Windsurfers luiden noodklok over massale toestroom kitesurfers

Haring High Richardt

Berichten: 9292
November 17, 2020, 22:32:21
edit2Rapporteer  
Windsurfers luiden noodklok over massale toestroom kitesurfers: ’Hoe vaak moet het misgaan?!’

Kitesurfers bij Schellinkhout: de toestroom is te groot voor de kleine ruimte, vindt Ilja Jonker.

SCHELLINKHOUT
Uit het hele land komen ze naar de Zuiderdijk om te kitesurfen. Met alle gevolgen van dien. Bewoners klagen, er gebeuren ongelukken. Dat moet stoppen.
Aldus de noodkreet van Ilja Jonker van Windsurfing Westfriesland. Windsurfing Westfriesland is een kleine vereniging, die opkomt voor de belangen van windsurfers. Maar ook voor de belangen van anderen rondom de Zuiderdijk, benadrukt Jonker.
Hij snapt heel goed de boosheid en frustratie van bewoners aan de Zuiderdijk, die ieder weekeinde geconfronteerd worden met foutparkeerders, waardoor ze soms hun huis niet eens uitkunnen. Jonker pleit al langer voor regulering rond het strandje bij Schellinkhout, zodat het zowel voor de recreanten als de bewoners beter wordt.


BOTSINGEN
Jonker ziet met lede ogen toe hoe vanuit het hele land kitesurfers massaal naar Schellinkhout komen. Dit leidt steeds vaker tot botsingen tussen windsurfers en kitesurfers én regelmatig tot ongelukken. Hij wijst op een incident, waarbij een windsurfer begin november zijn kuitbeenbrak nadat een kitesurfer een sprong maakte tussen het publiek en hem vol raakte en vraagt zich af hoe vaak het moet misgaan, voordat ingegrepen wordt. ,,Ik heb meegemaakt dat in een weekeinde vier keer de ambulance uitrukte. Ik heb zelf nog wel geholpen een kitesurfer in de ambulance te tillen. Als je ziet hoe ze soms de dijk op stuiteren.’’
Hij ziet gebeuren dat windsurfers van hun stek worden ’verjaagd’. Want windsurfen is iets heel anders dan kitesurfen. ,,Schellinkhout is volkomen ongeschikt voor die massale toestroom. Eerst had je het over topdrukte als er tussen de tachtig en honderd kites op het water waren. Afgelopen zondag waren dat er ruim 150.’’
Toen kitesurfen net in opkomst was, was er meer balans, benadrukt Jonker, die de gemeente Drechterland deze zomer nog schriftelijk vroeg in te grijpen. Nu is het volgens hem zo druk dat niemand meer een fatsoenlijke lijn kan varen.

HESJES
Windsurfing Westfriesland wil dat de gemeente óf kitesurfen verbiedt en daarop handhaaft, óf de massale toeloop tempert. ,,Dus een kiteschool met maximaal vier groepjes leerlingen op het water op een aangewezen stuk. Werk met hesjes en beperk het aantal kitesurfers en windsurfers.’’ Want het loopt volgens hem nu volledig uit de klauw. ,,Wij hebben niets tegen kitesurfers, ieder zijn hobby. Het gaat erom hoe de gemeente ermee omgaat: vrij passief. Hoe lullig verbieden ook is, het wordt steeds erger, mensen aan de Zuiderdijk hebben al vier kites in de bomen gehad.’’
Op zijn eerdere brief aan Drechterland heeft hij nog niets gehoord. Maar dat er iets moet gebeuren voordat er nog meer ongelukken gebeuren staat voor hem vast. ,,De gemeente Drechterland heeft ooit besloten om het kitesurfen daar te gedogen en heeft het vervolgens gelegaliseerd. Dat brengt dan ook bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee en daar schiet ze nu flink in te kort.’’

CORONA
De gemeente Drechterland benadrukt dat het door corona overal in Nederland drukker is op kite- en windsurflocaties en in recreatiegebieden. Ook in Schellinkhout, Dit voorjaar is de parkeerplaats ook afgesloten geweest omdat het vanwege corona te druk werd. De toezichthouders van de gemeente gaan ook regelmatig langs. Er zijn de laatste weken tientallen parkeerbonnen uitgeschreven.
Er zijn de afgelopen maanden enkele incidenten geweest, maar het is zeker niet zo dat er structureel veel ongelukken gebeuren. Negen van de tien dagen gaat het goed, volgens de gemeente en er zijn gedurende het jaar ook een aantal dagen dat het erg druk is.
,,We willen samen kijken hoe we de veiligheid kunnen verbeteren waar nodig. Er is hierover ook contact met de kitesurfschool. Zo moet er een betere zonering komen via een apart kitesurfstrand dat aangelegd moet gaan worden. Er zijn ook al vrijwillige stewards vanuit de kitesurfers die de zaken in goede banen leiden. Het is niet te voorkomen dat kitesurfers en windsurfers elkaar tegenkomen op het water. Daar is het toch een kwestie van eigen verantwoordelijkheid.’’
https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201117_9245989?utm_source=accounts.tnet.nl&utm_medium=referral&utm_content=


Haring High Richardt

Berichten: 9292
Antwoord #1 November 19, 2020, 13:01:51
edit2Rapporteer  
Tja, toen ik in 1979 begon met windsurfen was er geen parkeerplaats zoals die er nu is.

Bij goeie dagen in het weekend stond de hele dijk vol en aan 2 kanten geparkeerd en niemand klaagde

Een oplossing ?? Zeg het maar
bredo

Berichten: 591
Antwoord #2 November 24, 2020, 09:32:01
edit2Rapporteer  
en dan denken dat je tijdens het 'corona tijdperk' veilig bent op het water....het is gewoon drukker dit jaar..er valt verder niets te beleven..
wild dreamer

Berichten: 67
Antwoord #3 December 20, 2020, 22:23:15
edit2Rapporteer  
Volgens mij heeft het niets met Corona te maken, maar eerder minder bekende spots worden de laatste jaren ontdekt door mensen die van veel verder komen...

Kijk nu naar de Slufter. Er is geen strandtent, winkel, dorp of dergelijks, helemaal niks te vinden daar, maar deze spot wordt nu door brabanders, tukkers, duitsers, belgen en veel meer zo druk bezocht. Het is er gewoon overbevolkt geworden!!!
Langbeest

Berichten: 3268
Antwoord #4 December 21, 2020, 10:31:11
edit2Rapporteer  
Dat is relatief gunstig.......meer spreiding, anders zou het echt een bende zijn op de "bekende" spots
Jellevw

Berichten: 673
Logs: 0 | 249 uur
Antwoord #5 December 22, 2020, 22:51:28
edit2Rapporteer  
De foto is niet representatief voor het verhaal neem ik aan. Anders zou ik willen dat het overal zo druk was.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2021 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.