Kites - Kite Gear - Flysurfer Speed 3 2010 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Flysurfer Speed 3 (2010) starstarstarstar


Speed 3 (2010)
Speed 3 (2010)Speed 3 (2010)

De 2010 Flysurfer Speed 3 in het kort.

Performance redefined
Never before has a kite been the measure of lightwind performance and hangtime for two years in a row. Making it even more difficult to improve upon!

After an 18-month-long development period, the introduction of new construction software, endless overtime, more than triple the amount of test time on spots all over the globe, as well as expanding our development team with Andreas Hanrieder, FLYSURFER has once again succeeded in raising the bar of high-performance kites, with the SPEED3.

The development team surrounding Armin Harich has touched all bases with the  SPEED3. Depower, agility and stability have all been massively improved. Other details and internal structures have been further optimised.

Characteristics & Safety
Oldschool, Racing, Big Air or lightwind cruising - the SPEED3 sets new standards and redefines "performance" and fun in all wind conditions.

The SPEED3 continues to emerge from the pack with legendary and unrivaled lightwind performance. Bar feeling is very direct, smooth and precise like no other kite in this class. Hangtime and butter-soft landings are unparalleled. It has never been this easy to land and learn new tricks, regardless of the wind conditions. Racers will also appreciate the improved windrange and increased upwind performance.

Stability has also grown to a previously unattainable level for this class, especially in strong, gusty winds. Thanks to the further refined Triple Depower System, the resulting windrange is simply unbelievable, with no compromises in safety.

The blowout function (flag-out safety) demanded a complete redesign, in order to cover the larger wind range. The tapered leading edge now permits excellent blowout of the SPEED3 on the FLS Safety with only 4 lines, with even better relaunch capabilities.


Maten
19

15
9-22 knopen
12Shops
MavericksEgmond aan Zee
VersusDen Haag/Scheveningen
Kite Shop TwenteOverdinkel
Vliegers en CoDeventer


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
19m 36 36
1.1%
95u 2:38u 2 kn 9.5 - 19.0 kn 30 kn
15m 88 81
2.5%
205u 2:19u 5 kn 13.1 - 18.4 kn 25 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.
2 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Flysurfer Speed 3 2010
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Review door Erik@Spijk op 12/01/2014


Geteste maten:
MaatgewichtLowendHighend
15 82kg 9 22

Een jaartje geleden heb ik mijn 15m tube kite vervangen door een speed3. De belangrijkste rede was dat ik het inzet bereik van de 15 meter die ik had te klein vond, zodra het iets begon te waaien had ik liever mijn kleinere 10 meter kite ten opzichte van de 15 meter tube. De low-end van mijn 10 meter gaf meer fun dan de high-end van de 15 meter. Alvorens de kite te kopen heb ik de speed3 eerst getest, na de tweede sprong wist ik dat ik de kite ging kopen.

Het mag duidelijk zijn dat de speed3 een ander ontwerp is dat de meeste kites, het vorm (leading to training edge) wordt bepaald door de bridle en niet door de struts. De ontwerp tegenstelling van tube kites, 3 struts voor een laag gewicht en 5 stuts voor een vorm die stabiel is bij veel power is dus niet aanwezig. Als je een vergelijk maakt met de zero strut kites dan lijkt het er op (ik heb geen zero stut gevaren) dat de Speed3 een veel hogere high end heeft dan een zero stut kite, ik vermoed dat de zero strut kite meer moeite heeft om de vorm vast te houden wat zal resulteren in meer bar druk en een neiging om downwind te gaan. Nadeel van de speed3 is natuurlijk de enorme bridle, er zitten meer lijntjes aan dan ik heb kunnen tellen.

Doordat het een ram air kite is kunnen de windtips, indien ze geen wind vangen, naar binnen vouwen, je merk dit met sinussen. Je ziet het gebeuren en je voelt het aan de bar. Ander nadeel is dat de kite bij een crash  zich als een dotje kan opvouwen, dit is mij een enkele keer over komen toen bij een crash alle spanning van de lijnen af viel. De handleiding van flysurfer zegt dat je in dit geval aan de stuur lijnen moet trekken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat dit er inderdaad toe leid dat de kite zich weer uitvouwt en je hem kan herstarten. Indien nodig kan je de kite "achteruit herstarten" dit is makkelijk en betrouwbaar.

De rede dat het trekken aan de stuur lijnen werkt lijkt met het tripple depower systeem te maken te hebben. (zie onderstaande video) De bridle (en dit is naar mijn mening het sterkste punt van de kite) zorgt er voor dat de hoeveelheid C minder wordt als je de bar aantrekt. Minder C betekend naar mijn idee meer effectief oppervlakte (= power en hangtime) maar minder snel stuur gedrag. Hier kan je gebruik van maken met sinussen of springen (bar van je af tijdens het insturen  (meer C) gevolgd door het aantrekken van de bar (minder C)). Samen met de hoge aspect ratio is dit volgens mij de rede dat de kite zo waanzinnig springt.

Nog even wat clichés:
 • De kite is duur, ja zeker, maar vergelijk hem eens met andere kite van die maat? Een standaard Speed3 15m is goedkoper dan een Ozone Zephyr (compleet).
 • De bridle raakt in de knoop. Het is mij nog niet overkomen maar bij de eerste sessies begon ik te zweten bij het zien dan de bridle. Nu heb ik dat niet meer omdat het eigenlijk prima werkt en ik nog geen problemen heb gehad
 • De kite kan "leeglopen" na een crash en dan kan je terug zwemmen. Er zitten "terugslag kleppen" in de "lucht inlaten" dus leeg lopen gebeurt niet zo snel. Het is mij nog altijd gelukt om de kite te herstarten maar het is ingewikkelder dan aan een stuurlijn trekken. Er zijn zelfs mensen die met een opgerolde kite het water inlopen en hem dan uitvouwen, de lijnen uitrollen en de kite starten. Zie onderstaande video.


Samenvattend, sinds ik de kite heb heb ik veel meer fun bij minder wind, waar anderen een net niet sessie hebben of het niet te moeite vinden te gaan kiten kan je met de 15m speed3 vol uit varen. Mijn grote board gebruik ik bijna niet meer, het kleine boardje geeft voldoende low end en loopt voldoende hoogte. Voor springen is de kite de betere, het vergt wel meer techniek waardoor ik nog meer moet oefenen om alles uit de kite te halen. Landen was in het begin wel even wennen, omdat je wat langzamer naar beneden gaat stuurde ik wel eens te vroeg in of begon ik te twijfelen en stuurde helemaal niet in, inmiddels heb ik het gevoel te pakken.

Flysurfer zegt dat de 15meter van 9 tot 22 knopen te gebruiken is. Volgens de logs op deze site klopt dat precies. Na 1 jaar bevalt de kite nog prima en heb ik bij 13 knopen net zo veel fun als bij 23 knopen.

Uitleg bridle (schoolboord!)
http://vimeo.com/9488886
 

Logs
http://www.kitehigh.nl/gear/Kites/Flysurfer/Speed-3/2010#stats
 

Triple depower (tip)
http://www.youtube.com/watch?v=uygBhdNdUtk
 

Waterstart
http://www.youtube.com/watch?v=FBd8vNaW1As
 


Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstarstar
Springen:
starstarstarstarstar
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Review door Evan op 23/10/2009


Dit is een oude review
Geschreven door hollandkiter op 27-09-2009
Gewicht ?
Scores kloppen niet


Flysurfer SPEED-3 15m² review

Inmiddels heb ik mijn Speed 15m² 1½ week in mijn bezit en al 3x kunnen gebruiken. Voor kitesurfen 2x en met een buggy 1x. Hieronder een foto van mijn 3 kites: een Psycho 8m² en 10m² standaard uitvoering en een Speed-3 15m² in een “de luxe edition”.
image

Het is verbazingwekkend hoe makkelijk het opzetten is. Gewoon uitrollen en optrekken (ik vul nooit vooraf  Grin). Het vullen duurt langer maar de Speed 15m² is ook de helft groter als mijn Psycho 10m². De kite klimt snel naar 12 uur en even ben ik bang dat hij over mij heen vliegt. Maar dat gebeurt niet, hij blijft netjes boven je staan. Even op het land oefenen, ongelofelijk wat een kracht heeft die kite bij zo weinig wind!

Tijdens de eerste keer varen ongeveer 10 knopen. Met mijn eigen board een Flyboard M (134x39.5). Lekker veel druk en ik kan makkelijk hoogte lopen. Er zijn nog 3 andere kiters bezig maar die verliezen veel hoogte en lopen langs het strand terug.
De tweede keer is er te weinig wind voor andere kiters en sta ik alleen op het water. Ook deze keer is hoogte lopen geen probleem met hetzelfde board. Sprongen zijn mogelijk en als de timing goed is blijf je heerlijk lang in de lucht hangen.
De derde keer staat er nog minder wind en kunnen we een buggy lenen. Omdat het een “de luxe edition”is, is het doek extra licht en gaat de Speed 15m² gewoon de lucht in. Eerst zelf proberen natuurlijk en ja hoor, hij gaat als de brandweer. Daarna een paar kite vrienden laten proberen. Je merkt direct dat ze tubes gewend zijn: geen druk in de kite en aantrekken die bar……….. fout……….juist de bar van je af en de kite snelheid laten maken en dan pas licht te bar aantrekken. Het is een kwestie van doorhebben en zeker met weinig wind is dit belangrijk.

Verschillen met mijn andere kites (psycho):
-   De Speed 3 heeft geen rits maar lucht uitlaten aan de onderzijde die je kan sluiten met klitteband. Een verbetering vind ik.
-   De toming is ondanks zijn grootte niet langer als mijn Psycho 10m², wel zijn de toomlijnen onderling met elkaar verbonden.
-   De Speed 3 heeft geen 5e lijn maar een safety verbonden aan de rechter powerlijn.
-   Het depower bereik is erg groot. Ik heb de kite nu alleen vol gepowerd gevlogen. Er zal een overlap met mijn Psycho 10m² zijn.

Vermoedelijk blijf ik van mijn 3 kites de Psycho 10m² het meest gebruiken, maar ik denk dat daar vlak achter de Speed 15m² zit. Er zijn immers meer dagen met minder wind dan dagen met een 6 of 7 beaufort.

Totaal:
starstarstar
Kwaliteit:
starstarstar
Springen:
starstarstar
Upwind:
starstarstar
Depower:
starstarstar
Veiligheid:
starstarstar

Wie vaart hiermee?
 • Geen foto
 • Geen foto
 • Geen foto
 • Geen foto
5 Reacties
 • mbetz op 24 October 2009 @ 11:38
  Meld dit bericht aan de moderator
  Het duitse Kiteboarding.de heft ook een goede test van de Speed3in de laatste uitgave..Hier op de meren in zuid Duitsland varen veel Flysurfers, DE Speed in Deluxe Edition ziet er echt gaaf  uit en als ik met mijn Helix 16m nog aan de kant sta zijn de Speed Boys al onderweg, Echt indrukwekkend!!
 • Marc_87 op 13 January 2014 @ 18:15
  Meld dit bericht aan de moderator
  Goede review Erik! Ik vond de Speed 3 Deluxe 15m ook een erg fijne kite maar hij de low-end t.o.v. mijn eigen 14m tube vond ik niet de moeite. De 21m Speed 3 gaat als de brandweer maar is weer net wat te langzaam. Dit jaar ga ik nog de Speed 4 18m & 21m testen om te kijken hoe dit bevalt.
 • crazysharky op 23 January 2014 @ 08:28
  Meld dit bericht aan de moderator
  je komt de 15 speed 4 ook ff testen toch marc?

 • Marc_87 op 23 January 2014 @ 11:47
  Meld dit bericht aan de moderator
  Dat kan altijd Haye.
 • crazysharky op 03 February 2014 @ 06:24
  Meld dit bericht aan de moderator
  over 2 week is ie er marc :D

Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen

Gebruikers Online 73 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh