Kites - Kite Gear - Peter Lynn S-ARC 2002 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Peter Lynn S-ARC (2002) starstarstar


S-ARC (2002)

De 2002 Peter Lynn S-ARC in het kort.

Let op: Ten tijde van uitkomst was dit een beginnerskite. Naar huidige maatstaven niet meer!

De ARC kwam uit in 2001 en is de eerste sledfoil van Peter Lynn. De ontwikkeling ervan heeft vier jaar geduurd. Een aantal aspecten in het design is werkelijk revolutionair.

Ten eerste lijkt de ARC qua vorm veel op een tubekite, alleen hij vult zichzelf met lucht. Ook qua sturen en depoweren betreft zijn er veel overeenkomsten. De ARC is dus eigenlijk een soort kruising tussen tubekite en foilkite.

Omdat de toom ontbreekt en een stijf frame ook, zitten er op het doek stukken touw genaaid, die krachten verdelen over de kite. Je ziet deze touwen niet, omdat ze aan de binnenkant zitten.

Ook valt de ARC op op het gebied van stabiliteit. De ARC is ook vergeleken met andere foilkites extreem stabiel, nog steeds staan ARCs bekend om hun betrouwbaarheid in de lucht. Om de kite snel te vullen en leeg te maken is er in de trailing edge een luchtklep gemaakt, die afgesloten wordt door middel van klittenband.

Net zoals bij de andere foilkites voor op het water is de ARC voorzien van terugslagventielen, die door middel van interne druk water buiten en lucht binnen houden.
In de wingtips zitten koolstof stokken, dus als je de kite oprolt, houd je een langwerpige rol over die je in de bijgeleverde tas (zie linksboven) kunt schuiven.

De ARCs hebben een AR van 3,0, behalve de ARC1510 (15,1 m²), die heeft een AR van 3,5.


Kite Windbereik (knopen) Windbereik (Beaufort)
ARC460 21     -     40 5     -      8
ARC630 16     -     35 4     -     8
ARC840 12     -     30 4     -     7
ARC1120 8     -     21 3     -     5
ARC1510 6     -     16 2     -     4


Bron: http://home.planet.nl/~jurge135/arc.htm


Maten
15.1

11.2

8.4

6.3

4.6



Shops
VliegerspecialistBreda
Vliegers en CoDeventer


Statistieken sessielogs totaaloverzicht
Helaas, nog niemand heeft een sessie gelogd met deze kite.


1 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Peter Lynn S-ARC 2002
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Korte ervaring door Michiel. op 27/07/2012


Heb twee seizoenen gevaren met deze jongens, waarmee ik het kitesurfen ook geleerd heb.
Later ben ik over gestapt naar Peter Lynn Guerilla's in 2004 (model 2003).

Jaren later heb ik nog eens gevaren met de 1120, dus ik doe deze ervaring vanuit het perspectief van nu!
Dat geeft natuurlijk een ander beeld als dat ik het in 2002 had geschreven. Er is (gelukkig) zoveel verandert ondertussen. Vooral veiligheid heeft grote sprongen gemaakt.

Veiligheid
Om met gelijk met de deur in huis te vallen: de allereerste barren werden geleverd zonder safety systeem!!!
In 2002 had je de mogelijkheid om voor €70,- een safety systeem er los bij te kopen. Dit was niet standaard! In deze tijd leverde praktisch geen enkel merk nog een safety.

De Bar was simpel, maar zonder oog in het midden. De bar gleed door twee banden webbing. Deze constructie was dermate zwak dat dit bij de minste geringste belasting al kapot scheurde. Iedereen bouwde toen zijn eigen barsysteem. Was echt een must, geen keuze!

Vandaar veiligheid het rapportcijfer 1

Kwaliteit
Het Arc systeem was toen ook al uniek: de kites bleven altijd in de lucht staan dankzij wat de marketing "auto zenith" noemde: een slee-vlieger (want dat is het) wordt gekenmerkt door een zelf stabiliserend vorm: de kite wil altijd uiteindelijk naar 12 uur (de Zenith) vliegen. Erg fijn voor beginners.
Omdat er geen hoge druk in de kite heerst (hoogstens bij een crash een piekdruk bij de inpact) kon je zelfs met redelijke beschadigingen probleemloos vliegeren. Verder zijn deze kites erg makkelijk te repareren. Soms kom je ze daarom nog tegen bij landboarders!
Dikke plus dus!

Springen
De Arcs sprongen allemaal prima, op de 630 en vooral 430 na. Deze waren veel te giftig (hoge vlieg en stuursnelheid), en hadden niet veel lift. De 840 en 1120 waren prima om te springen, maar een X2 of Wipika Airblast gingen gewoon hoger.
Hangtime was voor die tijd wel prima te noemen.

Upwind
In die tijd kwam o.a. Brunotti en RRD met de eerste twintips. Deze waren minimaal 150cm lang. De overgrote meerderheid voer nog met directionals. Daar is deze kite ook voor bedoelt; je hebt veel raillengte nodig om dit goed upwind te krijgen. Later in 2005 eens met een 1120 en een 128cm Jamie Pro van North gevaren. Onmogelijk om aan de wind te krijgen, en aan de winddruk lag het niet!

Kortom, prima voor de tijd met grote, lange boards! de mijne was een TT van 160cm!

Depower
Waanzinnig goed...voor de tijd.
Naar huidige maatstaven te weinig. Iets wat naar mijn mening ook het Arc principe uiteindelijk de das heeft om gedaan. SLE's en Bow's etc. depoweren tegenwoordig veel en veel meer.

Voor de tijd erg goed omdat de kites goed naar de rand van het windvenster wilden. Zelfs zo goed, dat het leren varen hiermee lastig was. Je moest de kite nl. actief in de powerzone houden ipv andersom.


Hier mijn korte impressie van iedere maat. De 15.1m2 is praktisch niet uitgeleverd. Die heb ik ook nooit gevaren.


1120 (2001 uitvoering): slecht low-end ivm stallen bij weinig wind. Heel moeilijk weer op gang te krijgen. Bij voldoende wind een prima, rustige kite met een lekkere hangtime
1120 (2002 laatste modelserie) verbeterd low-end, maar nooit echt goed geweest.

840. De lekkerste van het stel. Prima kite voor zijn tijd. Veel depower relatief, prima springen, niet te snel en zeker niet te langzaam. Veilig gevoel!

630 Hardere wind kite. Erg snel in vergelijking met de 840. Ander karakter. Springen voelde hij gewoon te snel voor, maar ging wel.

460. De harde wind kite...als je zelfmoordneigingen had. Leuke powerkite in minder wind voor op het strand. Alleen een halve paardekop durfde ermee uit te varen in 7 Bfrt!

Totaal:
starstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstar
Springen:
starstarstar
Upwind:
starstarstar
Depower:
starstarstar
Veiligheid:
star

Wie vaart hiermee?
  • Geen foto
2 Reacties
  • Geen foto
    eddyke op 08 December 2017 @ 17:06
    Meld dit bericht aan de moderator
    met deze kite heb leren kiten in jaren 2000

  • Michiel. op 31 January 2018 @ 20:30
    Meld dit bericht aan de moderator
    Dan ben je een van de weinigen!
    Pas bij de introductie van de Guerilla zag je ze regelmatig op Oostvoorne. Maar daarna ging het helaas bergaf.
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen





Gebruikers Online 257 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh