Kites - Kite Gear - Naish Park 2013 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Naish Park (2013) starstarstarstarstar

Geschikt voor beginners

Park (2013)

De 2013 Naish Park in het kort.

The Park’s three-strut design and Swept Compact C outline results in a very stable and responsive kite. The powerful profile and leading edge give the rider good low-end power and consistent pull over a wide range of wind speeds.
The Park uses just enough sweep to maximize depower and allow for easy relaunch.
The Swept Compact C platform remains very close to a real C-shape in order to provide the crispness and feel in the bar that you really need.

Designed with fun in mind, the Park provides the rider with the power to boost, the handling to hit the lip with style and the ability to feel good in any condition.


Maten
14

12

11

10
14-30 knopen
9
18-35 knopen
8

7

6

5Shops
IntofunEdam
Euro Funcenter OostvoorneOostvoorne
Euro Funcenter ZevenhuizenZevenhuizen
KibocoBussum
KiteboardshopHoek van Holland
VandenBerg SurfHoorn
Van WeeghelKatwijk aan Zee
Surfcenter.nlSteendam
Fly HighNoordwijk aan zee
Funsport MakkumMakkum
Funsport van VlietZoetermeer
Kater Funsport AlkmaarAlkmaar
Kater Funsport HippolytushoefHippolytushoef
Siem de JongDelft
t Coraaltje IJmuidenIJmuiden aan zee
TelstarsurfErmelo
TopsurfVinkenveen
Van BellenWillemstad
Windsurfing RenesseRenesse
Euro Funcenter BrouwersdamBrouwersdam
GearFreakKatwijk aan Zee


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
14m 4 4
0.1%
10u 2:22u 12 kn 14.0 - 19.5 kn 22 kn
12m 2 2
0.1%
5u 2:30u 12 kn 13.0 - 21.0 kn 24 kn
11m 62 58
2.0%
213u 3:26u 10 kn 16.1 - 23.5 kn 35 kn
10m 20 20
0.7%
46u 2:16u 14 kn 17.0 - 24.0 kn 30 kn
9m 80 69
2.4%
242u 3:01u 14 kn 19.2 - 26.3 kn 34 kn
7m 28 27
0.9%
90u 3:12u 18 kn 21.6 - 31.4 kn 45 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.
1 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Naish Park 2013
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Review door Eagle-Jan op 09/06/2013


Geteste maten:
MaatgewichtLowendHighend
9 87kg 18 35
10 87kg 14 30

Gevaren op verschillende spots met verschillende condities, op vlak water en 4m Golven.

Behaalde Max windsnelheid: 45Kts met de 7M (grunt node)
maar dat was nog niet z'n max high end (depowermode)

De type boards waarmee de kites gevaren zijn: Naish moneyshot 133x40, Naish Skater 5.9, F-One Trax 8 134X40.

De Kite:
De eerste opvallend grote verschillen van de kite in vergelijking met: 2011 & 2012, de Leading Edge is een stuk dunner. Dit zorgt er voor dat de kite opzichzelf al minder luchtweerstand heeft, dus heeft het een hogere vliegsnelheid. De tips  zijn ook wat breder, i.c.m. met een dunnere L.E. zorgt dit ervoor dat de kite niet alleen harder vliegt door het venster, maar ook nog sneller draait/stuurt.

De bridels zijn wat korter, dit hebben ze gedaan omdat Naish beweerd dat het beter is voor de vormbehoud en de kite beter laat reageren op de stuur inputs.
bij de tips zijn nog steeds de battons te vinden (zeillatjes). Deze voorkomen het knikken van de tips tijdens gepowerde stuur inputs en dragen dus ook automatisch bij de stabiliteit van de kite.

De antistiction venstertjes zijn nog groter dan bij de 2012 editie. wat zorgt voor nog betere relauch eigenschappen.

Verdere verbeteringen: de naden zijn op verschillende punten versterkt, met name de L.E. en strut naden.

De Bar:
Is nog sterker, smaller en lichter gemaakt, het voelt nog beter aan en ligt beter in de hand dan de vorige 2 edities.
Je kunt uit 2 verschillende versies kiezen: boven (klassieke depower trim strap systeem bekend van o.a. de Torch)  en onder de bar (clamcleet systeem) depower. Vraag me niet wat de voordelen er van zijn om voor de een of de andere te kiezen, ik heb ze allebij maar heb ze nog nooit gebruikt.

De Chickenloop safetyrelease: is nagenoeg onveranderd, heeft zich altijd al bewezen als zijnde zeer betrouwbaar en werkt nu dus ook weer naar behoren.

Het varen met de kites:

Wat het eerste opviel, is dat de kite (ik vaar ze altijd in grunt of intemediate stand) vergeleken bij de vorige versies beduidend veel meer boost en hangtime heeft. Deze is zeer goed te noemen. Tijdens het Loopen (in grunt) ervaar je duidelijk meer Pull dan bij de vorige uitvoeringen. Tijdens het Poppen is de kite net zo explosief als de 2011 maar geeft veel meer zweeftijd dan de 2012.
Verder viel het ook op dat de kites minder highend bereik hebben dan de vorige versies. Met de 10m zal ik niet in 35kts wind durven varen itt de Park 2011. De Lowend is ook aanzienlijk verbeterd.

Upwind varen is nog nooit zo makkelijk geweest, zeker in vergelijk tot de 2012. De dunnere Leading Edge heeft dus nog meer voordelen.

Max depower setting (voorste knoopje van je L.E. bridle aansluiting):
(De wave stand) Geeft de kite zeer veel depower als ik de revieuws moet geloven, helaas gebruik ik die setting niet dus heb ik er weinig over mede te delen.

Intermediate setting (middelste Knoopje van je L.E. bridle aansluiting):
Feitelijk komt je kite in die stand uit de zak als je hem nieuw hebt aangeschaft. dit geeft een heerlijke stuursnelheid zonder al te veel drukverlies bij het gedoseerd depoweren van de bar. Heerlijke stand voor in de golven (veel depower met behoud van stuur input en relatieve goede depower).

Grunt Setting (achterste Knoopje van je L.E. bridle aansluiting):
(mijn favoriete stand) Deze is bedoeld voor de gepowerde vaar stijlen (freestyle en Wake), je zult merken dat je een stuk minder depower hebt, de kite stuurt in deze stand een fractie langzamer en heeft en iets wat grotere draai cirkel. Je merkt dat je in deze stand ook de meeste hangtime zult verkrijgen.

De relaunch:
Mijn inziens, zeer eenvoudig en snel (sneller dan de voorgaande versies) e.v.t. kun je hem reversen (achteruit het water uit laten komen).

Min punt:
Ja, je zult merken dat ik zeer enthausiast ben over deze kites. Maar toch heb ik er een weten te vinden: DE SWIVEL, ik snap nogsteeds niet waarom deze bij verschillende merken steeds weer wordt geintroduceert... zodra er een beetje zand tussen komt dan doet hij het niet meer helemaal lekker. Wat mij betreft hadden ze deze weg kunnen laten.

Maar verder heeft deze kite voor ieders wat wils, je kunt er alle kanten mee op.

Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstarstar
Springen:
starstarstarstarstar
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstarstar

Wie vaart hiermee?
 • Geen foto
24 Reacties
 • Eagle-Jan op 27 May 2013 @ 18:26
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik heb inmiddels meerdere keren met de 7,8,9&10 gevaren de afgelopen 4 maanden. Nou moet ik zeggen dat ze behoorlijk verbeterd zijn t.o.v. de 2011 & 2012 zowel de lowend, hangtime, boost en relaunch, dat zijn de dingen die mij het meest opvielen. de pull tijdens een kiteloop is drastisch verhoogd als je het vergelijkt met de vorige edities. let wel: de draaicirkel in grunt mode is wel iets ruimer dan de vorige edities. stuursnelheid is gelijk gebleven aan die van de 2011. de neiging tot backstallen is niet meer. Ik ben er zeer tevreden over. het enige wat ik mij afvraag is waar om ze in hemelsnaam die swivel er in hebben gehouden. als er zand tussen komt dat doet het ook niet meer wat er van m verlangt wordt. verder is de kite gewoon een dikke prima. kortom: zoals Naish het beschrijft: The one kite that does it all. daar is geen woord aan gelogen. van beginner tot gevorderde, of je nou wave, free ride of free styled. je kan er alle kanten mee op. kijk tuurlijk blijft de torch de loop monster en wakesyle koning van naish. maar voor iemand die met net iets minder genoegen neemt is de park een zeer veelzijdige leuke kite. een gedetailleerdere revieuw zal volgen.
 • Marc_87 op 28 May 2013 @ 09:10
  Meld dit bericht aan de moderator
  Kan je niet gewoon een eerste impressie schrijven Arend ipv deze reactie?
 • Lauw op 28 May 2013 @ 09:40
  Meld dit bericht aan de moderator
  Zou je dat kunnen doen Arend? Als mensen zoeken op reviews dan vinden ze ook werkelijk een review/eerste impressie :-) Thanks!
 • Eagle-Jan op 28 May 2013 @ 10:02
  Meld dit bericht aan de moderator
  dat ga ik zeker doen staat er ook onder. alleen ik kan het niet vanaf mijn smartphone. dus moet ik achter de p.c. kruipen als ik weer eens tijd heb. vandaag dus niet. ik ga nu ff tijd maken voor deze mooie zonnige dag. ;)
 • Lauw op 28 May 2013 @ 10:02
  Meld dit bericht aan de moderator
  Prima :-)
 • berttt op 08 June 2013 @ 22:18
  Meld dit bericht aan de moderator
  EJ aangenaam verrast man vandaag aan de park 2013 gehongen. 

