een jaar voor. Het spreekt voor zich dat de NKV een eventuele proefperiode met inzet van middelen wil ondersteunen, bijvoorbeeld met een bijdrage voor de Reddingsbrigade.

Namens het bestuur van de Nederlandse Kitesurf Vereniging

Tom Rotmans

regiocoördinator NKV
daantjes

Geen avatar

Berichten: 306
Antwoord #12 Augustus 21, 2014, 07:58:20
edit2Rapporteer  
een goede brief, maar m.i. ontbreekt er een belangrijk argument.

Een raadslid begrijpt nu nog niet wat het deel bij de Zuidpier zo uniek maakt en waarom we het dus zo jammer vinden dat er niet meer bij de pier kan worden gesurft.  En dus waarom we niet gewoon een paar honderd meter op kunnen schuiven.

Volgens mij de moeite waard om dit nog te vermelden (dus windrichting/stroming/veiligheid voor lessen/afstand tot KNRM en mooie golven)

feddomw
Gast
Antwoord #13 Augustus 21, 2014, 08:53:19
edit2Rapporteer  
een goede brief, maar m.i. ontbreekt er een belangrijk argument.

Een raadslid begrijpt nu nog niet wat het deel bij de Zuidpier zo uniek maakt en waarom we het dus zo jammer vinden dat er niet meer bij de pier kan worden gesurft.  En dus waarom we niet gewoon een paar honderd meter op kunnen schuiven.

Volgens mij de moeite waard om dit nog te vermelden (dus windrichting/stroming/veiligheid voor lessen/afstand tot KNRM en mooie golven)

Het staat als een paal boven water dat "we het jammer vinden" dat daar niet meer gesurft zou mogen worden. Dat het op die spot des te unieker is qua omstandigheden doet daar niets aan af. Een spot die bedreigd wordt met sluiting wegens vermeende veiligheidsproblematiek, zal niet open blijven omdat het "echt een hele fijne spot is" denk ik. Helaas.



/-||_( )|-|/-|
Moderator

Berichten: 3902
Antwoord #14 Augustus 21, 2014, 10:32:37
edit2Rapporteer  
De 2e alinea snijdt ook meer de problematiek aan die het B&W ter harte zal moeten nemen... Zomaar op overheidsniveau beslissingen te maken zonder alle betreffende partijen erin te betrekken past niet in dit democratische land.  ThumpDown

Daarbij geeft Tom al duidelijk aan waar de schoen wringt EN levert hij een practische oplossing.

Nu afwachten in hoeverre B&W Velsen hier gehoor aan geeft en dat het NKV hiermee in gesprek blijft  Joepie

 
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #15 Augustus 21, 2014, 10:38:35
edit2Rapporteer  
Het moge duidelijk zijn dat er misschien wel meer opties zijn om op deze locatie ieders belangen / veiligheid  te borgen. De genoemde oplossing is er één die relatief snel te realiseren is.
Op zich hebben we het voor dit seizoen nog over een kleine 6 weken  ( vanaf 1 oktober mogen we er weer.....) Voor het volgend seizoen hebben we dus nog even de tijd om een goede dialoog met alle plaatselijk betrokkenen te starten.
/-||_( )|-|/-|
Moderator

Berichten: 3902
Antwoord #16 Augustus 21, 2014, 10:39:44
edit2Rapporteer  
 ThumpsUp ThumpsUp ThumpsUp
daantjes

Geen avatar

Berichten: 306
Antwoord #17 Augustus 21, 2014, 20:42:52
edit2Rapporteer  
een goede brief, maar m.i. ontbreekt er een belangrijk argument.

Een raadslid begrijpt nu nog niet wat het deel bij de Zuidpier zo uniek maakt en waarom we het dus zo jammer vinden dat er niet meer bij de pier kan worden gesurft.  En dus waarom we niet gewoon een paar honderd meter op kunnen schuiven.

Volgens mij de moeite waard om dit nog te vermelden (dus windrichting/stroming/veiligheid voor lessen/afstand tot KNRM en mooie golven)

Het staat als een paal boven water dat "we het jammer vinden" dat daar niet meer gesurft zou mogen worden. Dat het op die spot des te unieker is qua omstandigheden doet daar niets aan af. Een spot die bedreigd wordt met sluiting wegens vermeende veiligheidsproblematiek, zal niet open blijven omdat het "echt een hele fijne spot is" denk ik. Helaas.


Wat ik bedoel is om af te dalen naar de kennis van een niet-kiter. Ik vermoed dat als een leek deze brief leest dat ze niet snappen dat het zo onmogelijk wordt gemaakt om bij bepaalde condities te kiten. We kunnen dus niet 'zomaar' een paar 100 meter opschuiven.

Doet verder niks af dat ik het top vind dat er bezwaar wordt gemaakt. Top!
Langbeest

Berichten: 3272
Antwoord #18 Augustus 21, 2014, 22:09:35
edit2Rapporteer  
Ik denk ook dat de NKV zich af moet vragen waarom het college geen contact heeft gezocht met de NKV.
Heeft niet zozeer iets te maken met deze beoogde regulering, maar over de samenwerking tussen gemeente en watersport verenigingen.
Zien en gezien worden????
Nature

Berichten: 1295
Antwoord #19 Augustus 22, 2014, 09:32:00
edit2Rapporteer  
De zone 1 op ijmuiden is vergroot aangezien de palen verder van de pier af zijn gezet.
Dit zou een goeie oplossing zijn voor kitesurfers om daar in te blijven of ver genoeg naar achter te kunnen varen. Achter zone 2.

Het probleem is echter grotendeels veroorzaakt door dagjesmensen / badgasten die maar al te graag zo dicht mogelijk bij de pier willen zwemmen.  Precies in de zone die aan is gewezen door de gemeente om in te kiten.
Als er een wisselwerking is dan moeten de kiters uit zone 2 blijven  en de badgasten uit zone 1.

Simple as is en iedereen blij.

Vooral voor de kitescholen is de huidige beslissing dramatisch.


niels195

Geen avatar

Berichten: 125
Logs: 0 | 23 uur
Antwoord #20 Augustus 22, 2014, 15:58:15
edit2Rapporteer  
Iemand een duidelijk plaatje waar zone 1/2/3 is? Kan het op internet niet vinden  Huh
Krommen

Geen avatar

Berichten: 60
Antwoord #21 Augustus 22, 2014, 20:49:58
edit2Rapporteer  
Dagjesmensen hebben geen enkel begrip voor kitezones als zij willen zwemmen. In het algemeen komt dit door onwetendheid. Ik moet eerlijk bekennen dat het in Ijmuiden niet heel duidelijk is voor de strandgasten die niet bekend zijn met de situatie.

Het is jammer dat B&W de reflex heeft gemaakt die de Belgische politici ook hebben gemaakt. Eerst kijken waar de grootste politieke wil zit en dan een besluit nemen. Een ontzettend slecht besluit, dat is.

Ik ben wel benieuwd wie het op de agenda van B&W heeft gezet. Iemand de tijd om een WOB procedure op te starten?
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.