Discussie ongeluk Grevelingenmeer 22 juni

Peer

Berichten: 1037
Logs: 0 | 60 uur
Antwoord #50 Juni 23, 2013, 23:25:20
edit2Rapporteer  
Houd op met dat vereniging gelul en dat gesluit. Elk jaar vallen er doden met paardrijden, bergsport en duiken. Zowel bij getrainde, ervaren mensen als bij eigenwijze onervaren sporters, en dan hebben we het nog niet eens over de populaire sporten.

We hebben het in Nederland over nog niet eens 1 dode per jaar, en hoe vervelend voor de betrokkenen ook, dat is bijzonder weinig gezien de (potentiële) risico's die velen op elke winderege dag weer nemen.

En denk je werkelijk dat eigenwijze mensen niet gaan vliegeren als ze dat willen? Erg naief.

Eens, en vergeet motorrijden, en racefietsen niet...

Wil je dat niet dan kun je ook 24/7 bier/fris en chips gaan consumeren achter de tv.. Wordt je ook niet oud mee...

Tragisch geval, familie gecondoleerd...  maar wel eigen verantwoordelijkheid..
Ocean-Limbo

Berichten: 2637
Antwoord #51 Juni 23, 2013, 23:36:05
edit2Rapporteer  
Hoewel ik de eerste zin van magic ed beslist anders geformuleerd zou hebben, heeft hij wel een punt.
Pasjes, verenigingen, hesjes, vaarbewijzen, enz. scheppen vaak een "schijnveiligheid" welke goed is om aan de buitenwacht te laten zien dat je er "iets" aan doet maar in werkelijkheid weinig effect resulteert.

Sociale controle blijft natuurlijk het belangrijkste "wapen" tegen ongewenst/onveilig kitegedrag maar soms bijvoorbeeld bij grote drukte is er meer nodig ......bijvoorbeeld:

Drie jaar geleden. Het kleine, drukke, onveilige, met stenen bezaaide strandje van Almannare (Hyères). Er staat een harde, vlagerige wind (mistral) en door de krachtige branding is het moeilijk om op het water te komen. Kortom gevaarlijke omstandigheden en vrijwel geen sociale controle.....
Dan zie ik twee "ervaren" kitedudes in regular beachware maar wel met een "herkenbaar hesje". Ze helpen kiters bij op- en neerlaten, vragen kiters hun lijnen onder hun kite "veilig" te leggen, spreken kiters aan op de grootte van hun kite waarmee ze op het water willen gaan, maken hier en daar een praatje, enz., enz.,
Eigenlijk een soort kitebeachwatch ...... en het functioneerde......

tragisch en onnodig .... dit ongeval.



Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #52 Juni 23, 2013, 23:51:46
edit2Rapporteer  
Meerdere keren op verschillende dagen door kiters gewaarschuwd en dan toch doorzetten met de dood als gevolg. Ik zou niet weten wat we hier nog meer aan hadden kunnen doen, we mogen al blij zijn dat hij aangesproken werd op zo'n relatief onbekende en rustige spot.


Enorm triest voor hemzelf en zijn nabestaanden en wens hun dan ook alle sterkte toe de komende tijd!
mvbtje

Geen avatar

Berichten: 1175
Antwoord #53 Juni 24, 2013, 00:30:39
edit2Rapporteer  
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=673315379352259&l=1a5487620b

Zouden dus 6 gewonden en 1 dode zijn binnen 2 weken. Pff heftig.
Sterkte aan de betrokkenen.
Hopelijk gaan de scholen zich echt eens afvragen waar ze mee bezig zijn. Weer 2 klasjes vandaag gesignaleerd op de b'dam.
Maar ik weet niet of dit nu lokale scholen zijn of fransen/belgen/duitsers. Ze hadden blauwe hesjes aan. Niet dat zij debet zijn aan het ongeval van mensen die geen les willen nemen natuurlijk, maar het kan natuurlijk niet goed blijven gaan als er gelest wordt in bft 7 en 8. Dan is het wachten op de volgende tragedy.
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #54 Juni 24, 2013, 03:16:27
edit2Rapporteer  
De scholen... tja die kunnen pas wat doen als ze elke potentiele kiter weten te bereiken. En dan blijft er nog een percentage over die voor een duppie op de eerste rang wil zitten. ja goedkoop kan je heel duur komen te staan.
amorw