  Not gonna love it maar echt wel een cava kiteje zal binnekort eens een beknopt reviewtje erop zetten
 • Eagle-Jan op 09 June 2013 @ 07:22
  Meld dit bericht aan de moderator
  @ Berttt: even er aan hangen doesn't make you love a kite... een onenightstand is ook wel lekker maar geeft nooit voldoenning. die kite kan je en moet je tweeken... standaard uit de zak is leuk... maar hij wordt echt super als je de juiste lijnlengtes bij de bijpassende maten kites gebruik en de juiste instellingen gebruikt... dan kan alleen de torch het er nog van winnen. ik noem het nu al de baby torch. gister met de negen een hele dikke loop getrokken... niet zo goed als Evan of Ed... maar zeker niet slecht. alleen had ik een veel te hoge voorwaartse snelheid, kon het niet opvangen ivm verkeerde timing. dus dat resulteerde in een dikke wipeout met pijn aan mijn ribben en heupen :P Learning every day!
 • Eagle-Jan op 09 June 2013 @ 07:27
  Meld dit bericht aan de moderator
  btw ik merk wel dat de 2013 niet de eindeloze windbereik heeft als de 2011... in de stoot hield ik gisteren de 9m nog maar net met miijn 87 kg, itt de 10m 2011 die ik met redelijk gemak in 35kts nog kon houden zonder te depoweren (wel op 20m lijnen ipv de gebruikelijke 24m). en dat in grunt mode.
 • berttt op 09 June 2013 @ 14:48
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik moet nu ook wel zeggen arend dat de bar echt wel niks is. De lijnen opzich zijn beter dan die van best of andere maar dat safety systeem en depower man man niet over te praten.
 • Sayootje op 10 June 2013 @ 07:33
  Meld dit bericht aan de moderator
  Hoewel je misschien ten opzichte van andere merken kites niets aan deze review hebt, geeft hij heel goed aan welke punten ten opzichte van de vorige modellen is verbeterd. Ik heb weleens aan een 2011 model gehangen. Met zijn ervaring weet ik nu wat er is veranderd/verbeterd. 

  Ik vind Naish kites goede en fijne kites. Wel mis ik 1 punt van kritiek en dat is de bar, of beter depower cord en safetycord:

  Zowel bij de universal als shift bar slijt dat echt veel te snel (dat is mijn ervaring dan he, misschien dat anderen er geen last van hebben). Ik ben van mening (dit is dus wat ik er persoonlijk van vind) dat voor een bar van E 500,- nieuw, daar veel betere oplossingen voor zijn. Vooral omdat een nieuw depowercord iets van E 35,- kost. Een safetycord E 25,-. En aangezien Naish al jaren feitelijk hetzelfde systeem op de markt heeft, vind ik dat neigen naar ... luiheid of op&^%ting.

 • Michiel. op 10 June 2013 @ 09:06
  Meld dit bericht aan de moderator
  Prima review Arend yes

  Deze wil ik weleens van je proberen!

  Het windbereik per kite is gelijk gebleven, alleen naar beneden toe opgeschoven. Goede zaak dus. Low-end was een van de dingen waarin de Park niet sterk was (zoals de meeste kites ontwikkeld op Maui, low-end is daar een overbodige luxe wink)
 • Eagle-Jan op 10 June 2013 @ 10:37
  Meld dit bericht aan de moderator
  @Michiel, dan maar doordeweeks ff meeten! ;) sluf, motort of playa...
 • Michiel. op 10 June 2013 @ 18:08
  Meld dit bericht aan de moderator
  Komt goed Arend yes
 • Geen foto
  op 11 June 2013 @ 18:03
  Meld dit bericht aan de moderator
  ik mis wat in je review: de tas. Er varen bij ons echt 4 verschillende mensen met Parks en ze klagen allemaal over de tas: onpraktisch klein.
 • Eagle-Jan op 11 June 2013 @ 18:23
  Meld dit bericht aan de moderator
  @Feddow... tja de tas laat te wensen over. maar dat is altijd al geweest. maar dat is bij veel merken zo.
 • Marc_87 op 11 June 2013 @ 21:09
  Meld dit bericht aan de moderator
  Zo mensen alles is weg, beter voor de Kitehigh community en daar doen we het voor.
 • Eagle-Jan op 11 June 2013 @ 21:31
  Meld dit bericht aan de moderator
  Sorry Marc! ;)
 • Jer76 op 12 June 2013 @ 12:10
  Meld dit bericht aan de moderator
  Top revieuw  keep up the good work.
 • dani-el op 09 September 2013 @ 17:23
  Meld dit bericht aan de moderator
  Vraagje voor de experts,

  Ik ben langzaam aan mijn jekylls aan het vervangen voor Park's. Nu heb ik een 12 en 9 m2 jekyll (2009) en wil allereerst een park voor als het wat harder waait.
  Ik weeg 88 kg 1,89m en nog redelijk beginner.
  Wat zou uiteindelijk de beste quiver (als het met 2 kan, dan met 2, anders 3 kites) voor mij?

  Grtz,

  Daniel
 • Marc_87 op 09 September 2013 @ 18:04
  Meld dit bericht aan de moderator
  Mag ik eerst vragen waarom je voor de Park gaat? Er zijn nog zoveel andere kites die je misschien wel beter liggen. En waarom test je niet eerst een aantal kites?

  Ga je toch voor de Park en wil je de zelfde range houden dan met je Jykell's dan zou je 8/11/14m moeten nemen.
 • KappuhH op 09 September 2013 @ 19:45
  Meld dit bericht aan de moderator
  Zou als kleinste maatje in de 3 kites quiver toch echt wel een 7 willen. Dus dan 7/10/14. Maar eigenlijk wil je ook een 9m omdat dat meestal de fijnste kite is. Dus dan 7/9/12 want gat tussen een 9 en 14 zou iets te groot zijn denk ik. Of je moet heel erg veel waarde aan lowend hechten...
 • Marc_87 op 09 September 2013 @ 19:50
  Meld dit bericht aan de moderator
  Hendrik, de low-end van de Park is nog steeds minder goed dan andere kites. Dus met 88kg kom je met de 8m eenvoudig tot 35 knopen vandaar dat ik een 8m aanraad.
 • dani-el op 10 September 2013 @ 10:59
  Meld dit bericht aan de moderator
  Hi Marc en KappuhH,

  Dank voor jullie antwoorden.

  Zoals ik het opschreef leek het inderdaad een voldongen feit dat ik voor Park´s ga. Omdat het hier om een review van die specifieke kite gaat wilde ik geen andere merken onder de review van de Park noemen.
  Het moet een one4all (ik neem de "access product guide term" voor het gemak even over) kite worden daar ik nog geen idee heb welke kant ik op wil als ik het kiten straks wat beter onder de knie heb, maar met een van die merken kites denk ik dat ik lang door kan welke stijl het ook wordt welke me aanspreekt.
  Ik heb ze nog niet getest en bovenstaande vraag was meer ter inventarisatie met hoeveel kites je af kunt en wat de optie "park" me uiteindelijk zou kosten (het is niet zo dat nu je zegt 8/11/14 ik de order geplaatst heb :-)). In het voorjaar wil ik wat kites testen en mijn keuze maken.

  Vooralsnog geen thread aangemaakt. Dit ga ik tzt doen en zet ik er dit verhaal ook bij. Ik besloot het even op deze manier te doen omdat je bij het openen van een thread altijd de goedbedoelde adviezen van veel kiters krijgt die nog wel iets te koop hebben en precies is wat je zoekt (al dan niet via een prive berichtje). Was na bovenstaande post ook al raak ;)

  Daarnaast zou het ook kunnen dat er buiten de "one4all" tab meerdere kites zijn die hetzelfde doen.

  Ik ben sinds de aanschaf van de jekylls 1,5 jaar geleden ongeveer 12kg afgevallen. Ideaal gezien komen hier nog ongeveer 6 kg bij (zit nog genoeg overtollig ;) )

  Nogmaals thanks en ik weet weer even wat meer nu.
 • Eagle-Jan op 10 September 2013 @ 20:27
  Meld dit bericht aan de moderator
  Gezien jou huidige gewicht zou ik dan een 10 en een 7 kopen... Dat dekt de hele lading ik weeg 87 en vaar de 10 met gemak v.a. 16kts tot 30kts (in intermediate mode) en de 7 v.a. 25 t/m 45kts (in grunt mode) je zou m nog langer kunnen houden in max depower mode maar dan wordt het meestal toch survivalen. Maar een 8m is dan toch wel een stuk stabieler en goed houdbaar tot 40kts in grunt mode, zonder te hoeven depoweren.
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen

Gebruikers Online 87 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh