Hoekse strand blijft voorlopig toegankelijk voor kitesurfers

john
Gast
April 08, 2004, 19:35:10
edit2Rapporteer  
In het RD van 8 April :

'We weten dat we niet overal vrij en blij kunnen spelen'
 
Kitesurfers kunnen toch hun kunsten blijven vertonen op het het Hoekse strand. Het dagelijks bestuur van Hoek van Holland achtte de sport gevaarlijk en stelde een nieuwe APV op dat kitesurfen verbiedt. Nu heeft het bestuur besloten dat, voor een proefperiode van een jaar, kitesurfers gebruik kunnen maken van een gedeelte van de aanlandingszone ter hoogte van de Rechtsestraat.
 
Hoek van Holland - De aanlandingszone, die ook gebruikt wordt door zeilers en surfers, is verbreed van 150 meter naar 250 meter in zuidelijke richting. De meest zuidelijke honderd meter van de zone is 'relatief rustig' en vanaf dat punt kunnen kitesurfers zich met hun plank en vlieger laten meevoeren door de wind. In het voorlopige besluit staat dat deze kitezone duidelijk gemarkeerd wordt.

Gerhard van Geest, regiocoördinator van de NKV (Nederlandse Kitesurf Vereniging) en zelf kitesurfer, zegt 'zeer tevreden' te zijn met de uitzondering op de verordening. Volgens Van Geest is honderd meter niet veel maar hij vindt het logisch dat beide partijen concessies doen voor een veiligere situatie op het strand. ,,We weten dat we niet overal vrij en blij kunnen spelen.''

Deelraadsvoorzitter Theo van Eijk zegt dat er vorig jaar 'absoluut' gevaarlijke situaties ontstonden tijdens het beoefenen van de relatief nieuwe sport. Toen de kitesurfvereniging hoorde dat een verbod dreigde, kwam die, samen met twee Hoekse watersportverenigingen, met een plan waarin allerlei maatregelen staan om de situatie voor iedereen veiliger te maken. Een voorbeeld van zo'n maatregel is 'de rode vlag-regel'. Deze houdt in dat er rode vlaggen worden geplaatst als het te druk is om te kitesurfen.

Welke onderdelen van het plan doorgevoerd zullen worden, is nog niet niet duidelijk. De partijen moeten nog verder onderhandelen om de maatregelen in het voorlopige besluit nader in te vullen. Zo moet nog bepaald worden op welke tijden het verbod geldt en met de politie moet worden afgesproken hoe de regels gehandhaafd kunnen worden. ,,Met een algeheel verbod is dat makkelijker maar daar is nu geen sprake meer van,'' aldus Van Eijk.

Tot nu toe konden de kitesurfers nog wel 'vrij en blij' spelen op het Hoekse strand. Met het verbod, dat in maart is ingegaan, is hier een einde aan gekomen. Gerhard van Geest neemt aan dat de vliegers die deze maand op het strand te vinden zijn, gedoogd worden. ,,Iedereen weet dat ze er zijn en er is nog geen politie op af gekomen.'' Dat is volgens Van Geest ook niet nodig: ,,Het strand is nu nog leeg.''


Uitzonderingen
De uitzonderingen op de APV, die het mogelijk maken om vanaf de aanlandingszone op te varen, gelden vanaf mei 2004 tot en met maart 2005. Daarna worden ze geëvalueerd. Van Eijk: ,,Als dit jaar zwemmers in de kitezone komen en onervaren kitesurfers bij de zwemmers, hebben we een probleem.'' Het bestuur kan dan alsnog het definitieve besluit nemen om de sport op het Hoekse strand in zijn geheel te verbieden.


Hulde aan de KiteSurfVereniging !!!
 
(was reeds gemeld in eerder bericht : http://www.kitehigh.nl/yabbse/index.php?board=2;action=display;threadid=1912)
Naish........what else???

Berichten: 3039
Antwoord #1 April 08, 2004, 20:36:24
edit2Rapporteer  
En nu moet je het niet gaan verpesten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ondabeach

Berichten: 1191
Antwoord #2 April 09, 2004, 20:23:52
edit2Rapporteer  
Bedankt Gerhard dat je dit er nog uit kon slepen..

Fred
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.