Kites - Kite Gear - Zeeko Notus XLW 2012 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Zeeko Notus XLW (2012) starstarstarstarstar

Geschikt voor beginners

Notus XLW (2012)

De 2012 Zeeko Notus XLW in het kort.

New Characteristics:

- New Ultra-Light Construction more stability in light winds.
- New Aerodynamic Profiles developed via digital wind tunnel testing. 15% less drag.
- Optimalisation of the material weave providing more power
- Light control bar pressure
- Ideal for light wind racing
- Kite delivered with 8m extension lines & ERA relaunch line


Maten
21

17
Highend 22 knopen
14Shops
KiteonlyHaren


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
14m 17 17
1.6%
36u 2:05u 8 kn 11.9 - 19.1 kn 23 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.
1 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Zeeko Notus XLW 2012
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Review door Lude op 22/07/2014


Geteste maten:
MaatgewichtHighend
17 95kg Niet getest 22

Ik heb deze kite nu enige tijd in mijn bezit, en nu ook voldoende gevaren om mijn bevindingen te vertellen:


Deze kite heb ik aangeschaft als sessie-saver. Ik hou niet van low-end varen. Vandaar ook dat ik de low-end niet getest heb. Wel blijft hij met 6 knopen nog prima in de lucht hangen.

Mijn normale kite set is een 12, 9 en 7m Krush. De lowend van de 12 Krush is met mijn gewicht 14 knopen, maar vanaf 16 knopen wordt het pas leuk, vandaar de 17 voor extra overlap.

Uitpakken:
-Wat op valt is dat de kite geen one-pump systeem heeft, dit om gewicht te besparen.
-De kite heeft 4 struts
-Kwaliteit materiaal is zeer goed te noemen, net zoals andere kites van Zeeko. Veel verstevigingen op de juiste plaatsen
- De kite heeft minimale bridles, maar geen katrollen (vind ik zelf een pluspunt)
- Je kunt de stuursnelheid instellen door een drietal knoopjes bij de stuurlijnen op de tips.

-Standaard wordt hij geleverd met een set extentions om nog meer low-end eruit te persen.

Varen:
Zoals ik zei heb ik hem alleen nog maar vanaf 10-12 knopen gevaren, dan heeft de kite al goede power voor mijn gewicht (95kg), en is hoogte lopen geen probleem.
Het verschil met/zonder extentions is qua power goed te merken, je haalt zo een paar extra knopen lowend erbij.
Draaisnelheid is voor het formaat kite prima te noemen. Downloopen is mogelijk, evenals een loopje na een slide of backroll.
Het is een kite die gemaakt is om veel power te genereren, qua hoogtelopen merk je dit ook tov de Pursuit. Hij loopt minder hard hoogte, maar heeft wel direct veel power (je kunt dus direct truukjes doen).

Springen:
Het is een grote kite, hij springt prima voor zijn formaat. Grotere kites gaan per definitie minder hoog, dat is ook bij deze kite het geval. Hangtime is érg hoog, dat is wel heel leuk om wat oldschool te oeffenen.
Timing is wel even wennen, omdat hij door zijn grote trekkracht je al van het water af wil trekken voordat je lekker kunt poppen. Als je dit eenmaal door hebt is het heel leuk zweven.

Uithaken:
Uitgehaakt varen gaat met deze kite ook prima, het is net alsof je aan de kabelbaan hangt. Hij popt goed. Een dood moment kent hij niet echt en aan de rand van zijn venster genereert hij nog vrij veel kracht. 

Veiligheid:
Samen met het ERA systeem krijg je de kite altijd wel herstart als je ook kunt varen. Echte licht-weer herstarts heb ik niet geprobeert.


Mijn favouriete punten van deze kite zijn dat hij bij minimale wind al veel lol geeft. Vooral slides en backroll transities met het handje in het water lijken geen eind aan te komen (ze gaan héééél lang door!). Verder een beetje oldschoolen en af en toe eens uithaken is heel goed te doen met deze kite.

Hij heeft al menig sessie gesaved. Het hoogtepunt daarvan, waarbij een 21knopen op lauwersoog voorspeld was, maar bij aankomst iedereen langs de kant stond omdat het maar 10knopen waaide. De 17m opgepompt, en lekker het water op! Het ging steeds harder waaien, en het werd ook steeds drukker. Door de enorme depower hoefde ik nog niet naar de kant, zelfs niet toen de voorspelde 21 knopen gepasseerd werden en ik naast jongens met 7m's aan het kiten was!!

Al met al een top kite voor veel fun op warme zomerdagen met weinig wind!
Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstarstar
Springen:
starstarstarstar
Upwind:
starstarstarstar
Depower:
starstarstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstarstar

Wie vaart hiermee?
6 Reacties
 • Michiel. op 22 July 2014 @ 12:35
  Meld dit bericht aan de moderator
  Blijft de vraag wat is meer waar voor je geld? De Pursuit 17 of deze kite. Ik heb alleen ervaring met de 14m XLW in het low-end. Ook veel power, maar beslist niet makkelijk te varen voor de minder ervaren kiter. Vooral de a.o.a. moet je precies doceren in het low-end. Anders ga je er downwind achteraan. Wel een beest van een kite!!!
 • Lude op 22 July 2014 @ 13:14
  Meld dit bericht aan de moderator
  Aoa in de lowend geloof ik direct. Dit is in de highend ook het geval, als je de bar niet van je af drukt ga je ook niet upwind.

  Ik heb de Pursuit 17 niet gevaren, wellicht dat ik eens met Henk afspreek om hem back-to-back te kunnen testen.

  Qua lowend begreep ik via Hendrik (die contact had met Nicolas hierover), dat de XLW vooral veel extra lowend voor de twintip rijders geeft. Voor foilers/raceboarders heeft de XLW weinig voordelen tenopzicht evan de Pursuit, omdat de laatste een hogere vaarsnelheid heeft.
  Mijn gevoel (en wat ik van de kleine maten heb gemerkt) is dat de pursuit op snelheid gebracht moet worden, want hem in die grote maat waarschijnlijk wat minder snel los gaat op een twintip dan de XLW.

  Deze vraag zit er ook aan te komen:
  Daarom ik een 17m heb gekocht in plaats van een skimboard?
  Ondanks dat dit een veel goedkopere optie is voor de meeste licht-weer-rijders, heb ik met mijn gewicht niet veel voordeel met normaal formaat skimboard (ik zink b.v. te veel bij transities). Een board met grotere vinnen zou een oplossing kunnen zijn. Mijn voorkeur ging toch uit naar iets waarbij ik mijn normale twintip kan gebruiken, in plaats van dat ik een nieuwe vaarstijl onder de knie moet krijgen of een belachelijk groot board moet varen. 

 • Michiel. op 22 July 2014 @ 14:21
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik heb met Nicolas destijds ook de XLW's gesproken, en hij vertelde mij precies wat jij over de Pursuit vertelt: de XLW 14m heeft ietsje beter low-end op een TT dan de reguliere 12m Notus. Echter met een raceboard of door haal je het volledige potentieel er pas echt uit.

  Heb geskimd met de 14m, en was in 7/8kn praktisch niet te doen door de enorme power in combinatie met de gevoelige depower. Je moet je skim vlak varen in het low-end. Vanwege de kleine vinnen verlies je zo hoogte.

  Met 28m Cousin-Trestec lijnen (2x extensions) kan ik met de 12m nu skimmen vanaf 9 a 10kn. (hoogte lopen!). Dat is het maximale wat ik eruit krijg.

  Binnenkort raceboard eens proberen. Daarmee moet nog een knoop te winnen zijn t.o.v. skim!
 • KappuhH op 22 July 2014 @ 19:51
  Meld dit bericht aan de moderator
  De Pursuit en de Notus XLW zijn twee totaal verschillende kites, maar doen het allebei wel erg goed in de lowend. De Pursuit is echt een performance race en freeride kite die gebouwt is om te races te winnen, terwijl de XLW gebouwd is om in zo weinig mogelijk wind fun te hebben. Daarom is de XLW ook heel erg licht gebouwd (3 struts, weinig dacron, geen one pump). Hij staat heel diep in het windvenster en daardoor kun je er ook al mee varen als hij goed in de lucht blijft staan. Upwind varen vergt dan wel wat techniek, maar geeft je wel een fantastische lowend. Als het een (paar) knoopje(s) gaat waaien wordt upwind varen uiteraard makkelijker

  De XLW heeft op twintip een iets betere lowend, op raceboard is de lowend gelijk. 

  Keuze tussen de Pursuit en de Notus XLW is dus heel persoonlijk en hangt er echt vanaf waar je hem voor wilt gebruiken...
 • Michiel. op 23 July 2014 @ 06:47
  Meld dit bericht aan de moderator
  Tegenstrijdige verhalen die vragen om een showdown van de 17's wink
  Voor de Pursuit zijn de XLW's ontwikkeld om op raceboard, maar vooral foilboards enorme low-end te creeren.

  Op mijn vraag van vorig jaar of de XLW's t.o.v. de Notus4/ 12m iets toevoegen op TT was het antwoord van de ontwerper: minimaal.

  En als je wilt uithaken met weinig wind lijkt het nu of je beter voor de XLW kunt gaan, terwijl juist de Pursuit 17m prima schijnt uit te haken.

  Begrijp me niet verkeerd, fantastische kite die XLW (Pursuit moet ik nog steeds eens proberen). Maar ze overlappen kwa specificaties enorm.
 • HaPe op 23 July 2014 @ 20:12
  Meld dit bericht aan de moderator
  Doe maar een berichtje als je eens wil afspreken voor een back to back test van de 17m XLW en 17m Pursuit Lude wink 
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen

Gebruikers Online 76 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh