Gevaar van golven (lang)

Jelle

Berichten: 1293
Juni 03, 2010, 10:33:53
edit2Rapporteer  
Hieronder wordt besproken het gevaar van golven hoger dan anderhalve meter voor kitesurfers met hun lange lijnen. Veel ervaringen zijn er in verwerkt,  van mezelf en van anderen, en veel tips op de forums.  Maar er kan nog meer bij!
Het gaat niet over de techniek van het golfrijden.

- Jelle Schöttelndreier, Kitesurfschool Safety First.

===========
Wees wakker in de golven

Samenvatting:
Vóórdat je gespoeld wordt door een brekende golf moet je je kite zsm tegen de golfrichting in sturen. Als je gespoeld wordt, ben je te laat. Dan hangen je lijnen slap en kun je niet meer sturen. Als je  lijnen om jou (of een ander) heen in het water komen te liggen, kun je grote problemen krijgen.

Algemeen:
Golven zijn big fun. De dynamiek is geweldig. Door onze snelheid en wendbaarheid als kitesurfers kunnen we zelf mooie golven uitzoeken in een groot gebied. We hoeven niet zoals golfsurfers liggen wachten tot er iets moois komt en we aan de beurt zijn.
Er zijn kitesurfers die het liefst ‘golfrijden’ met speciale grote surfboards, ‘directionals’ met veel drijfvermogen erin. Daarover kun je veel op de fora lezen. Maar ook met je gewone twintip kun je veel plezier op de golven beleven.
Vóór je de zee op gaat, moet je wel een paar dingen weten en kunnen om het veilig te houden.
- In Nederland zijn de brekende golven zelden zo hoog dat je te lang onder water wordt meegesleurd. Voor verdrinking hoef je in die korte tijd niet te vrezen. Zorg dat je rustig blijft. Maak geen overbodige bewegingen die zuurstof kosten. Ga tellen, dat biedt houvast. Je weet dat je makkelijk twintig tellen zonder lucht kunt en tegen die tijd ben je echt wel boven.
- Als de branding heel sterk is door een stijl oplopende zeebodem, kun je tegen de bodem gekwakt worden. Als je dat vermoedt, kun je je hoofd beschermen met je armen, en je nek aanspannen.
Voor kitesurfers is er nog een ander serieus gevaar: de combinatie van golven en het eigen materiaal.

Maar eerst even de voorwaarden om de zee op te gaan met je kite als de golven hoger zijn dan een meter. Je moet de volgende vaardigheden beheersen om brekende golven te kunnen ontwijken:
•   je kite bijna blind aanvoelen en sturen, zodat je kunt letten op de golven vlakbij je én die op je route. Je moet je aandacht vrij hebben om in te schatten wanneer de volgende golf gaat breken. Tegelijktijd moet je op je medekiters kunnen letten en op hun kites. En ook nog eens op golfsurfers die tussen de golven liggen.
•   vertragen en versnellen
•   oploeven en afvallen met je board, en je kite daarbij zo gebruiken dat je snelheid houdt (oploeven = meer upwind koersen, afvallen = meer downwind)
•   snel kunnen wenden en dan gauw snelheid maken de andere kant op.
•   ‘poppen’: sprongetjes maken mbv je board om brekende golfjes te ontwijken, zonder je kite helemaal terug te sturen. Op de fora lees je hoe je dat precies doet.
•   je board terugvinden in diep water, dus upwind bodydraggen
•   snel je kite herstarten als die te water is geraakt
•   de voorrangsregels toepassen. Niet alleen de regel dat wie op een golf surft altijd voorrang hoort te krijgen. Ook de andere regels zijn belangrijk. Zeker in de branding wil je geen kites in elkaar verstrengeld hebben.


