Voorrangsregels


Gouden regel:

Het gebruik van goed zeemanschap

Waarom?
Goed zeemanschap staat voor varen met het gezonde verstand. Houdt rekening met anderen en stel veiligheid altijd voorop. In alle situaties als kitesurfer zul je het aspect van ‘goed zeemanschap’ voorop moeten stellen.


Regel 1

Geef voorrang aan andere water- en strandgebruikers en passeer hun downwind.

Waarom?
Doorgaans kunnen andere water en strandgebruikers niet zo snel en adequaat reageren als kitesurfers. Kitesurfers zijn vaak indrukwekkend en onvoorspelbaar voor andere recreanten. Gebruik dus je gezonde verstand en geef hen voorrang. Passeer hen downwind om gevaarlijke situaties te voorkomen indien je de controle over je kite kwijt raakt.

Regel 2

De kitesurfer die het water betreed heeft voorrang boven de inkomende kitesurfer op het water.

Waarom?
De wind is doorgaans  meer vlagerig op het land dan op het water, waardoor de kans op gevaarlijke situaties wordt vergroot.  Verleen dus voorrang aan de kitesurfer op het land, omdat diegene waarschijnlijk meer risico loopt dan jou.

Regel 3

De kitesurfer over bakboord(je rechterhand is voor bij het varen) heeft voorrang boven de tegenliggende kitesurfer en moet zijn koers, snelheid houden zodat diegene de tegenligger de mogelijkheid biedt hem te passeren.

De kitesurfer over stuurboord(je linkerhand is voor bij het varen) moet voorrang verlenen boven de tegenliggende surfer. De bakboord kitesurf moet diegene downind passeren en zijn kite laag houden.


Als je upwind passeert hou je de kite hoog, als je downwind passeert hou je de kite laag. 

Regel 4

Loef wijkt voor lijzijde(down windse koerse wijkt voor upwindse koers)
Kruisen twee kitesurfers elkaar, die in de zelfde richting varen, dan zou degene die het meest downwindse koers aanhoudt voorrang verlenen aan diegene die een upwindse koers aanhoudt.


Waarom?
Diegene met de upwindse koers bevindt zich altijd downwind aan diegene met de downwindse koers. De upwindse kitesurfer heeft dus niet lang niet zoveel zicht op diegene met de downwindse koers. Diegene met de downwindse koers zal dus voorrang moeten verlenen aan diegene met de upwindse koers.

Regel 5

Wanneer twee kitesurfers, die in dezelfde richting varen, elkaar passeren (zonder te kruisen) dan moet degene die sneller vaart en van achter komt voorrang verlenen aan de langzamere kitesurfer.

Waarom?
Diegene die van achter komt heeft beter zich op de situatie en zou dus voorrang moeten verlenen.

Regel 6

Om te springen, zou je als kite surfer een veiligheidsmarge van 30 meter en 30 upwind moeten hebben

Waarom?
Een down wind veiligheidsmarge is belangrijk, omdat een kitesurfer downwind beweegt wanneer die springt. Een upwind safety zone is belangrijk, om te voorkomen dat de springende kitesurfer de lijnen van diegene upwind van hem raakt.
Gebruikers Online 119 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh