Voor de HYDRO FOIL kiters Ijselmeer Noord Holland

Haring High Richardt

Berichten: 9341
December 08, 2019, 11:55:01
edit2Rapporteer  
Voor de foilkiters Ijselmeer Noord holland gelezen in de Alkmaarse Courant : Uitdiepen vaarwater als antwoord op fonteinkruid

Martin Menger

HOORNDe overlast van het welig groeiende fonteinkruid in het Markermeer, IJmeer en de Randmeren kan op termijn alleen effectief worden bestreden als het vaarwater wordt verdiept. De betrokken instanties hebben afgesproken dat deze oplossing verder wordt onderzocht.

De laatste jaren ondervinden de watersport en visserij steeds meer hinder van de waterplanten. Het fonteinkruid groeit iedere zomer in rap tempo, waardoor het de vaarwegen laat dichtslibben. Jachten raken met de schroef verstrikt in de plantenbrij, terwijl ook de (sport)visserij met de gevolgen kampt.

Er is een breed overleg gaande over de juiste aanpak. Aan tafel zitten onder meer de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Almere en Hoorn, het Watersportverbond en Sportvisserij Nederland. Die hebben gisteren besloten dat ze samen het fonteinkruid te lijf zullen gaan.

Tot nu toe werden IJsselmeervissers ingezet om deze waterplanten weg te maaien. Maar het is de betrokken instanties niet alleen te doen om de hinder van waterplanten weg te nemen: hetzelfde fonteinkruid heeft ook een betekenis voor de visstand. Dus is het volgens de werkgroep zaak dat deze natuurbelangen niet worden vergeten.

Een mogelijke oplossing, waaraan nu wordt gewerkt, is het verder uitdiepen van de vaargebieden. Fonteinkruid kan in dieper water niet echt goed groeien. In dat geval blijven de vaarroutes verschoond van de waterplanten. Vooral in de belangrijkste vaargebieden voor de pleziervaart (Randmeren, Markermeer) is dit een aantrekkelijke optie.

Voorlopig blijft het samenwerkingsverband inzetten op het inschakelen van maaiboten. De maaigebieden worden ook op vaarkaarten weergegeven, en er is een speciale app voor watersporters, die dan eventuele overlast door fonteinkruid kunnen melden.


bredo

Berichten: 593
Antwoord #1 December 09, 2019, 11:46:51
edit2Rapporteer  
Bedankt ries voor de update! Inderdaad, in de zomer niet te doen met je foil....
yamalumonkeys

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #2 Augustus 09, 2020, 09:38:47
edit2Rapporteer  
Beste foilers,
Wie weet waar we met oostenwind nog terecht kunnen in de zomer? Zonder gehinderd te worden door waterplanten en ondiepten. Bij voorkeur in Noord Holland.
Leon van Bergen

Berichten: 42
Antwoord #3 Augustus 10, 2020, 12:11:30
edit2Rapporteer  
Ik was gister op Edam, perfect en geen plant gevoeld. zo ook niet bij Warder. Foilen was geen noodzaak gister met 20kts maar het kan daar makkelijk.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.