Boardgevaar
Als je ‘gespoeld’ wordt door een brekende golf kan je board tegen je aan gegooid worden. Wil je je daartegen beschermen, dan kun je je klein maken en je hoofd met je armen omhullen. Het dragen van een helm helpt natuurlijk ook.
Niet alleen als je gespoeld wordt, ook als je in de branding staat of bodydragt met je board upwind/upwave, kan een brekende golf je board keihard tegen je aan gooien. Kiters hebben daardoor zware verwondingen, geruïneerde gebitten enz. opgelopen. Dus als je vermoedt dat er een brekende golf op je af komt en dat je board daar in kan zitten: vooral niet kijken! Wegwezen! Laat jezelf door je kite een kant op trekken waar je board niet is en bescherm je hoofd met een arm als je geen helm op hebt.

Het grootste gevaar zit in je lijnen.
Als je in je lijnen verstrikt raakt, heb je een groot probleem, zelfs in ondiep water. Verdrinking, snijwonden, afgerukte vingers. Hier volgt een bekende ‘kitemare’:
 Je bent lekker aan het kiten over de golven. Het lukt je makkelijk om de brekende golven te ontwijken. Maar dan valt opeens even de wind weg. Jouw snelheid is ook direct weg. Je ziet een golf op je afkomen en je kunt geen kant op. De golf breekt bovenop je en sleurt je hard mee in de richting van je kite. Daardoor komen de lijnen slap te hangen en de kite valt neer. Met de lijnen in het water en jij ertussen. Als je weer boven bent, is jouw beweging richting de kite gestopt en komen de lijnen weer op spanning. Je kite vangt wind en herstart vanzelf. De lijnen waar je in zwemt, komen direct loeistrak te staan. Wat er dan gebeurt, kun je hier lezen van iemand die het overleefd heeft: http://www.hanglos.nl/forum/189903/kiteforum-gevaar-golven---bijna-fataal.html   (plus meer kitemares en foto's van lijnverwondingen door je pak heen).

Ander scenario: de kite ligt nog in het water als jij eindelijk boven komt. Maar de branding is doorgedenderd en raakt nu je kite. Water is nogal veel zwaarder dan lucht, dus nu krijg jij een ruk aan je kitelijnen zoals je nog nooit hebt gehad. Je wordt keihard een andere golf in getrokken terwijl je net dacht dat je adem kon happen, maar dat is je minste probleem. De lijnen kunnen je ledematen doorsnijden. Je hebt natuurlijk wel een lijnensnijder in je trapeze en je hebt ook regelmatig geoefend om hem onder water goed in je hand te krijgen, maar dit gaat veel te snel.
Moet je dan je dierbare lijnen gaan doorsnijden terwijl er nog geen spanning op staat? En met welke lijn moet je beginnen? Dit zijn dingen waar je je mentaal op kunt voorbereiden. Dat zal hopelijk helpen als het ooit gebeurt. Wat ga jij doen als het zover komt? Wachten met een besluit nemen is waarschijnlijk je slechtste keuze.

Beter is natuurlijk voorkomen dat je tussen je lijnen terechtkomt.
Daarvoor zijn de volgende tips bedoeld.

Pas op voor luwtes! Je ziet ze niet aankomen, maar je weet wel of de wind heel stabiel is of dat hij soms even wegvalt. Als dat zo is, moet je meer veiligheidsmarge inbouwen. Nèt voor een brekende hoge golf wegscheuren is heerlijk, maar bewaar dat voor een keer met stabiele wind.

Het doel is om je lijnen niet bij jou in het water te laten komen.
Het middel is: je lijnen strak in de lucht houden, of, als ze toch in het water komen, niet daar waar jij naartoe gespoeld wordt.
Dus als je in de richting van je kite gespoeld wordt, stuur je je kite weg. Maar sturen kan alleen als er spanning op de lijnen staat. Dus je moet het doen vóórdat je gespoeld wordt. Daarom moet je wakker zijn: weet vantevoren wat je moet doen als je gespoeld dreigt te worden. Daar moet je vóór je sessie over nadenken. Want als het gebeurt, ben je te laat.

Als kitesurfer kan je door een geweldige sessie, en door bijzondere golven - zo vaak hebben we die mooie golven niet -  over je vermoeidheid heengetild worden en lang doorgaan. Maar de golven blijven maar komen, als een rij schaapjes die over een hek blijft springen, en dat kan een dromerig bewustzijn veroorzaken en de nodige wakkerheid verminderen. Vaak hoor je: "ik was al gesloopt en wou al stoppen, en toen ... "

Er zijn een paar scenario’s, afhankelijk van de hoek tussen de wind en de golven, en van jouw vaarrichting. Voor het gemak neem ik hieronder steeds het geval dat de golven naar de kust toe bewegen. Als dat niet zo is, moet je het volgende verhaal dus draaien.

Onshore wind   (aanlandig): stuur je kite opzij, naar beneden als je gespoeld dreigt te worden. Dan gaan je lijnen ook opzij en liggen ze niet meer in de richting waarin jij wordt gespoeld.
Als je goed kunt loopen en je bent op tijd, dan kun je een snelle kite op spanning houden door flink te loopen. Mogelijk wordt je zelfs uit de branding omhoog getrokken. Maar loopen gaat ook downwind, waardoor je lijnen in de golfrichting kunnen vallen als het niet lukt (bv. door luwte of teveel snelheid richting de kite).

Sideshore wind (parallel aan de kust):
-   vaarrichting tegen de golf in:   geen probleem, je wordt van je lijnen vandaan gespoeld. Vlak voor de golf breekt steek je je voorste arm en je hoofd onder water, dan duik je er zo’n beetje onderdoor.
-   vaarrichting met de golf mee: stuur je kite omhoog en door naar de andere kant.
-   vaarrichting op de golf: stuur je kite tegen de golfrichting in.

Side-onshore wind (schuin aanlandig):
De oplettende lezers hebben het al geraden: stuur je kite tegen de golfrichting in.

Lukt het niet om je kite weg te sturen, dan kun je je quick-release te trekken. Dat vermindert in ieder geval het aantal lijnen vlakbij je tot 1. Maar dat is wel die dikke die je iets moeilijker doorsnijdt. Je kunt ook je leash nog losgooien, zodat je helemaal los bent van je kite. Deze stappen moet je vóór je sessie overdenken en afwegen. Want als het gebeurt, is het te laat om een overweging te maken.
Over het helemaal losgooien van je kite wordt verschillend gedacht.
Er zijn nadelen aan het helemaal losgooien van je kite:
-   anderen kunnen last krijgen van je kite en lijnen, maar dat gebeurt niet vaak. Je kunt wel aan het begin van je sessie even bedenken hoe vol het strand is, dus of het minder of meer gevaar oplevert voor anderen als je je kite zou losgooien.
-   je kunt je kite kwijtraken, dat is dan jammer. Maar meestal spoelt hij wel rustig aan, of een andere kiter pikt hem op. (Het motief van de kite als drijfhulp bij de self-rescue is niet van toepassing in brekende golven, dus daarvoor hoef je niet vast te blijven zitten aan je kite.)
Ik heb de indruk dat er tot nu toe minder schade is geweest door losse kites+lijnen dan door verstrikkingen in de eigen lijnen. Maar dat kan natuurlijk veranderen als meer kiters gaan losgooien.

Als je voor het eerst bij aanlandige wind op zee gaat kiten, is het lastig. Je begint in de branding, en daar moet je doorheen vóór je bij de rustige, deinende golven komt. Het water in een gewone golf gaat op en neer, maar beweegt zelf niet naar de kust: de golf loopt wel maar het water niet. De golf loopt onder je door. Dat is anders wanneer de golf breekt. Dan stroomt het schuimende water wel, meestal naar de kust toe. En dat stromende water neemt je hard mee richting de kust. Als de wind ook die kant op blaast, wordt je dus downwind gedreven. Met als gevolg dat je geen spanning meer in je lijnen hebt en je snelheid verliest. Plus: als het schuim half water/half lucht is, heb je nog maar half zo veel druk onder je board om tegen af te zetten om upwind te varen. Dat maakt het moeilijk om uit de branding te komen.
Vandaar dat je in de doolhof van de branding bovenstaande vaardigheden nodig hebt. Je kruist heen en weer, ontwijkt de brekende golven door eroverheen te springen/poppen, om te keren, op te loeven, af te vallen, te versnellen en te vertragen. Timing is alles. Het is een mooi spel dat je voorbereidt op het gevaar van de grotere brekende golven. Begin dus met golven die niet hoger zijn dan een meter. Maar begin ook niet met zachte wind. Anders heb je niet genoeg kracht om snel te wenden, en om hoogte te lopen en uit de branding te komen. Een grotere kite geeft meer kracht en hangtime, maar minder wendbaarheid.

Overige tips

Soms kun je sneller wenden en wegwezen door je kite onderlangs te sturen. Dus niet via 12 uur naar de andere kant maar door je kite zo scherp naar beneden te sturen en te blijven sturen dat hij door de powerzone naar de andere kant gaat.

Als je uit de branding bent, in het gebied van de hogere golven die nog niet breken, kan je ook last hebben van de golven.  Als de golf je omhoog duwt in de richting van je kite, verlies je even wat spanning op je lijnen. Daardoor is je kite even minder bestuurbaar.

Waarom is de prioriteit van die golfsurf-voorrangsregel zo belangrijk?
Als iemand op grond van de bakboord/stuurboordregel zou moeten uitwijken terwijl hij op een golf rijdt, zou hij verplicht kunnen zijn om naar het brekende gedeelte van een golf uit te wijken. Dat wil je niet. Als je kite in de golven moet je eigenlijk ook nog in de gaten houden of kiters die je pad kruisen in de buurt van een brekende golf komen. Als ze gespoeld worden, ben jij niet veilig voor hun kite en lijnen.

Schrijf je 06-nummer op je kite en op je board. Als je dan iets kwijtraakt en het wordt gevonden, hoeft de KNRM geen zoekactie te starten. Veel kitesurfers zijn donateur van de KNRM, de ongesubsidieerde reddingmaatschappij van vrijwilligers die jaarlijks 180 surfers (w/k/g) redden.

Blijf in de branding uit de buurt van beginners. Vaker dan op binnenwater kan hun kite stuurloos worden.

Blijf als beginner ver uit de buurt van golfsurfers, zwemmers enz. Ook zij kunnen zwaar beschadigd worden door jouw lijnen en kite als je crasht.

Het is belangrijk om te weten wanneer het tij verloopt. Bijvoorbeeld bij een koraalrif waarboven maar erg weinig water overblijft, of in NL bij een scheepswrak of een strekdam.
Als je zit te lunchen en je kite stroomt weg in de opkomende vloed, kan hij gevaarlijk worden voor anderen.
Als de stroming omdraait en met de wind mee gaat lopen, heb je zomaar 5 knopen minder effectieve wind, en dus minder snelheid om golven te ontwijken.

Het getij heeft ook veel invloed op de golven. De vloedgolven zijn agressiever. Bij verandering van het getij kan een mooi vlak watertje achter een zandbank veranderen in een chaotische klotsbak.

Ga niet verder uit de kust dan je terug kunt zwemmen.
Een droogpak maakt zwemmen veel langzamer. Onder water is de isolerende werking van een droogpak  minder dan boven water, zodat je eerder onderkoeling krijgt. 
De stroming kan ook het terugzwemmen bemoeilijken.

De zee en de golven zijn prachtig, en  meestal gaat het goed. Maar je wilt ook voorbereid zijn op die keer dat het fout gaat.

 =========================

Geen copyright, maar dank aan de zee en de wind en anderen van wie ik heb geleerd.


Sebas1987

Berichten: 18
Antwoord #1 Juni 03, 2010, 12:02:17
edit2Rapporteer  
Super informatief stuk!
Zeker voor een beginner
Bedankt!


Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #2 Juni 03, 2010, 12:09:45
edit2Rapporteer  
Dank je!
Er zat een verkeerde link in, verbeterd.
Ed.

Berichten: 2732
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #3 Juni 03, 2010, 12:13:51
edit2Rapporteer  
Netjes hoor! top stuk
Joystick

Berichten: 251
Antwoord #4 Juni 03, 2010, 18:06:35
edit2Rapporteer  
Mooi stukje, nuttige bijdrage.

rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #5 Juni 03, 2010, 18:35:23
edit2Rapporteer  
Aanvullingen:
a.) je moet snel kunnen starten dwz vrij ondiep water bij een tt,en iets dieper met een directional ivm met grotere vinnen. Board aan je voeten -> insturen -> wegvaren. Dit bijna in één vloeiende beweging, anders wordt je vrijwel zeker gespoeld, vooral als je iets dieper met een directional moet icm met een klotsbak met vrij hoge golven tijdens opkomend water.
b) op zee ben je geneigd met leash te varen, vooral als beginner omdat je vaak je board kwijtraakt en deze dan aan de kust gespoeld wordt. Hier moet je door learning curve heen: dus geen leash
c) begin turns op kleine golven te oefenen (ca. 50 cm)
d) gijpen op een directional is moelijk te leren
e) je moet zeker toeside kunnen varen
Flyingtrunkie

Berichten: 1804
Antwoord #6 Juni 03, 2010, 22:20:10
edit2Rapporteer  
Goed stuk!
Je wordt er bijna bang van om op zee te varen.....
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #7 Juni 04, 2010, 09:36:07
edit2Rapporteer  
Dank je!
Het is niet mijn bedoeling om je te ontmoedigen, daarom zeg je ook "bijna" denk ik.
Waar ik wel van schrok is vorige week een US kiter verdronken met lijnen om z'n enkels, terwijl er veel hulp dichtbij was, en direct kunstmatige ademhaling en alle medische trucs erbij.

www.bayareakiteboarding.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=8432
Ed.

Berichten: 2732
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #8 Juni 04, 2010, 11:48:26
edit2Rapporteer  
Vanochtend nog heel die thread door zitten lezen, staan een hoop ervaringen tussen.. een hoop gasten die het voor elkaar krijgen om lijnen om hun enkels te wikkelen.. Dan heb je ook weinig aan je mesje, enigste waar je wat aan hebt is dan een reddingsvest (dus geen zwemvest) wat automatisch je hoofd boven water houdt.. en dat zijn er maar weinig!

Is mij maandag nog overkomen met downwinderen, kite voor een golf geparkeerd, net te laat met losgooien, resultaat 20 sec bodydrag boven en onder water, zonder controle. lijnen zaten heel even om mn middel en been. kreeg gelukkig op tijd alles los tussen 2 golven door.. als ik een mesje had gehad had ik die never nooit bij mijn benen kunnen krijgen om de boel door te snijden.

Godzijdank was Ivy erbij, en zo scherp dattie gelijk bij mijn schatje stond, voordat ze een prullenbak zou knuffelen.

Vind de belangrijkste altijd nog; bij twijfel over condities, lekker op het strand blijven! en voor de echte bakken een oude kite, zonder leash, zodat je m gelijk kan lozen. moet er alleen nog 1 vinden:)

Tip: doe je mesje aan een lijntje zodat je m niet kwijtraakt, en je er altijd met 2 handen bij kan!

Zelf heb ik een reflex gemaakt om je kite gewoon keihard te loopen als je gespoeld wordt, ongeacht windrichting, als ik daar bij na ga denken ben ik zeker te laat.
Janus

Berichten: 524
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #9 Juni 04, 2010, 13:40:34
edit2Rapporteer  
Hi,
Leuk stukje.

Citaat
We hoeven niet zoals golfsurfers te liggen wachten tot er iets moois komt en we aan de beurt zijn.

Dit klopt natuurlijk niet, dat we makkelijker door de golven heenkomen wil niet zeggen dat we niet hoeven te wachten op onze beurt. (golfsurf gebied zowieso mijden btw)
Bij het varen van een circuitje (golfrijden en vervolgens weer door branding heen en upwind komen) moet je er natuurlijk niet zomaar doorheen gaan knallen... maak je vrienden mee.. ;-)

Aloha
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #10 Juni 05, 2010, 13:23:20
edit2Rapporteer  
Een goed stuk; zoals je zegt wel erg lang, dus ik kwam tot halverwege.

Misschien in delen opknippen (soort van paragraaf indeling), zodat het ook voor de mensen met een kleinere spanningsboog interessant blijft ??
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #11 Juni 06, 2010, 21:09:50
edit2Rapporteer  
Ja de opmaak van Word is verdwenen hier.
Ik ga er nog wat subtitels in zetten samen met de nieuwe tips.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #12 Juni 06, 2010, 21:12:15
edit2Rapporteer  
@Janus
Ik bedoelde niet dat je kan gaan voordringen, maar dat je een vrije plek uit kan zoeken.
Inderdaad is het soms zo druk dat je toch soms moet wachten.
Ik zal het nog wat duidelijker maken.
Danks!
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #13 Juli 01, 2010, 22:51:16
edit2Rapporteer  
Het is klaar: de reacties uit de forums erin verwerkt, en de opmaak en indeling verbeterd.
Maar als ik 'm hier als .txt upload, verdwijnt die weer. Word kan niet.
Dus stuur maar pm met je emailadres, dan mail ik 'm.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #14 Juli 01, 2010, 23:03:29
edit2Rapporteer  
cntrl-c cntrl-v
Marko

Berichten: 1650
Antwoord #15 Juli 01, 2010, 23:44:08
edit2Rapporteer  
Goed stuk en handige tips.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #16 Juli 03, 2010, 12:29:02
edit2Rapporteer  
cntrl-c cntrl-v

Dan verdwijnen de kopjes, de vetgedrukte woorden etc.
hehuis

Berichten: 80
Antwoord #17 Augustus 26, 2010, 20:45:47
edit2Rapporteer  
Mocht je kite toch te water liggen en kom je tot de constatering dat de lijnen slap om je heen liggen.
Doe dan geen schoolslag om jezelf drijvend te houden. Dan wapperen die lijnen gelijk om je armen.
Bij spoelen houdt ik één hand aan de bar en de ander omhoog.
Bij bovenkomen met stevige slagen van je kite af borstcrowlen.

Als je mzzl hebt herstart je kite (wanneer deze aan de rand van het venster ligt) bij het strakkomen van de lijnen.

Kite lossen ben ik geen voorstander van.
Bij problemen blijf altijd bij je materiaal, dat is de eerste regel op zee mbt tot varen.
1 Je bent goed zichtbaar met een felle kite en het oppervlak in het water.
2 Een klein beetje lucht houdt je altijd drijvend.

Alles situatie afhankelijk, natuurlijk.

Ipv zo'n haakmes, koop een rvs verband schaar met afgeronde punten. Knipt altijd. Borg hem met een lijntje in het vakje.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #18 Augustus 28, 2010, 08:42:14
edit2Rapporteer  
Da's interessant, verbandschaar. Heb jij die?
Bij mij spoelen die kleine haakmesjes zelfs uit de trapeze soms.
Hoe gaat dat met je schaar? Hoe groot is hij?

Ik ga een test doen met de lijnensnijders, en een clinicje. Goed om je schaar ook uit te proberen. Doe je mee? Of waar koop je dat ding?

Kite lossen:
Als je je kite lost in de branding, ben je meestal wel op zwembare afstand.
Je neopreen helpt ook drijven.
hehuis

Berichten: 80
Antwoord #19 Oktober 09, 2010, 03:24:38
edit2Rapporteer  
Nee, ik heb niks.
Ik vaar ook alleen. Kiters zijn net ratten, is er één, dan zijn er zo meer.
Maar dat gaat niet altijd op.
Eigenlijk ben ik de grootste "l*l". Smiley

Ik zoek nog een goed harnas:
Waterdichte pocket voor telefoon.
Pockets voor 2 fakkels.
Pocket voor schaar.
Houder voor 1l fles, en insert om het vak te verkleinen voor klein flesje. Voor als je ergens vaart waar het goed warm is.

Niet te koop.

Mensen langs het strand gaan staan kijken hoe je verzuipt dus reken daar ook niet op. Als ze je al zien.
Als je een fakkel afsteekt weten ze ook niet wat ze moeten doen. Beter om dan zelf de kustwacht te bellen.
"Ja, hallo. Kunnen jullie een heli'tje van de Kooy sturen? Ja, ik ben lastig te verstaan ja. Nee, ik drijf nu voorbij Egmond, denk ik. Wat zegt u? Nee, u hoorde me wel. Zal ik aan de lijn blijven of stuurt u zeker een heli'tje?"

Ziet de heli jou? Weet je het zeker? Dan kite afzinken!
Die kan opstijgen en in de wieken verdwijnen. Heb je in ieder geval wat gezelschap.

"Vaar zover uit de kust als je kunt zwemmen". Weet jij hoever je kunt zwemmen? Dat gaan we dan wel meemaken. Echte dooddoener dus.

In een zwembad ben ik kapot na 200m schoolslag en een flink baantje borstcrowl. Armen en benen verzuurd en hartslag in het rood.
Bij een zijdelingse wind langs het strand en wat stroming vaar je soms zo 500m uit de kust om wat hoogte lopen. En dat is geen warm zwembad.

Reddingsdienst:
Als ik vaar, zie ik daar nooit iemand, of het is dicht, of het is te ver weg.

Kite lossen:
Als het flink waait staat er meestal een flinke langsstroming naar een mui.
Als je dan niet flink doorzwemt kom je in die mui en ga je weer  naar buiten. Niet hándig.
Kan je weer opnieuw naar binnen zwemmen.

Achter de branding op krachten komen en met krachtige borstcrowl naar het strand. Zwem een mui uit in de richting van de langsstroming en dan weer naar het strand.
Een goeie mui kan wel 500m breed zijn en je 2km uit de kust weer uitspugen. www.muien.nl
Er is ook ergens een mooie flash animatie over hoe muien onstaan bij welke wind enz. Weet niet meer waar.

Ik ga liever met een loopende kite naar het strand, als ik nog enige controle heb en mijn hoofd boven water kan houden. Dan zwemmend.

Lijnen oprollen? Liever niet, dat kost je je vingers/handen als dat ding toevallig lopend weer de lucht in gaat.
Is die echt dood op het water dan inderdaad, stug oprollen in de midden van je bar. Niet met achtjes of zo. Maak af en toe een knoop. Maar dan moet je je handen in de lijnen stoppen. Niet hándig.
Knip die zooi maar in kleine stukjes behalve die waar je leash aan zit, die rol je op.

Raak nooit in paniek. Blijf denken. Hándig!

Ik kijk goed om me heen, schat altijd de risico's in en probeer het af te wegen.
Waait het hard? 30 m/s of zo. Richting. Ben ik alleen. Lopen er mensen op het strand? Hoe is de zee? Harde objecten bij de vloedlijn. Heb ik er een goed gevoel bij? Bovenaan het duin kijken of je de muien ziet. Gaan andere kiters weg?
En als ik dan heel graag wil, dan negeer ik het en ga kiten.. Of in het witwater, of wat verderop. Niet hándig!
Soms pak ik in en ga ik weg, dat doe ik nu vaker. Handig.

Voor het najaar:
Google op hypothermie. Op de zeevaartschool heb ik ooit nog een tabelletje gezien met hoe lang je uithoudt met hoeveel kleding in verschillende temps van water. Hebben we aan Mengele te danken, maar niet zo prettig hoe die tabel tot stand is gekomen. Denk dat je daar wel wat bij kan verzinnen.

Schaar kopen? Haha, willekeurig verbanddoos. Kan je ze lenen.
Mooie rvs kost enig zoekwerk, die vindt je niet in elke verbanddoos.
Anders, google is your friend.
Borgen met lijntje dat je heel makkelijk stuk trekt.











vissie

Berichten: 757
Antwoord #20 Oktober 09, 2010, 09:44:20
edit2Rapporteer  
Goed stuk! Heb het aandachtig gelezen ben het er volledig mee eens. Het snel mogelijk herstarten van de kite is gewoon erg belangrijk. Vergeet je board eerst maar.. Je kite is je veiligheid
Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #21 Oktober 09, 2010, 13:55:55
edit2Rapporteer  
Hier staat de laatste update met hoofdstukindeling:

http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=38178.0
HDFrank

Berichten: 618
Antwoord #22 Oktober 09, 2010, 19:47:12
edit2Rapporteer  
Hé Huis,

Met jouw zwemvaardigheid zou 'ik' niet eens het water opgaan.

Maar alles moet je natuurlijk in een perspectief zien.
Dus als jij verder kite dan je kan zwemmen (in zee) wens ik je alle safe sessies toe die je maar kan wensen.


Grtz  Frank
hehuis

Berichten: 80
Antwoord #23 Oktober 12, 2010, 17:53:22
edit2Rapporteer  
@frank

Heb je al eens terug gezwommen? Ik niet.
Ik ben wel al meerdere keren geholpen door medekiters, daarvoor mijn dank.

Afstand schatten op zee.
Wat denk je dat de afstand is? Doe het keer 2, dat zit je misschien in de buurt.

Waarschijnlijk zwem ik verder, maar dat heb ik nog nooit écht getest. En mijn afstand is een indicatie. Wanneer je je hoofd erbij houdt, rustig aan doe. Af en toe pauze neemt, met de golven mee zwemmen enz. Haal je waarschijnlijk het 5 voudige.

Maar jij zwemt dus 1x in de week een baantje of 20 in het 50m bad?
Ik niet, loop wel regelmatig rond 20km, maar dat is hele andere koek.

Pascal.

HDFrank

Berichten: 618
Antwoord #24 Oktober 12, 2010, 20:38:45
edit2Rapporteer  
Hoi Hé Huis,

Terug zwemmen is me al eens gebeurt, ivm materiaal pech..
Als je leading edge klapt kan je weinig herstarten of self rescue doen.
De hulp van medekiters is altijd welkom..Zal ook altijd zelf een handje toesteken.

Afstand op zee is veel meer dan 2x..
Maar totaal niet te vergelijken met meters in een zwembad..

Sorry, ik zwem niet zo vaak. elke dag minimaal 2km.
Met zwemmen verdien ik al 30 jaar mijn boterham.

Mijn complimenten voor de 20 km regelmatig..
Zou ik ook graag weer gaan doen.
Maar mijn triathlon inspiraties zijn verleden tijd.
Ik kom niet boven de 2x 10 km in de week.

En zoals ik al zei "je moet alles in een perspectief zien."

Rust bewaren in nood situaties is essentieel.

on Topic::  in de Golven zwemmen is een kunst opzich..

Grtz Frank


« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.