Kites - Kite Gear - F-One Bandit 5 2012 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

F-One Bandit 5 (2012) starstarstarstar


Bandit 5 (2012)
Bandit 5 (2012)Bandit 5 (2012)

De 2012 F-One Bandit 5 in het kort.

De F-one Bandit 5 is een compleet nieuwe kite. Zowel op het gebied van constructie, als ook op het gebied van vliegeigenschappen. Door deze vernieuwde constructie, is de kite 'softer' geworden, waardoor het gemakkelijker kan draaien.

Volgens de makers draait een rigide vleugelprofiel niet en hangt de manoeuvreerbaarheid en respons af van de mate waarin de kite kan 'twisten'. Dit hebben ze dit jaar dan ook weer verder ontwikkeld, door een dunnere leading edge, nieuwe vorm van de struts en een 3-punts bridle.

De leading edge is 25% in volume afgenomen, wat de aerodynamica ten goede komt en zorgt voor een verbeterde lowend en highend.


Maten
14

12

11

11
Highend 29 knopen
10

9

9

8

7

6

5Shops
XwatersportKamperland
t Coraaltje IJmuidenIJmuiden aan zee
Natural HighHellevoetsluis
KiteboardshopHoek van Holland
KiteonlyHaren
KitekingsOuddorp
VandenBerg SurfHoorn
Fly HighNoordwijk aan zee
Intersurf SneekSneek
TelstarsurfErmelo
Kite Shop TwenteOverdinkel
KiteoutletLaren (NH)
Kitesurfwinkel.nlBergen op Zoom
KiteventureOisterwijk
Kitesurshop HaarlemHaarlem


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
11m 21 20
0.7%
40u 1:53u 10 kn 17.2 - 23.2 kn 28 kn
10m 40 40
1.4%
122u 3:03u 13 kn 17.9 - 28.0 kn 39 kn
7m 19 19
0.7%
58u 3:01u 20 kn 27.5 - 34.3 kn 45 kn
6m 7 7
0.2%
18u 2:37u 22 kn 24.7 - 33.9 kn 40 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.
3 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de F-One Bandit 5 2012
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Korte ervaring door JB - On The Edge op 22/08/2012


Vandaag de 10,11 en 12 vrij kort achter elkaar gevaren. Elk zo'n 20 minuten.
Erg makkelijker kite, de 10 vooral erg snel, de 12 net ff wat te groot voor mijn gevoel en de 11 is er mooi tussenin.

Vond de 10 uiteindelijk toch de lekkerste kite. Snel, goede lift en hangtime, lekkere power.
Bar vond ik ook erg prettig.

Goede eerste indruk dus. Kan je geen slechte koop mee doen.

Totaal:
starstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstar
Springen:
starstarstarstar
Upwind:
starstarstarstar
Depower:
starstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Korte ervaring door Marc_87 op 28/07/2012


Ik heb de kite even getest bij de lancering bij Natural High op 17 september. In totaal heb ik ongeveer 45 minuten met de kite hebben gevaren in zo'n 14-20 knopen wind.

De bar:
Houd lekker prettig vast maar de uiteinde zij van hard plastic. Dat is niet zo lekker als dat tegen je hoofd of iets dergelijks aan komt.

Het depower systeem is dmv een clamcleat die boven de bar zit. Het enige nadeel is dat als je de depower een stuk aan trekt je het overige gedeelte nergens aan vast te maken. Met een paar stukjes klittenband had dit heel makkelijk opgelost kunnen zijn.

Wat ook helaas niet van deze tijd is is de QR. Hij zal best werken maar je kan er niet van elke richting bij komen en klittenband voor de QR vind ik toch achterhaalt.

De kite:
Ik heb de kite uiteraard even bekeken. De kite ziet er qau kwaliteit weer beter uit dan eerst maar toch moet ik zeggen dat het niet in de buurt komt bij een Naish, Slingshot, Cabrinha, en nog veel andere merken.

Wat ze dan wel weer goed doen is het gebruik van katrollen. Ze maken gebruik van katrollen met een extra lijn er doorheen. Mocht de katrol breken dan zit je altijd nog aan de kite vast door het touw wat door de katrol gaat. 

Vlieg eigenschappen:
Ik heb eigenlijk te kort met de kite gevaren om er echt iets over te zeggen. Ook was de wind niet helemaal optimaal. Hieronder mijn bevindingen:
- de kite lift je gemoedelijk van het water
- heeft een lekkere hangtime
- je loopt makkelijk hoogte
- heeft wat meer bardruk
- vaart veel op de powerlijnen, daardoor is de bar ver van je af
- klapperd aardig veel vond ik
- Stond niet zo stabiel in de lucht als andere kites die ik heb getest

Conclusie:
Ik weet zoiezo al dat dit nooit mijn kite gaat worden. Maar in meer wind wil ik graag nog een keer de Bandit 5 testen zodat ik een beter beeld van de kite kan krijgen.
 

Totaal:
starstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstar
Springen:
starstarstarstar
Upwind:
starstarstarstar
Depower:
starstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Review door djeverest op 05/10/2011


Geteste maten:
MaatgewichtHighend
11 83kg Niet getest 29

Na een testsessie op de Brouwersdam in een vlagerig aflandig windje heb ik nu ook een lange sessie met mijn eigen 11m gevaren op Scheveningen met gemiddelde golfhoogte, sterke stroming en een wind van rond de 20 knopen. Daarnaast heb ik er nog een uur mee gevaren op Oostvoorne met redelijk vlak water en een wind die piekte tegen de 30 knopen. De bandit 5 11m vervangt mijn Bandit 1 11m, waarmee ik in 2008 ben begonnen met kitesurfen. Heb ervaring met alle Bandits en vaar ook regelmatig met een Ozone C4. Ik heb beide keren de Bandit 5 gevaren met de default setting, dus de stuurlijnen bij de wingtips bevestigd op - barpressure en + speed.

Ik ben uiterst positief verrast over de Bandit 5, zeker na de domper die ik had bij de Bandit 3. Ik zal me in deze review beperken tot de dingen die mij zijn opgevallen.

De kite ziet er kwalitatief uitstekend uit, zoals ik van F-One gewend ben. De graphics is een kwestie van smaak, maar bij mij vallen die heel goed. Oppompen is zo gebeurd, want de kite heeft een 1-pump systeem met dunnere leading edge en slechts 3 struds. De bridles zijn korter geworden, de kite heeft 2 pully's minder t.o.v. de IV (dus voelt directer aan) en de bar ziet er degelijk en clean uit. De quickrelease is nog steeds klittenband, maar dit jaar is het lusje terug van weggeweest. Alhoewel velen klittenband een achterhaald en belachelijk systeem vinden, ben ik er uiterst tevreden over en heeft het mij nog nooit in de steek gelaten in de zin van dat het me moeite koste om te releasen. Belangrijkste pré wat mij betreft is dat het ongevoelig is voor zand en roestvorming.
Op Oostvoorne had ik een behoorlijk gepowerde sessie en merkte dat ik moeite had af en toe om de depower te trimmen. De vorige Bandits hadden hier een lus, maar sinds de Bandit IV is dit een kegelvormig rubber geworden. Dit oogt beter dan het lusje, maar het gleedt wel in eerste instantie uit mijn hand toen ik wat extra depower nodig had. Een verbeterpunt dus voor de 2013 bar wat mij betreft.

Wanneer ik aan het cruisen was of op het strand stond bleef de kite heel stabiel in de lucht. Ondanks dat er (zoals meer kites van tegenwoordig) weinig bardruk is, kon ik goed aanvoelen waar de kite was gepositioneerd. De kite is bovendien erg snel en voelt aan als misschien wel 2 maten kleiner. Ook goed voor de waveriders dus. De kite voelt ook in vlagerige wind uitermate goed, een wereld van verschil met bijvoorbeeld de Bandit 3. Waar anderen die van het water kwamen liepen te klagen over de vlagerige wind, had ik er met de Bandit V totaal geen probleem mee.

Springen... fan-tas-tisch! Geen idee hoe, maar ik denk dat met name de dunnere leading edge en het plattere profiel van de kite hier z'n vruchten afwerpen. Ondanks mijn 85kg's kreeg ik wanneer ik daar zin in had echt een hoeveelheid lift en hangtime die ik nog niet eerder mee had gemaakt. Ik denk dat F-One hiermee zelfs een nieuwe standaard neerzet.

Upwind varen gaat prima met deze kite en veel beter dan ik gewend was. Ongetwijfeld speelt ook hier de verbeterde aerodynamica een rol, waardoor de kite meer aan de rand van het windvenster kan staan (overigens zonder de neiging te hebben om uit de lucht te vallen, daar had de Bandit 2 veel last van).

Depower is volgens mij weer wat verbeterd t.o.v. de Bandit IV. Alhoewel de opgegeven highend voor de 11m 24 knopen is (voor iemand 65kg dacht ik), kon ik de kite nog goed controleren tegen de 30 knopen (ben 83kg) .

Veiligheid van de kite is wat mij betreft in orde en het is goed om te zien dat de bridles onmogelijk nog over de wingtips heen kunnen gaan. De relaunch uit het water heb ik nog niet getest, maar twijfel er eigenlijk niet over dat die het goed doet. Ik kan me wel voorstellen dat door de dunnere leading edge de kite in het water wat meer zou kunnen happen en iets minder vlot eruit komt t.o.v. zijn voorganger.

De low-end heb ik nog niet kunnen testen van deze kite, evenals uitgehaakt varen. Wel heb ik nog een tip voor degene die zich afvraagt hoe de suicide leash bevestigd kan worden. Het meegeleverde touwtje met ringetje kan namelijk op een speciale manier aan de chickenloop bevestigd worden. Het wordt in de laatste minuten van de volgende video duidelijk uitgelegd: http://www.youtube.com/watch?v=OXUYMiJK4rw

Eindconclusie:
F-One heeft met de Bandit 5 een top kite neergezet en ik denk dat dit DE kite voor 2012 gaat worden. Van beginners tot gevorderden, dit is waarschijnlijk de kite die je wilt. Ik werd hier in ieder geval heel erg blij van! image


Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstarstar
Springen:
starstarstarstarstar
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Wie vaart hiermee?
 • Geen foto
 • Geen foto
 • Geen foto
 • Geen foto
6 Reacties
 • djeverest op 27 September 2011 @ 10:48
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik ervaarde de Bandit 5 10m op 17-09-2011 op de Brouwersdam als een super kite, heel snel en direct, zeer stabiel en goed in het opvangen van de vlagen, goede lift en lange hangtime. Die Delta C-shape is wat mij betreft gewoon een moderne C geworden Smiley

  De wind was wel een tikje aflandig en daardoor dicht bij de kant van de Brouwersdam erg vlagerig. Maar ik bleef het idee houden dat de kite zeer stabiel is. Alleen toen ik op het strand met de kite liep met de aflandige wind merkte ik wat klapperen van de kite. Maar op volle zee was ie wat mij betreft super en de kite heeft me op geen enkel ogenblik teleurgesteld.

  Heb inmiddels een Bandit 5 11m aangeschaft, een 9m volgt binnenkort nog. Nu nog wind!
 • Marc_87 op 27 September 2011 @ 13:58
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik heb de kite even getest bij de lancering bij Natural High op 17 september. In totaal heb ik ongeveer 45 minuten met de kite hebben gevaren in zo'n 14-20 knopen wind.

  De bar:
  Houd lekker prettig vast maar de uiteinde zij van hard plastic. Dat is niet zo lekker als dat tegen je hoofd of iets dergelijks aan komt.

  Het depower systeem is dmv een clamcleat die boven de bar zit. Het enige nadeel is dat als je de depower een stuk aan trekt je het overige gedeelte nergens aan vast te maken. Met een paar stukjes klittenband had dit heel makkelijk opgelost kunnen zijn.

  Wat ook helaas niet van deze tijd is is de QR. Hij zal best werken maar je kan er niet van elke richting bij komen en klittenband voor de QR vind ik toch achterhaalt.

  De kite:
  Ik heb de kite uiteraard even bekeken. De kite ziet er qau kwaliteit weer beter uit dan eerst maar toch moet ik zeggen dat het niet in de buurt komt bij een Naish, Slingshot, Cabrinha, en nog veel andere merken.

  Wat ze dan wel weer goed doen is het gebruik van katrollen. Ze maken gebruik van katrollen met een extra lijn er doorheen. Mocht de katrol breken dan zit je altijd nog aan de kite vast door het touw wat door de katrol gaat. 

  Vlieg eigenschappen:
  Ik heb eigenlijk te kort met de kite gevaren om er echt iets over te zeggen. Ook was de wind niet helemaal optimaal. Hieronder mijn bevindingen:
  - de kite lift je gemoedelijk van het water
  - heeft een lekkere hangtime
  - je loopt makkelijk hoogte
  - heeft wat meer bardruk
  - vaart veel op de powerlijnen, daardoor is de bar ver van je af
  - klapperd aardig veel vond ik
  - Stond niet zo stabiel in de lucht als andere kites die ik heb getest

  Conclusie:
  Ik weet zoiezo al dat dit nooit mijn kite gaat worden. Maar in meer wind wil ik graag nog een keer de Bandit 5 testen zodat ik een beter beeld van de kite kan krijgen.
 • xray op 10 October 2011 @ 21:32
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik heb kort met de 11 gevaren. Paar dingen vielen mij op.Snel, zeker voor een 11.Hij flappert wel redelijk als je hem hard door het windvenster stuurt.Hij drift heel mooi naar achteren.Relaunchen is vrij eenvoudig maar bij weinig wind is het wel wat lastiger.Hoe voelt heel licht aan en als hij op zijn trailing edge staat komt bijna vanzelf omhoog uit het water. 
 • RH op 02 December 2011 @ 10:57
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik heb mijn B3's 7 en 9 meter geruild voor twee B5's van dezelfde maten. Heb de 9 afgelopen weekend in 20-25 kts kunnen varen en de 7 zondag met 30-40 kts.

  In de lucht ziet de kite er weer erg C uit, de halve maan die duidelijk zichtbaar was bij de B1 en bij de Dos nog meer is nu echt verdwenen.

  Qua gevoel is wat direct opvalt dat de kites veel minder stijf zijn geworden. Dat zal komen door de reductie van de struts naar drie (dat was vorig jaar met de IV ook al, maar die heb ik niet gevaren). De kite stuurt heel erg soepel en snel genoeg. Iets minder direct en om zijn as dan de B3, maar wel met minder druk op de stuurlijnen. Dat laatste geeft een soepel en fijn stuurgevoel.

  Depower is beter geworden dan bij de B3, in de zin dat er meer kracht uit de kite verdwijnt bij het volledig loslaten van de bar. Dat is even wennen bij terugspinnen na loops en dergelijke want je bent direct de druk kwijt. Ook valt de druk en snelheid uit de kite goed weg te halen door te oversheeten. Een echte C dus (ik vind hem op dit punt zeer vergelijkbaar met bijv een Fuel). Wel is de kite zoals gezegd minder stijf, dus bij harde vlagerige wind gaat hij wel een beetje jellyfishen, maar blijft hij zeer goed controleerbaar (beiden net als bijv een Fuel).

  Dan het grootste voordeel van de kite en de reden waarom ik geswitched ben: kiteloopen. De kite geeft een goede boost en je kan zeer hoog komen, maar dat kon ik ook met de B3 (hoewel er veel mensen zijn die daar moeite mee hadden). De timing is wel anders van de B3 en ik moet daar nog even wennen. Na voldoende hoogte te hebben gepakt zet je met de B5 de loop in en is de pull veel aggressiever dan ik met de B3 gewend was. De kite draait zeer soepel om zijn as, en daarna klimpt hij bijzonder snel naar zenit voor een twee back- of downloop en een soepele landing. Dit is echt een zeer grote verbetering tov het modelletje 2010. Ik ben tevreden en dit is een kite waar ik voorlopig wel verder mee kan.

  Mijn motto blijft nog steeds: als je dit soort kites koopt voor hun freestyle-eigenschappen, ga dan niet groter dan 9m. Voor mij  (83kg) is de 9m de ultieme midrange kite vanaf 15 knopen met een 7 eronder voor de 20-25+ dagen. Voor de 10-17 kts dagen gebruik ik wel een oud modelletje in de maten 10-13m.
 • Lauw op 02 December 2011 @ 11:46
  Meld dit bericht aan de moderator
  Hey RH, bedankt voor de gebreide review. Je had hem ook als een 'eerste ervaring' kunnen plaatsen in het review gedeelte, maar dan weet je dat voor de toekomst:-)

  Betreft de vergelijking met de Fuel, over welke fuel heb je het dan? Aangezien oversheeten veel minder (eigenlijk nihil) effect heeft dan een SLE kite. Om de power uit een fuel te krijgen moet je echt met je benen werken om hem keihard naar de rand van het windvenster te laten gaan.
 • RH op 02 December 2011 @ 12:15
  Meld dit bericht aan de moderator
  Ik weet dat ik hem ook in het reviewgedeelte had kunnen plaatsen, maar dacht dat het eigenlijk overzichtelijker was zo. Ik vergelijk met met de Fuel 2010 9m die ik wel eens gevaren heb. Vond dat die ook door oversheeten druk verloor zonder direct de neiging te hebben uit de lucht te vallen (eigenlijk is het gewoon een eigenschap waardoor je hem goed unhooked kan varen).
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen

Gebruikers Online 38 gasten 2 leden
arvidnl
Radical Ronnie

© 2002 - 2020 Kitehigh