Kiten met/na een hernia

viris

Berichten: 31
November 05, 2009, 17:28:11
edit2Rapporteer  
Afgelopen jaar heb ik zeer weinig gekite, dit kwam onder andere door een slecht geplande vakantie in Zuid-Frankrijk (net op het moment dat er veel wind was in Nederland). Een blessure aan mijn hand en vervolgens een blessure aan mijn rug. Sinds juli heb ik erg veel last van mijn rug, ongeveer een maand geleden is geconstateerd dat ik een zware hernia heb  Roll Eyes En word ik er binnen 4 weken aan geopereerd.

Ik ben nu eigenlijk op zoek naar een beetje lotgenoten contact  schater Zijn er meer kiters met een hernia en hoe hebben die dat aangepakt? Kite je nu nog steeds?
Ik weet niet of ik het aandurf om na de operatie weer te gaan kiten, bang dat ik weer een tussenwervel een opdonder geef.

(ik zit zelfs serieus te overwegen om over te stappen van kite-surfen naar golfsurfen)

Advies graag  YeSS
gebruikersnaam

Geen avatar

Berichten: 1202
Antwoord #1 November 05, 2009, 17:51:36
edit2Rapporteer  
Een kennis van mij heeft ook serieuze rugklachten en geeft aan dat kitesurfen de boel juist soepel houdt. Hij doet dit dus ook zeer regelmatig. Ik weet alleen niet zeker of het ook een hernia is.... Springen lijkt me iig niet al te best, ik zou ook zoeken naar goed dempende pads en een heel smooth boardje. Ik ben maar een leek, je zou het volgens mij zeker met je specialist moeten bespreken, ook de reacties die je hier verder krijgt. Wellicht is de ene hernia heel anders dan de andere? In ieder geval veel succes en nog veel kite uren toegewenst!
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #2 November 05, 2009, 18:06:08
edit2Rapporteer  
gebruikersnaam, dat geldt vlgs mij niet voor hernia. Voor spit (vastzittende rugspieren) is iedere vorm waarbij je je rugspieren traint en losmaakt goed, en kite surfen is ontzettend goed voor alle spieren in je torso. Dit is tenminste mijn ervaring, sinds ik kite heb ik geen last meer van m'n rug (wel knieen aan gort en surfersoor in de maak, plus de nodige verslavingsverschijnselen Wink)
El Banditos

Berichten: 955
Antwoord #3 November 05, 2009, 18:12:28
edit2Rapporteer  
mijn broer heeft een hernia gehad, in het jaar dat hij is begonnen met kiten. Hij heeft in januari toen de operatie gehad, in november kite lessen en is nu gewoon zonder moeite weer met slopende sessies bezig.

Maar ja degene die je dat het beste kan vertellen is toch wel de arts.
Ocean-Limbo

Berichten: 2637
Antwoord #4 November 05, 2009, 19:31:41
edit2Rapporteer  
Ik heb zo'n 3 jaar geleden een zware hernia gehad in de nek (c3 tm c6) in combinatie met artrose in de nek. Omdat het een terugkerende hernia was, zou bij een volgende keer de nekwervels worden vastgezet met een plaat. Cry

De neuroloog heeft me geadviseerd dmv  fitness de nek- en rugspieren te versterken zodat die de functie van de wervels overneemt. Sporten zoals volleybal en voetbal waarbij onverwachte bewegingen worden gemaakt worden afgeraden.

Bij het kitesurfen heb ik totaal geen last de zwakke nek. Ik heb een tijd geprobeerd met een heuptrapeze te varen maar dan kreeg ik vrij vlug stevige pijn in mijn onderrug.Met een zittrapeze kan ik heerlijk uren op het water staan. Joepie

Ik heb welgemerkt dat er een sterk verband is tussen stress en de rugklachten. Op advies van de neuroloog heb ik mijn leven stress-armer ingericht: minder ambities, minder studies en cursussen, flexibeler en flegmatiekermet zaken omgaan, .... en vooral zorgen voor rust en ontspanning.

Dus lekker kitesurfen .......heerlijk YeSS
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #5 November 05, 2009, 21:27:23
edit2Rapporteer  
Op advies van de neuroloog heb ik mijn leven stress-armer ingericht

Je leeft idd niet om te werken. Surfen/ontspannen is veel meer waard!
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #6 November 05, 2009, 21:54:35
edit2Rapporteer  
Ik heb iets van 20 j geleden een flinke hernia gehad. Zonder operatie heb ik daarna ook wel af en toe zware boomstammen getild, soms voel ik hem heel klein zitten en wat uitstralende tinteling in linkerbeen. Met kiten nooit last. Wel af en toe met voetballen, dat is veel zwaarder voor je onderrug. Laatste 4 wedstrijden toch 7 goals gemaakt!
Waar ik vreselijke last van m'n rug krijg, maar dat zal de hernia niet zijn, is slenteren (winkels, musea), stilstaan (koken, wachten, recepties) maar verhalen vertellen weer totaal niet. Bergwandelen, trappenlopen, fietsen is weldadig.
Rich@rd>>>238,2

Berichten: 64
Antwoord #7 November 06, 2009, 09:33:22
edit2Rapporteer  
Ze hebben bij mij in maart een hernia en heb verschillende therapieen moet volgen zonder enig resultaat .
Nu ben ik op advies van een fisiotherapeut gaan informeren bij een onafhankelijk kliniek en die hebben mij geholpen
Na de intake lag ik een week later onder het mes
Nu 10 weken na de operatie ben ik nog steeds onder behandeling bij de fisio om mijn spieren te trainen.
Het is belangrijk om je buikspieren en rug spieren gelijkmatig te trainen en niet alleen de grote spieren maar ook de kleine spieren die dichter rond je ruggewervels  zitten.
Maar ga hopelijk morge even het water op als het weer het toe laat want met kitesurfen train je veel van je lichaams spieren.


@kitesurfschool.org ;  Waar ik vreselijke last van m'n rug krijg, maar dat zal de hernia niet zijn, is slenteren (winkels, musea), stilstaan (koken, wachten, recepties) maar verhalen vertellen weer totaal niet. Bergwandelen, trappenlopen, fietsen is weldadig.

Dat van het slenteren en staan enz, komt van de hernia het is een zware belasting voor je rug omdat je steeds stil staat en vaak op 1 been staat en dat afwisselend doet
Gewoon kleine stukjes lopen en fietsen is wel goed maar met fietsen op een gewone fiets en niet op een mountain bike daar zit je te ver voorovergebukt
viris

Berichten: 31
Antwoord #8 November 06, 2009, 10:29:59
edit2Rapporteer  
Bedankt voor alle adviezen  Smiley

Citaat
je zou het volgens mij zeker met je specialist moeten bespreken

Helemaal mee, alleen weten mijn neurochirurg/neuroloog en fysiotherapeut helemaal niks van kite-surfen, die denken alleen maar: "Het is een extreme-sport" en adviseren om het niet te doen.

Citaat
Sporten zoals volleybal en voetbal waarbij onverwachte bewegingen worden gemaakt worden afgeraden.
Ik volleybal al sinds m'n 10e, ik zou het misschien nog wel erger vinden dan kiten als ik nooit meer zou kunnen volleyballen  Lips Sealed

Citaat
Ik heb een tijd geprobeerd met een heuptrapeze te varen maar dan kreeg ik vrij vlug stevige pijn in mijn onderrug.Met een zittrapeze kan ik heerlijk uren op het water staan.
Ik heb van de zomer geinvesteerd in een dure heuptrapeze van Mystic met voorgevormde rug. (nog helemaal niet kunnen uitproberen  Cry )
Mijn boeren verstand zegt me dat met een heuptrapeze je rug meer hol wordt getrokken. Met een zittrapeze kan je je onderrug nog steeds bollen en in een soort poephouding komen waardoor er meer kracht op je onderrug komt te staan.
Volgens mijn artsen moet ik mijn rug zo recht / mogelijk houden en het liefst een beetje hol, zodat de tussenwervelschijf niet verder er tussen uit kan komen. Zeker geen ingezakte houding met een bolle onderrug en dan vervolgens er kracht op zetten. Dus niet iets met een bolle rug optillen.
Dus dan lijkt me een heuptrapeze eerder beter voor mijn rug dan een zittrapeze. Of denk ik verkeerd?

Citaat
Waar ik vreselijke last van m'n rug krijg, maar dat zal de hernia niet zijn, is slenteren (winkels, musea), stilstaan (koken, wachten, recepties)
Slenteren is sowieso killing inderdaad.... Maar ik zou al blij zijn als ik nu langer dan 1 minuut pijnvrij kan lopen. (sessie bij het Autostrand zit er dus zeker niet in  Wink )
gijsv2

Berichten: 248
Antwoord #9 November 06, 2009, 10:43:05
edit2Rapporteer  
Hi,

Wordt dinsdag geopereerd aan mijn hernia, is een lage voor de kenners ;-)

Verwacht tegen de zomer weer op het water te staan, ligt helemaal aan jezelf. Hoeveel last je overhoud na de operatie hoeveel je aan sport doet om snel te herstellen etc etc.

Is voor mij overigens niet de eerste operatie, 7 jr geleden ook al eens. Merkte dat met kiten juist goed corset bouwt, buik en rugspieren, dus kan prima! pompen zit meer risico in dan het varen ;-)

suc6 ermee

p.s. mijn partner is arts, en kiten is minder slecht dan met gewichten trainen in de sportschool. Je hebt veel minder puntbelasting aangezien je harnas (liefst heup) de krachten mooi verdeelt. Kiten geeft juist klachten voor de knieen! Golfsurfen is nog beter om te herstellen, windsurfen geeft teveel een bolle rug en is dus het slechtst van de drie!
gijsv2

Berichten: 248
Antwoord #10 November 06, 2009, 10:48:27
edit2Rapporteer  

Nu ben ik op advies van een fisiotherapeut gaan informeren bij een onafhankelijk kliniek en die hebben mij geholpen
Na de intake lag ik een week later onder het mes


Top!! die snelheid, maar...

Hebben ze je ook verteld dat de lange termijn resultaten wel sterk minder zijn dan de ingreep waar je 2-3 maanden op moet wachten? Dus werk hard ana je herstel voordat je weer aan je vlieger gaat hangen, better safe then sorry...
Ernestooo

Geen avatar

Berichten: 71
Antwoord #11 November 06, 2009, 12:34:22
edit2Rapporteer  
Als je rugklachten hebt is een heup trapeze misschien wel beter.
Ik heb zelf nekklachten door twee ongelukjes. Net zoals Limboblandit aangeeft heb ik zelf ook het gevoel dat in met een zittrapeze minder klachten heb. Wellicht is de hoogte waar je last hebt van wervels bepalend wat beter werkt, heup of zit trapeze?
@rjen

Geen avatar

Berichten: 1805
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #12 November 06, 2009, 15:37:32
edit2Rapporteer  
Even vragen aan Arno op Slufterhufters, hij heeft al het een en ander meegemaakt op het gebied van Hernia's en kitesurfen.

Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #13 November 06, 2009, 15:53:26
edit2Rapporteer  
...ik zou al blij zijn als ik nu langer dan 1 minuut pijnvrij kan lopen. (sessie bij het Autostrand zit er dus zeker niet in  Wink )

Dat lijkt me nou echt iets voor een gehandicaptenvergunning. Dat jij dus weer met je auto de playa op mag. Daar zijn die medisch specialisten voor, om zoiets voor te schrijven.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #14 November 06, 2009, 16:05:03
edit2Rapporteer  
Dus niet iets met een bolle rug optillen.
Dus dan lijkt me een heuptrapeze eerder beter voor mijn rug dan een zittrapeze. Of denk ik verkeerd?

Ik denk dat je goed denkt.
Als je hernia lager zit dan waar je heuptrapeze omhoogtrekt, dan heb je geen kracht op je hernia tijdens de lift (snelle grote krachtsexplosie, afhankelijk van je stijl). Maar trekt hij omlaag (tijdens cruisen met je kite laag? dan kan je beter een trapeze hebben die lager dan je hernia zit. (Ik heb oa. een oude Cabrinhatrapeze die zowat op je knieën hangt)

Voor wat betreft hol/bol, dat ligt aan de plek van de scheur in je tussenwervelschijf en welke kant de gel uitgestulpt is. Bij mij zit hij aan de zijkant dus hol/bol maakt niet uit, zijdelings wel.
M-dull

Berichten: 62
Antwoord #15 November 06, 2009, 20:01:48
edit2Rapporteer  
Wanneer je geen last heb van schietende pijnen (tot in de voeten of vingers als het de nek betrefd), tintelingen, doofheid (gevoelstoornissen, verschil in temperatuur (gevoel)) dan zou ik adviseren om voorlopig geen operatie te laten doen, maar de keus blijft bij de persoon in kwestie zelf, want ik kan zijn of haar gevoelens/klachten niet ervaren.

Wanneer rugklachten of nek klachten zich met tintelingen of met doofheid manifesteert dan volstaat oefentherapie zoals sommige hier al beschreven hebben buik/rug (of nek spieren) om zo de rug of nek te stabiliseren, in combinatie met schietende pijnen, verlies van controle komt vaak een operatie om de hoek kijken

Kiten is op zich een goede training, wel zou goed gebruik van de trapeze (je hebt prolimit tapeze waar je lucht in kan pompen, extra holling rug) slim zijn, omdat je zo je rug hol maakt (discus=tussenwervelschijf wordt naar voren geduwd weg van de zenuw). Maar wanneer je klachten (vnm pijn) in je rug op komen zetten, stop dan met kiten, anders belast je de regio te veel.
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #16 November 07, 2009, 00:49:04
edit2Rapporteer  
Ben inmiddels 3 keer aan me rug geopereerd op me 27ste een hernia (L4-L5) op me 35ste nogmaals op dezelfde plek en op me 36ste weer maar nu een soort van opruiming. Ben nu 46.
Ben na de tweede keer gestopt met voetbal, zaalvoetbal en andere zaalsporten maar ben wel (toen) blijven windsurfen en kite nu zo'n 9 jaar. Ik gebruik altijd een seattrapeze maar zit nu toch te denken aan een waist ivm de betere bewegingsvrijheid maar of dat wat wordt weet ik nog niet.  Belangrijk is te leren luisteren naar je lichaam, wil je advies van een arts zoek er dan een die weet wat kitesurfen is en welke belasting hiermee gepaard gaat. Weet niet of die bestaan. Ook bij mij geld nog steeds dat slebteren en stil staan funest zijn. Kijk wel eerst goed om je heen of je je wel laat opereren ik ken inmidels mensen die ook onder het mes moesten maar toch via bijvoorbeeld chiropractor of accupunctuur geholpen zijn. Suuk6.  ThumpsUp
Rich@rd>>>238,2

Berichten: 64
Antwoord #17 November 07, 2009, 13:21:32
edit2Rapporteer  


@ gijs ;Hebben ze je ook verteld dat de lange termijn resultaten wel sterk minder zijn dan de ingreep waar je 2-3 maanden op moet wachten? Dus werk hard ana je herstel voordat je weer aan je vlieger gaat hangen, better safe then sorry

Hoe zo zouden de resultaten minder zijn door een kortere wachttijd.........maar je had wel een kortere revalidatie tijd bij deze ingreep en in een ziekenhuis doen ze vaak de zelfde ingreep alleen met vroeger het je veel meer open liggen en had je een snee in je rug van 12 cm en dat is nu nog maar 2,5
En omdat ik veel pre-operatief had getraind is mijn revalidatie ook sneller verlopen maar doe nog wel rustig aan voor ik dingen doe
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #18 November 07, 2009, 20:32:35
edit2Rapporteer  
Ik heb begin dit jaar ook spit gehad. Nu gelukkig "bijna" helemaal genezen.
Moet zeggen dat het kiten anzig erg hielp met het genezingsproces.
Behalve het maken van vreemde draaien en springen over golven in de branding, of eigenlijk het verkeerd landen na een golf, waren niet goed voor mn rug.

Mijn mening is dat je prima kan kiten met last van je rug. Je moet het alleen wel echt rustig aan doen en goed luisteren naar je lichaam. Indien pijn, dan niet kiten!!!
Basjuh

Berichten: 388
Antwoord #19 November 07, 2009, 20:54:51
edit2Rapporteer  
een onderzoek waard.........is er een relatie tussen een hernia en kiten? nu is iedereen maar wat aan het lullen zonder het te weten......
Ernestooo

Geen avatar

Berichten: 71
Antwoord #20 November 08, 2009, 12:36:11
edit2Rapporteer  
delen van ervaringen is wat anders dan lullen zonder het te weten
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #21 November 08, 2009, 18:06:50
edit2Rapporteer  
Voor het onderzoek van Basjuh.
Mijn hernia's komen van al op jonge (15 jaar) leeftijd als opperman mee gaan met een stelletjes tegelzetters. Verkeerd tillen veel tillen en zwaar tillen. Gevolg een ietwat versleten onderrug. Daarom op mijn 27ste gestopt in de bouw.  Undecided
Basjuh

Berichten: 388
Antwoord #22 November 08, 2009, 20:35:49
edit2Rapporteer  
meningen hebben de laagste bewijswaarde. lotgenoten contact is zeker ok. maar een onderzoek zou waardevoller zijn in het zoeken naar oplossingen.......
@ Ernestooo. Sorry voor het aandikken. was niet mijn bedoeling e te kwetsen.
@ Teigetje. je staat in het systeem.....
gijsv2

Berichten: 248
Antwoord #23 November 09, 2009, 12:55:32
edit2Rapporteer  

Hoe zo zouden de resultaten minder zijn door een kortere wachttijd.........maar je had wel een kortere revalidatie tijd bij deze ingreep en in een ziekenhuis doen ze vaak de zelfde ingreep alleen met vroeger het je veel meer open liggen en had je een snee in je rug van 12 cm en dat is nu nog maar 2,5
En omdat ik veel pre-operatief had getraind is mijn revalidatie ook sneller verlopen maar doe nog wel rustig aan voor ik dingen doe

12cm ?? heb nu 4cm en krijg er nog eentje naast. ja een model worden zat er toch al niet in  schater

Is gewoon een hele andere operatie uitgevoerd door een andere specialist, sorry kan er ook niet meer van maken. zijn 3 manieren om een hernia te opereren

- traditioneel door een neurochirurg
- met een kijk operatie door een orthopeed (doen ze in arnhem)
- met laser door een neuroloog radioloog (haarlem)

Van dee laatste zijn de lange termijn resultaten nog niet van onderzocht maar dat kon helaas bij mij niet ivm eerdere operatie. De 2e geeft statistisch gezien gewoon mindere lange termijn resultaten. De korte termijn herstel is juist sneller herstel aangezien de ingreep kleiner is.

In mijn geval met een versleten rug zonder ooit fysieke arbeid te hebben gedaan kies ik voor ingreep 1 (yes, morgen onder het mes).

Ieder lichaam is anders en een hernia is meestal gewoon dikke pech. Trainen en opletten kan de kans verkleinen daarnaast gewoon genieten van het leven....
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #24 November 09, 2009, 13:16:03
edit2Rapporteer  
Succes met het mes morgen!
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.