Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/admin/domains/kitehigh.nl/public_html/inc/config.php on line 22

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/admin/domains/kitehigh.nl/public_html/inc/page/gear3/gear.php on line 29
 Kites - Kite Gear - Zeeko Notus 5 2013 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Zeeko Notus 5 (2013) starstarstarstar

Geschikt voor beginners

Notus 5 (2013)

De 2013 Zeeko Notus 5 in het kort.

The Notus 5th generation arrives in stores !
 • An all new bridle system
 • A new trailing edge design
 • New reinforcements
 • A new deflation valve
The kite get more reactivity and maniability. Thank to the new bridle system, the bar pressure is decreased and the kite sheets out on a shorter sheeting distance.
The new design of the trailing edge prevents the aging of the kite;
These characteristics associated with ultra-strengthened construction make Notus the best
versatile freeride kite of its category.


Maten
12

10

9

7

5.5Shops
KiteonlyHaren


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
12m 17 17
0.9%
41u 2:23u 2 kn 8.6 - 17.1 kn 30 kn
9m 1 1
0.1%
2u 2:00u 12 kn 12.0 - 18.0 kn 18 kn
5.5m 7 7
0.4%
14u 2:00u 15 kn 17.9 - 31.0 kn 35 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.
1 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Zeeko Notus 5 2013
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Korte ervaring door Michiel. op 19/08/2013


Huidige kites: Zeeko Notus5 12m, Krush3 9m + 7m
Gebruikt board: AEROBOARD Aerosurf 6’3”
 
Al sinds de introductie van de open/hybrid-C kite de Krush van Zeeko kiteboarding, vaar ik de Notus niet meer in kleinere maten. Alleen als low-end kite heb ik voor het tweede seizoen een Notus aangeschaft in maat 12m.
 
De kitedesigner van Zeeko, Nicolas Caillou, heeft ooit voor Wipika kites ontworpen in de begintijd van onze sport. Wipika had een eigen visie m.b.t. de verschillende maten: iedere maat zijn eigen AR (aspect ratio: de lengte gedeeld door de breedte van de vlakke kite). De gedachte hierachter is dat voor iedere windrange je een iets ander gedrag verwacht van de kite. Grote maten moeten veel low-end hebben bijvoorbeeld, terwijl kleine maten niet te snel en stabiel moeten zijn.
 
Zowel bij de Notus als bij de Krush worden alle maten individueel ontworpen. De 9m is dan ook geen grotere 7m of andersom.
 
Zeeko Nederland heeft aan mij gevraagd de 9m te testen als wavekite. Er zijn al gebruikerservaringen op de twintip.
 
Zeeko zet de Notus ook als wavekite in de markt, terwijl ik met veel plezier met de Krush3 9 en 7m de golven in stap. Wat zijn de verschillen?
 
Jammer genoeg ben ik geplaagd door drie weken te weinig wind voor deze kite, waardoor ik slechts een enkele sessie heb kunnen maken. De omstandigheden waren verre van optimaal: hoge golven (2m) met praktisch pal aanlandige wind. Windsterkte NW tussen de 12-18kn.
 
De kite ziet er prima uit, net zoals alle modellen van Zeeko. Erg opvallend dit jaar zijn de zeer opvallende print en kleurgebruik, de kortere bridles (welke voorzien van 1 katrol per kant. Wel lopen deze door speciale slijtvaste lijn. Na 2 jaar ruime ervaring kan ik zeggen dat dit ook echt werkt en heel blijft) en de ietwat apart zigzag trailing edge. Dit laatste zou slijtage tegen moeten gaan wanneer de kite op het strand ligt te klapperen.
 
Wat direct opvalt is het relaxte vaargevoel welke deze kite geeft. Waar de 12m een heuse powermachine is ga je hiermee rustig weg en lekker hoog aan de wind. Ondanks de weinig wind kwam ik toch door de branding. Let wel, ik vaar alleen strapless en met springen ben ik net begonnen.
 
De gebruikte bar is de nieuwe freestyle bar van Zeeko met de lijnen van het Franse merk Cousin-Trestec. De lijnen voelen stijver aan, en back to back op de 12m getest merkbaar minder rek bij het sturen. Echt een directer gevoel dan de conventionele lijnenset.
 
De Freestyle bar heeft een vaste depowerlijn lengte. De andere bar van Zeeko heeft een gecombineerde sliding stopper en depower systeem. Dat laatste werkt fantastisch, en het voordeel van het aanpassen van de depowerlijnlengte tijdens het varen maakt deze iets meer geschikt naar mijn mening voor waveriden. Maar het is natuurlijk een kwestie van smaak (overigens komt er binnenkort ook een dergelijke bar met de Cousin-Trestec lijnen van Zeeko).
 
De kite stuurt snel en stalt praktisch niet tijdens het upwind varen. Hierdoor is het relatief eenvoudig om voldoende druk op te bouwen en hoogte te lopen. Wat wel opvalt t.o.v. de Krush3 is het iets indirectere sturen. Maar dit is dan ook geen hyrid-C kite. Hier kan ik prima en snel aan wennen.
Over het algemeen voelt de kite ook softer aan als de Krush, hetgeen ook precies klopt met de omschrijving  van Zeeko zelf.
 
Zoals ik al zei was de combinatie van prachtige, cleane, hoge en relatief snelle golven en aflandige wind geen beste. Door de grootte van mijn waveboard kwam ik heel makkelijk op snelheid na het indroppen in de golf. De golf is dan de primaire “aandrijving” waardoor de kite eventjes niets meer te doen heeft.
 
Omdat de golfsnelheid de kite met gemak onder de 5 knopen wind bracht was het aardig wat werk om de kite in de lucht te houden. Ook gelijk de ultieme test in driften (het met de wind mee drijven van de kite waardoor je er niet onderdoor kunt varen. Erg belangrijke eigenschap om goed golf te kunnen rijden)
 
De kite stalt praktisch niet, maar kan wel tot stilstand gebracht worden in deze best extreme vaar situatie. Normaal gesproken zou ik niet snel met deze windrichting zo de golven in gaan. Gelukkig is eenvoudig aan de voorlijnen trekken voldoende om de kite omhoog te “pompen”, net als een 1 lijns vlieger.
 
Op de momenten met iets meer wind ging de kite wel mooi mee driften downwind. Toch heb ik het gevoel dat ik deze kite iets actiever moet sturen om hem aan de gang te houden dan de Krush3, welke iets beter drift. Tevens blijft deze kite ook echt wachten op het volgende stuurimpuls.
 
Er zijn globaal twee soorten van golfrijden met een kite: actief meesturen van de kite waarbij deze altijd als aandrijving blijft fungeren. Of de manier waarbij je zoveel mogelijk op de golf probeert te surfen waarbij de kite een passieve rol speelt. Pas bij het in de golf proberen te komen, of juist eruit en upwind varen doet de kite weer voor vol mee. Ik persoonlijk hou meer van de 2e variant.
 
Zelf zou ik de Notus meer wegzetten in de eerste categorie. Dat heb ik ook getest en dat doet hij zeer goed. Dankzij het goed bargevoel voel je goed wat de kite doet en waar hij staat. Toch is de feedback van de Krush3 net een tikkeltje beter naar mijn gevoel.
 
Tot slot is het mij gebeurd dat de wind zover wegviel terwijl ik op een prachtige golf stond dat de kite met alle lijnen slap te water ging. Het 3 strut design werkt hier ook prima: door de buiging van de leading edge wordt de kite over rollende golven getild.
 
Wanneer het toch gebeurd dat er een golf inrolt, dan rolt hij er zo overheen waarbij de kite snel weer boven komt drijven. Ik heb dit vaak anders gezien. Dit is echt wel een fijne eigenschap bij golfrijden, want dit is de grootste kans op materiaal problemen.
 
Wel is het zaak om je safety direct los te gooien in deze situatie, hetgeen ik ook gedaan heb. Aan de kant gekomen kon ik het safety systeem makkelijk weer in elkaar zetten, en herstarten was geen enkel probleem.
 
Op dit vlak wint de Notus5 het echt van de Krush3!
 
Al met al een kite die zijn omschrijving allround eer aan doet. Hij voelt vertrouwt aan en geeft nergens echte pieken in krachtopbouw. In bochten blijft de drukopbouw vrij constant.

(Springen 1 is omdat ik niet echt gesprongen heb strapless met deze kite. Kan ik dus ook geen oordeel over geven)
 

Totaal:
starstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstar
Springen:
star
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Wie vaart hiermee?
7 Reacties
 • KappuhH op 20 August 2013 @ 12:27
  Meld dit bericht aan de moderator
  Mooie uitgebreide review Michiel! Goed om te lezen dat hij het ook goed doet in de golven!

  Je kon dus op je waveboard met 12kn hoogte lopen? Hoeveel knopen wordt dat dan als je dat vertaald naar een twintip?
 • Michiel. op 20 August 2013 @ 13:18
  Meld dit bericht aan de moderator
  12kn is ook deels een stuk ervaring en een waveboard met veel volume en vlakke rocker aan de achterkant.
  Geen idee hoe snel ik dan op mijn twintip kan varen, maar vertaald naar de Krush3 9m weet ik dat het toch wel een knoop of 3/4 kan schelen.
 • Marc_87 op 20 August 2013 @ 16:52
  Meld dit bericht aan de moderator
  Goede review Michiel, had het alleen nog wel wat uitgebreider verwacht inclusief foto's etc.
 • Michiel. op 20 August 2013 @ 17:02
  Meld dit bericht aan de moderator
  Marc, het is geen review helaas.
  Ik had foto en video al klaarliggen, maar de wind is uitgebleven...frown
 • Marc_87 op 20 August 2013 @ 17:21
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik zie nu inderdaad "korte ervaring" staan. wink
 • kite2fly op 20 August 2013 @ 17:57
  Meld dit bericht aan de moderator
  Wel klaar laten liggen he Michiel :-P
 • Michiel. op 20 August 2013 @ 19:11
  Meld dit bericht aan de moderator

  Wees niet bang. Echter regel ook wat wind dan wink

Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen

Gebruikers Online 57 gasten 0 leden

© 2002 - 2020 Kitehigh