[info] Materiaal

Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
September 30, 2009, 17:14:20
edit2Rapporteer  
Aanschaf materiaal
Na de kitesurfles is het tijd om je eigen materiaal te kopen. Het huren van kitespullen is ook mogelijk maar hou er rekening mee dat dit erg duur is. Na een aantal keer spullen gehuurd te hebben had je net zo goed een 2dehands kite kunnen aanschaffen.

Kitesurfen is een dure sport maar je kan ook met een iets kleiner budget toch beginnen. Ga alleen niet bezuinigen op het belangrijkste ding, namenlijk de Kite. Het is bijvoorbeeld beter om een goedkoop board te kopen met een goede en veilige kite dan een goed board met een oude versleten en onveilige kite.
Houd er wel rekening mee dat je wel minstens 1000,- kwijt bent voor een beetje goed materiaal incl een les (dus een kite, board, bar, trapeze, wetsuit en een les)

Hieronder vind je links naar lijsten met door ons geselecteerd beginnersmateriaal:

Beginnerskites
Beginnersboards
BeginnsersaccesoiresKites
Kites zijn er in alle soorten en maten, dit maakt het voor beginners zeer lastig. Ik zal proberen het 1 en ander op een rijtje te zetten om zo toch een kleine indruk te geven van de verschillen.

Wij beperken ons tot de tubekites (opblaasbare vliegers) omdat deze het meest gebruikt worden in de kitsurf wereld.

Deze zijn grofweg in te delen in de volgende groepen:

    * C-Kite (Vorm van een C)
    * Bow/SLE/Delta (vorm van een boog en meestal uitgerust met een bridle)

Bij de meeste Bow, SLE en Delta kites,word het opblaas frame ondersteund door bridles, stukjes lijn om de vorm van de Leading Edge te bewaren. Door de bridle hebben ze de eigenschap om bijna alle kracht te lozen als je de bar volledig loslaat.

Dit maakt een Bow/SLE/Delta de meest geschikte kites voor beginners. Je moet een C-kite zien als de sportautos in de kitesport. Snel en direct met minder comfort(minder depower).  Dit is niet iets wat je als beginner wilt.

Ondanks dat er vaak goedkope oude C-kites aangeboden worden moet je die verleiding weerstaan. Het beste en veiligste is om een Bow/SLE/Delta kite te nemen vanaf het jaar 2009 en jonger. Alle kites die ouder zijn kunnen een verouderd veiligheidssysteem hebben of zijn te erg versleten waardoor het onnodig onveiliger word.


Kitemaat
Ok nu je een kite gekozen hebt is het belangrijk om te weten welke maat je nodig hebt. Als beginner kun je het beste oefenen in wind tussen de 12 en 25kn (4-6bft) als je later meer ervaring krijgt kun je meer windbereik uit je kites halen.

De maat is afhankelijk van je budget en je gewicht. Het meest ideale is om 2 kites te nemen. Met 2 kites kan je later met vrijwel iedere wind van 12-35kn (4-7bft) varen. Is je budget niet zo groot dan is 1 kite uiteraard ook te doen, maar dan zul je vaker aan de kant staan omdat het te hard of te zacht waait

In deze tabel zie je welke maten het beste zijn voor jou gewicht:
Board
Zonder een boardje kan je niet beginnen met kitesurfen. Dit is dus een aanschaf die je wel moet doen. Er zijn heel veel verschillende boardjes en vaak is de keuze tussen de verschillende types persoonlijk.

De maat daarintegen is zeer belangrijk en daarom geven wij daar advies over. Als beginner kan je het beste met een grotere maat beginnen dan wanneer je gevorderd bent. Dit puur omdat een beginner meer drijfvermogen nodig heeft om te kunnen kiten. Je kan het wel leren met een kleiner board maar het is niet ideaal.

Hieronder vind u de beste maat per gewichtsklasse:Accesoires
Na de aanschaf van deze 2 dingen heb je nog een aantal accesoires nodig zoals:

* Wetsuit
* Trapeze

De keuze voor een wetsuit is afhankelijk van het weer. Ga jij enkel kiten in de zomer dan is een dun pak (Shorty of 4/3, 3/2) wel voldoende. Ga jij ook kiten in iets kouder water (tot een graad of 8) dan heb je ook een winterpak nodig (5/3 of dikker)

Bij de keuze van een wetsuit moet je voornamenlijk in je achterhoofd houden dat je bij problemen op het water een bepaalde tijd moet overleven zonder te onderkoelen. Het is dus niet alleen om het warm te hebben tijdens het kiten. Je kan het beter iets warm hebben tijdens het kiten dan onderkoeld te raken alvorens de reddingsboot er is.

Let bij de keuze van een wetsuit goed op de maat. Hij moet strak rond je lijf zitten.

Bij de aanschaf van een trapeze zal je ook verschillende types tegenkomen. Je hebt namenlijk een zit-trapeze en een heup-trapeze. Als beginner is een zit-trapeze het beste aangezien je vaker met de kite recht boven je zal staan. Heb je dan een heup-trapeze drukt hij steeds tegen je ribben.

Zorg ervoor dat een trapeze goed aanvoelt. Veel winkels hebben iets waardoor je aan de trapeze kan hangen, doe dat dus ook even. Als de trapeze geen pijn doet is hij geschikt.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.