Kites - Kite Gear - Naish Helix 2009 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Naish Helix (2009) starstarstar


Helix (2009)

De 2009 Naish Helix in het kort.

The Helix continues to lead the revolutionary Sigma Series. For 2009, it has been totally redesigned to provide super fast turning, superior glide, great upwind ability, easier water relaunch, more direct bar feel, and a 5th line friendly option. These improvements have been achieved by reducing the number of struts, lowering the aspect ratio, developing a new bridle platform and reworking the arc; making it the first ever Geo Tech Generated C-Shaped arc.

We have also incorporated the Low Drag Wingtip and Direct Response Steering technologies into our new wingtip design. To complete the Helix line, we have added two new sizes. For intermediate to advanced riders who seek the highest all-terrain performance, and those looking to course race.


Maten
16

14

12

10.5

9

8

7

6

5Shops
IntofunEdam
Euro Funcenter OostvoorneOostvoorne
Euro Funcenter ZevenhuizenZevenhuizen
KibocoBussum
KiteboardshopHoek van Holland
VandenBerg SurfHoorn
Van WeeghelKatwijk aan Zee
Surfcenter.nlSteendam
Fly HighNoordwijk aan zee
Funsport MakkumMakkum
Funsport van VlietZoetermeer
Kater Funsport AlkmaarAlkmaar
Kater Funsport HippolytushoefHippolytushoef
Siem de JongDelft
t Coraaltje IJmuidenIJmuiden aan zee
TelstarsurfErmelo
TopsurfVinkenveen
Van BellenWillemstad
Windsurfing RenesseRenesse
Euro Funcenter BrouwersdamBrouwersdam
GearFreakKatwijk aan Zee


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
12m 1 1
0.0%
4u 3:30u 11 kn 11.0 - 15.0 kn 15 kn
10.5m 2 2
0.1%
4u 1:45u 15 kn 20.0 - 24.5 kn 30 kn
8m 1 1
0.0%
4u 3:30u 15 kn 15.0 - 23.0 kn 23 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.
1 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Naish Helix 2009
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Review door Evan op 22/10/2009


Dit is een oude review geschreven door: xray op 03-09-2008
scores kloppen niet.


Rider 90+kg
6/7 jaar ervaring
F-One Trax III
Spot Strand Horst, vlak 8-16 knopen

Ik heb de Helix met 4m lijn extensies gevaren, dus op 24 meter lijnen

[b]Uit de tas
[/b]Tja, zoals te doen gebruikelijk absoluut top bij Naish. Mooie afwerking met mooie pads, goede versterkingen

Kites zijn out of the bag direct goed afgesteld. Het in mijn ogen perfecte one-pump octpus systeem, de beste bar op de markt, wat wil je nog meer...
Een bridle systeem als van Best. De pully van de frontlijnen loopt over een dikker stukje lijn. Dit heeft niet alleen minder last van schurend zand maar is ook veel eenvoudiger en goedkoper te vervangen.

[b]Bar[/b]
Na nog meer met de nieuwe bar gevaren te hebben kan ik er aan toe voegen dat dit wat mij betreft de standaard is. Ook de bediening van de depower ging bij mij nu veel makkelijker. Superlekkere grip, mooi afgewerkt, mooie floaters, smooth gat zodat de depowerlijn er makkelijk doorloopt, chickendick aan de loop zelf, safety systeem die je niet per ongeluk released, alles top of the bill.

[b]Vliegen
[/b]
Ik kan makkelijk doen en de [url=http://www.kitehigh.nl/forum/index.php/topic,32622.0.html]review van de Cult[/url] voor een groot gedeelte copieren. Ik zal de verschillen aangeven met de Cult. Die heb ik ook nog even in de handen gehad.

Opstappen en direct een heel vertrouwd gevoel. De kite doet precies wat je wilt en is aangenaam licht op de bar. Nauwelijks meer dan de Cult. Aangenaam is in dit geval met meer dan gemiddeld gevoel op de bar maar wel met relatief weinig bardruk. De kite stuurt makkelijk en snel. Persoonlijk vond ik de 12m Helix nog wat smoother, makkelijker en sneller sturen dan de Cult. Er is echter ook een verschil de Cult draait en looped iets meer om zijn as, de Helix doet dit meer om zijn tip.

Ik had al eerder met een 10,5 prototype van de Helix op de Slufter gevaren. Hier klapperde de tip enorm. In de nieuwe 12 hebben ze het probleem met een kort verstevigingslatje in elke tip aangepakt. Een wereld van verschil. De Helix is echt supersmooth. Een verschil met bijvoorbeeld de Ozone Edge II die ook erg smooth is is wat mij betreft de absoluut betere feedback die je op de bar krijgt van de Helix.

Stukje vergelijkbaar met Cult...
[i]Het meest opvallende is dat de kite smooth en efficient aanvoelt. Hij zoeft schijnbaar moeiteloos door de lucht. De kite stuur ook lekker direct, bijna als een C. De stuurlijnen zitten direct aan de kite en dat merk je. Ik vond dat je de kite bij toenemende wind beter ging voelen het gedrag van de kite was echter vrijwel hetzelfde, uiterst stabiel, zeer voorspelbaar, goed te controlleren en corrigeren.[/i]

De Cult is nog wat gemoedelijker, de Helix heeft zeker wat meer punch bij bijvoorbeeld het draaien van een loop.
De sigmashape samen met geo-tech zorgt volgens mij voor de het smoothe gevoel. Zowel Cult als Helix 2008 en 2009 hebben dit gevoel.

Ik vond de 12m echt prima draaien. Nog steeds niet supersnel maar zeer zeker gemakkelijk en snel, sneller dan mijn Raven 3 12m. Een verschil met de Cult is dat de kite als hij wat meer gepowered is (paar vlaagjes gehad) sneller (vaarsnelheid) en krachtiger aanvoelt, lekker wat mij betreft. Een gepowerede bocht als bij een goede C is dan zeker mogelijk, laat ik daar nou erg veel van houden..... :D

[b]Springen
[/b]De voorgaande eigenschappen zorgen ervoor dat de springen altijd in volle controle gaat. Je kunt bijna niet de fout ingaan met deze kite. Hij gaat hoger dan de Cult en de hangtime is ook beter. Een lekkere float zit er zeker in. Een downloopje met bocht in de landing is twee vingers in je neus. Ik heb hem ook nog een paar keer gelooped. Zeker beter dan mijn oude Raven 3, en zeker geen pussyloops. De kite is zeer goed te voelen in de lucht en je kunt je sprongen makkelijk in een transition veranderen.

[b]Wakestyle
[/b]Ik heb (ingehaakt, gaat ff niet anders) nog met de kite laag een paar sprongen gemaakt om toch een beperkt oordeel hierover te kunnen geven. Iets minder pop dan de Cult volgens mij maar ik wil dit graag met iets meer wind nog eens testen.

[b]Golfrijden[/b]
Hier op de Slufter met de 10,5 nog even naar gekeken. Op Horst kun je dit niet namelijk... (schater_kitesmiley) De vaarrichting was parallel aan de golven, mooi om even te testen hoe de kite meedrift als je dan recht de golf afgaat en puur downwind rijdt. De kite drift prima mee. Ook hier is de Cult volgens mij net iets beter.

[b]Transitions[/b]
Een echte C blijft hier wat mij betreft beter in, je hoeft er dan niet zoveel op te letten. De Helix is net wat beter dan de Cult, hij is ook iets meer C Shaped. De stopper van Naish werkt toch wel heel erg lekker wil ik hier nog graag toevoegen.

[b]High en low end
[/b] Tja, het eerste niet echt kunnen testen. Het tweede wel degelijk. Zeker met de 4m extensions vond ik de Helix net een tikje eerder gaan dan de Cult (ook met extensions). De low end is zeker goed, bovengemiddeld wat mij betreft, je kon met een paar stuurbewegingen al snel varen.

[b]Algemeen
[/b]Een absolute topper wat mij betreft, geen C maar wel as close as you can get met nog steeds de voordelen van een hybride kite.


Totaal:
starstarstar
Kwaliteit:
starstarstar
Springen:
starstarstar
Upwind:
starstarstar
Depower:
starstarstar
Veiligheid:
starstarstar

Wie vaart hiermee?
  • Geen foto
  • Geen foto
  • Geen foto
  • Geen foto
  • Geen foto
  • Geen foto
  • Geen foto
0 Reacties
    Nog geen reacties. Schrijf de eerste reactie.
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen

Gebruikers Online 41 gasten 0 leden

© 2002 - 2021 Kitehigh