Berichten: 67
Antwoord #55 Juni 24, 2013, 08:54:51
edit2Rapporteer  
Als reactie op forumberichten van nujij.nl:

http://www.nujij.nl/algemeen/kitesurfer-vliegt-tegen-paal.23724364.lynkx:
Citaat
8 uur 32 minuten geleden door Truuske65
Wat word ik toch in en in verdrietig van veel van bovenstaande berichten. Het ligt niet in mijn aard om te reageren naar in dit geval kan ik het niet laten omdat het om de vriend van mijn dochter gaat. Voor de ongelooflijke moneyzeikerds misschien fijn om te horen; deze geweldige gezonde jongen is gestorven. Om het voor jullie niet te zuur te maken heeft hij zijn organen gedoneerd, scheelt jullie misschien in de premie, proficiat! En ja, het afscheid wordt uit eigen portemonnee betaald, dus maak je niet druk.
Dan is er nog de categorie cynisch; het is echt toppie om je druk te maken om een fuckingpaaltje, dat redt zich wel, en zo niet dan laat het geen verslagen familie en vrienden achter.
Gelukkig zijn er ook nog échte mensen die zich bekommeren over de toestand van deze jongen, dank jullie wel.
We zullen het verschrikkelijk zwaar krijgen, maar met voldoende échte mensen om ons heen kunnen we verder met een liefdevolle herinnering.



Meerdere keren op verschillende dagen door kiters gewaarschuwd en dan toch doorzetten met de dood als gevolg. Ik zou niet weten wat we hier nog meer aan hadden kunnen doen, we mogen al blij zijn dat hij aangesproken werd op zo'n relatief onbekende en rustige spot.

Enorm triest voor hemzelf en zijn nabestaanden en wens hun dan ook alle sterkte toe de komende tijd!


Sterkte aan de nabestaanden.
Windhoos

Berichten: 498
Logs: 0 | 701 uur
Antwoord #56 Juni 24, 2013, 09:29:13
edit2Rapporteer  
Heftig man, R.I.P!
Inderdaad veel trieste reacties op nujij.nl.  ThumpDown

Sterkte aan de nabestaanden.
Marc_87
Moderator

Berichten: 7541
Logs: 0 | 758 uur
Antwoord #57 Juni 24, 2013, 10:15:07
edit2Rapporteer  
Nabestaande gecondoleerd met dit verlies, sterkte de komende tijd.

Dit drukt ons toch wel weer met de neus op de feiten, les nemen is gewoon een must bij een school. Ik ben zelf te eigenwijs geweest om les te nemen, dit is gelukkig goed gegaan maar ik realiseer mij wel dat het eigenlijk de verkeerde keuze is geweest.

Edit, die reacties op nujij.nl slaan echt nergens op. Vooral erg onrespectloos voor de nabestaande!
Ironis

Berichten: 57
Logs: 0 | 18 uur
Antwoord #58 Juni 24, 2013, 10:53:02
edit2Rapporteer  
Erg heftig. Bij deze mijn condoleances aan de nabestaanden!


My 2 cents: Ja, ik ben een beginner, maar heb wel de nodige ervaring met duiken.

Wat mogelijk een vorm zou zijn is een 'brevet', zoals bij duiken.
Duiken is praktisch niet mogelijk zonder brevet. Ja, je zult vast waaghalzen hebben die een set kopen en toch koppie onder gaan, met alle gevolgen van dien, maar in een shop krijg je geen spullen mee zonder brevet.
De IKO-cards waren een mooi initiatief daartoe, maar ik begreep dat er eigenlijk niet meer naar wordt gekeken. Elke gek kan spulletjes aanschaffen of huren.

Als duiker heb je bij verkoop van je spullen de morele verplichting om de brevettering van een koper op te vragen/te controleren. De brevettering bevat een flinke dosis theorielessen en praktijklessen. Zo leer je o.a. de werking van druk onder water en leer je uit te rekenen hoe lang je boven moet blijven om veilig weer onder water te gaan (en hoelang je max op een diepte mag blijven).

Voor kitesurfen is het m.i. een kleine stap om ook zoiets te doen. Je hebt al cursussen die aan IKO-standaarden voldoen. Gooi daar een dosis theorie + examen bij, waaronder meteorologie, voorrangsregels op het water en een dosis morele zaken: elkaar in de gaten houden, anderen wijzen op gevaren, navragen wat de regels bij een spot zijn, etc. Dan kom je een heel eind.

Zorg er vervolgens voor dat de shops/scholen die aangesloten zijn bij NKV/IKO ook alleen spullen verkopen aan diegenen die een bewijs hebben dat ze de theorie kennen en de lessen succesvol hebben afgerond. Blijft het enige over de morele verplichting om elkaar in de gaten te houden of te controleren bij aanschaf/verkoop van spullen. Dit kun je via de theorie duidelijk maken, zoals ook bij duiken gebeurt.

Bij drukke spots kun je makkelijk (eventueel op vrijwillige basis) controleren of iemand aan de 'certificering' voldoet: dus je moet een pas kunnen tonen om de spot de betreden. Bij spots als Oostvoorne is dit vrij eenvoudig: zet iemand bij de parkeerplaats bij de toegang van het strand. Die kan meteen een check doen aan de hand van de omstandigheden of iemand niet met het verkeerde materiaal het water op wil gaan. Zijn er omstandigheden zoals afgelopen weekend, kun je makkelijk een beginner met een 10 of 11m terug naar zijn auto sturen.

Vanuit een certificeringsorganisatie, voor en door de kitewereld (dus niks geen inmening van overheden, je kan dit als sportgroep zelf optuigen en de buitenwereld zo laten zien dat er serieus met de sport wordt omgegaan), zou je ook nog bij de aangewezen spots duidelijke borden kunnen plaatsen met de plaatselijke regels en omstandigheden waar je op moet letten.

Op deze manier zorg je voor professionalisering van de sport door de sporters zelf, wat tot veel meer begrip zal leiden en wellicht ook tot duidelijkere statistieken waar het mis gaan. Ongelukken zullen altijd blijven gebeuren, maar je kan wel duidelijker aangeven wanneer een ongeluk gebeurt door onkunde (geen certificering) of door stom toeval. Verzekeringen zouden hier ook nog op in kunnen haken: geen certificering = geen verzekering (net als bij duiken!)
Tim_GTS5

Berichten: 2818
Antwoord #59 Juni 24, 2013, 11:15:24
edit2Rapporteer  
Inderdaad heftig en sterkte voor de familieleden !

Een brevet of diploma zal volgens mij niet veel uithalen of ze moeten zeggen dat je dan onverzekerd bezig bent dan gaan de mensen misschien wél nadenken ?

Als je bijvoorbeeld 2ehands materiaal koopt heb je dus ook zo je spullen bij elkaar en niemand die iets controleerd , dan kunnen ze ook zo zelf wat aanklooien.

De verantwoording ligt gewoon bij de mensen zelf vind ik, er moet wel op 1 of andere manier goed duidelijk gemaakt worden dat het een zeer gevaarlijke sport is voor vooral beginners.

markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #60 Juni 24, 2013, 11:26:39
edit2Rapporteer  
Condoleances aan de nabestaanden.
Ironis

Berichten: 57
Logs: 0 | 18 uur
Antwoord #61 Juni 24, 2013, 11:27:50
edit2Rapporteer  
En die tweedehandsverkoop voorkom je ook nooit helemaal, ook niet bij sporten als duiken.
Dit is ook niet iets wat je van de ene op de andere dag doorvoert, maar je zorgt wel voor meer bewustzijn, ook bij beginners, en dus ook voor meer sociale controle.
En als dat niet het enige is wat je er mee bereikt, bereik je wel dat mensen zich bewuster worden van de weersomstandigheden door een lesje meteorologie. Nu leer je dat niet of nauwelijks, terwijl het een van de belangrijkste aspecten is van de sport!

Je wilt tenslotte niet op je geweten hebben dat jij spul verkoopt aan een onervaren iemand zonder certificaatje, die vervolgens zichzelf of anderen gevaar toebrengt met jouw oude spullen. Ook ga je geen versleten materiaal verkopen omdat dat simpelweg niet veilig is.
Pieterr

Berichten: 88
Antwoord #62 Juni 24, 2013, 13:01:34
edit2Rapporteer  
Waarschijnlijk heb ik iets gemist, maar is nu al officieel medegedeeld dat de kiter overleden is?
Ik heb op nu.nl nog niets gelezen. Ook de Telegraaf, die meestal toch haantje de voorste is in dit soort topics heeft nog niets gemeld. Het Hanglos bericht  is gebaseerd op de melding van 1(!) persoon uit dit forum.

Ik zou hier heel voorzichtig mee zijn:
- uit respect voor de familie van de kiter;
- media die misschien ook op dit forum meelezen.

Tot de tijd dat we officieel iets horen van de situatie van de kiter stel ik voor om hier terughoudend in te zijn.
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #63 Juni 24, 2013, 13:08:01
edit2Rapporteer  
Waarschijnlijk heb ik iets gemist, maar is nu al officieel medegedeeld dat de kiter overleden is?
Ik heb op nu.nl nog niets gelezen. Ook de Telegraaf, die meestal toch haantje de voorste is in dit soort topics heeft nog niets gemeld. Het Hanglos bericht  is gebaseerd op de melding van 1(!) persoon uit dit forum.

Ik zou hier heel voorzichtig mee zijn:
- uit respect voor de familie van de kiter;
- media die misschien ook op dit forum meelezen.

Tot de tijd dat we officieel iets horen van de situatie van de kiter stel ik voor om hier terughoudend in te zijn.

en de reactie van de schoonmoeder dan?

Check: Wat word ik toch in en in verdrietig van veel van bovenstaande berichten. Het ligt niet in mijn aard om te reageren naar in dit geval kan ik het niet laten omdat het om de vriend van mijn dochter gaat. Voor de ongelooflijke moneyzeikerds misschien fijn om te horen; deze geweldige gezonde jongen is gestorven. Om het voor jullie niet te zuur te maken heeft hij zijn organen gedoneerd, scheelt jullie misschien in de premie, proficiat! En ja, het afscheid wordt uit eigen portemonnee betaald, dus maak je niet druk. 
Dan is er nog de categorie cynisch; het is echt toppie om je druk te maken om een fuckingpaaltje, dat redt zich wel, en zo niet dan laat het geen verslagen familie en vrienden achter. 
Gelukkig zijn er ook nog échte mensen die zich bekommeren over de toestand van deze jongen, dank jullie wel. 
We zullen het verschrikkelijk zwaar krijgen, maar met voldoende échte mensen om ons heen kunnen we verder met een liefdevolle herinnering.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #64 Juni 24, 2013, 13:27:54
edit2Rapporteer  
Wat een enorm trieste score zeg: 1 dode en 6 gewonden binnen 2 weken wind...

Net sprak ik iemand die zei dat er al weken een zeilboot met Nederlanders word vermist die van Schotland naar Noorwegen (meen ik) ging varen. Allen waren onervaren zeilers.

Moeten we dan zeilen ook maar alleen met een brevet gaan toestaan?
Met andere woorden: moeten we er vanuit gaan dat mensen niet meer zelfstandig kunnen nadenken over gevaren en risico's?
feddomw
Gast
Antwoord #65 Juni 24, 2013, 13:55:24
edit2Rapporteer  
Net sprak ik iemand die zei dat er al weken een zeilboot met Nederlanders word vermist die van Schotland naar Noorwegen (meen ik) ging varen. Allen waren onervaren zeilers.

Dit is heel oud nieuws. Heeft een mega-stuk over in een blad of krant gestaan, weet niet meer waar ik het gelezen heb. Waren een soort travelers/zigeuners, met een nauwelijks zeewaardig schip, enz.

Hoe dan ook: dit ongeval was geen regel of club tegen opgewassen. Als de verhalen kloppen is het slachtoffer vaak aangesproken en op de gevaren gewezen. Helaas is het wel zo dat voor de hele wereld het nu weer de schuld is van die gevaarlijk sport.....
rdeheld

Berichten: 426
Antwoord #66 Juni 24, 2013, 13:58:08
edit2Rapporteer  
Wat een enorm trieste score zeg: 1 dode en 6 gewonden binnen 2 weken wind...

Net sprak ik iemand die zei dat er al weken een zeilboot met Nederlanders word vermist die van Schotland naar Noorwegen (meen ik) ging varen. Allen waren onervaren zeilers.

Moeten we dan zeilen ook maar alleen met een brevet gaan toestaan?
Met andere woorden: moeten we er vanuit gaan dat mensen niet meer zelfstandig kunnen nadenken over gevaren en risico's?

Ik denk wel dat het helpt, Je bent dan in iedergeval een keer gewezen op alle gevaren  en safety procedures,
als we kijken naar het aantal dodelijke verkeers slachtoffers
(232 automobilisten en  200 Fietsers in 2012)  denk ik dat het aantal nog flink hoger zou zijn als een rijbewijs geen vereiste was geweest. Een zeil boot kan je ook vaak zo huren geen vaarbewijs nodig

En idd bij duiken werkt het schijnbaar wel. maar toch vallen ook daar slacht offers helaas.

Ik vind het wel raar dat scholen met windkracht 7-8 gewoon door blijven les geven, kriigen ze na afloop en een paar uurtjes les een mooi pasje waarmee ze zelf aan de slag kunnen, dat kan ook wel maar niet bij 7-8!
amorw

Berichten: 67
Antwoord #67 Juni 24, 2013, 14:06:48
edit2Rapporteer  
Bij duiken werkt dit mogelijk wel omdat een beginnende duiker zijn flessen misschien wel in een gespecialiseerde zaak laat vullen en er dus wat controle is?  Misschien ook nog wat extra's wil aankopen en zo geinformeerder raakt? De link tussen slecht materiaal of fout gebruik en lichamelijke risico's is hierbij ook wat sterker aanwezig.
Kiten is tenslotte maar wat vliegeren (althans in de hoofden van een kleine minderheid).
Spoon

Berichten: 1864
Antwoord #68 Juni 24, 2013, 14:17:59
edit2Rapporteer  
Jemig wat een naar nieuws.
Mijn condoleances aan de nabestaanden.

Ik merkte het zaterdag op de ZM.
De vlagen vlogen van 30+ naar 15.
En dan zie je gasten met hun 9m kite, impact vest en helm, downwind stuiterend achter de kite aan omdat ze de snelheid er niet uit kunnen trappen vanwege de grote van de kite en omdat ze geen hoogte kunnen lopen. Dit is geen verwijt, ik snap het ook wel. Het is een lange periode rot weer geweest. Het seizoen is voor de meeste ook erg laat begonnen.
Ik vind die discussie erg lastig wat betreft regels en brevetten en dergelijke.
Aan de ene kant ben ik een voorstander van een brevet o.i.d. omdat je op deze manier de drempel vergroot en dat je scholen verplicht tot theorie.
Aan de andere kant is dit lastig te controleren.
Maar misschien is dat ook helemaal niet de bedoeling.
Als de shops niet zomaar spullen verkopen, misschien hebben we dan al een stap te pakken.
(iig minder yuppen die "even een nieuw kitesetje kopen".)
  
Splitrr

Berichten: 508
Logs: 0 | 19 uur
Antwoord #69 Juni 24, 2013, 14:34:43
edit2Rapporteer  
Toch schrik ik der van zeg!!
Hattie nou maar gewoon geluisterd. Sad

Sterkte voor de nabestaande!


En over die reacties van nu.nl:
Wss zijn dat nu leerlingen die toch al vakantie hebben en niks beters te doen hebben dan beetje te trollen op het internet. de welbekende key-board warriors.
Misselijk van hun dat ze zulke kinderachtige reacties plaatsten op zo'n bericht.
Ironis

Berichten: 57
Logs: 0 | 18 uur
Antwoord #70 Juni 24, 2013, 14:58:45
edit2Rapporteer  
De eerste stap zet je inderdaad bij de shops. Maar ook bij de ervaren kiters die hun setje verkopen via marktplaats. Ik vind dat zij ook een morele plicht hebben na te gaan wat het niveau is van iemand voor ze iets verkopen. Het is een mooie sport, en de sport en spots beschermen tegen regulering van buitenaf (overheden als gemeente, provincie, landelijk of RWS) begint tenslotte bij jezelf. Als je vanuit de groep sporters op deze manier een beginner al alert maakt van de gevaren, maak je de gehele buitenwereld alerter van de gevaren!

Een volgende stap kan zijn om een lesje theorie te verzorgen voor je het water op gaat bij een kitesurfschool, of deel het in stukken. Er is best voor drie niveaus een lesje van een uur te bedenken. Gooi er een examentje achteraan zodat je weet of iemand het begrijpt, et voilá, na 3 lessen weet je niet alleen hoe je je kite moet optuigen en besturen, hoe je moet bodydraggen en hoe je je board bestijgt, maar besef je ook wat thermiek is, vlagerige wind, stroming, getijden, etc en wat de risico's zijn die daarmee gepaard gaan.

Mensen die het zichzelf willen aanleren blijf je voorlopig houden, maar als je als beginner om je heen al hoort dat er ook de nodige theorie bij komt kijken en mensen je weigeren hun 2e hands setje te verkopen omdat je niet weet wat de donkeydick nu is, of omdat je niet beter weet dan dat je met een knoop je broek vastmaakt, ga je denk ik sneller onderzoeken wat die theorie nu precies is en je die eigen maken, en ga je per definitie al 'veiliger' zelf aan de slag of ben je eerder geneigd een les te gaan nemen.
theo vd ree

Geen avatar

Berichten: 17
Antwoord #71 Juni 24, 2013, 15:01:12
edit2Rapporteer  
allereerst sterkte voor de nabestaande

natuurlijk is Kitesurfen een extreme sport en bij elke extreme sport zijn er risico's ik denk dat je ook met vaarbewijzen  en pasjes je niet kan wapenen tegen onbenullen die denken dit te kunnen zonder les.
Persoonlijk vind ik het verschil in les geven van de kitescholen te kort schiet in de theorie van het kiten en de regels op het water.
Het is erg gericht om een leerling zo snel mogelijk te laten staan en varen en daarbij is theorie een ondergeschikt verhaal.
ik heb zelf in 2009 les genomen bij meneer H.  vogelezang ik wilde het graag leren maar omdat het een risico sport is niet naar de prijs gekeken.
Na 3 lessen in het bezit van een IKO pasje kon idd een beetje varen, later als je zelf in het bezit bent van een set spullen kom je er toch achter dat er dingen zijn die je niet weet maar wel fijn zijn om te weten zoals het op en neer laten van een kite heb ik niet zelf gedaan tijdens les. bij welke wind laat ik welke kite op, wat zijn voorrangsregels. zelf rescue en eventueel een klein beetje weerkunde over de wind en de voorspelbaarheid en eventuele verandering in buien, waar let ik op als ik op een spot aankom wat is een veilige afstand van een mede kiter of de kant. ik denk dat hiermee een groot aantal ongelukken kunnen worden voorkomen

ik denk ook dat het ook wel eens tijd word dat kitesurfen eens positief in de media komt.
Je hoort alleen maar de negatieve dingen maar niet dat er ik weet niet hoeveel mensen de afgelopen dagen met veel plezier hun sport uitgeoefend hebben.
De mensen die beslissen over onze spots horen ook waarschijnlijk ook alleen maar de negatieve dingen




BaSS

Berichten: 545
Antwoord #72 Juni 24, 2013, 15:04:00
edit2Rapporteer  
Bij duiken is de sociale controle erg belangrijk omdat je ook hier erg afhankelijk bent van diegene waarmee je duikt. Fouten bij duiken, net als bij kiten kunnen je direct in levensgevaar brengen.
Je duik licentie (meestal PADI) zou moeten betekenen dat je bij nood situaties correct reageert én je buddy dit ook doet.

Deze licentie halen (en betalen!) is feitelijk ook éénmalig (je hebt wat niveaus, maar halen is betrekkelijk makkelijk) en je hoeft hem niet te vernieuwen .. feit dat je een pasje op je naam hebt is een teken dat je de basis hebt. Huren van spullen is erg lastig zonder PADI, maar ik moet wel zeggen dat wanneer je eigen spullen hebt hier niet meer zo vaak naar gevraagd wordt - maar.. tenzij je alleen onderwater gaat (en die idioten zijn er vast ook) zal een potentiele buddy echt wel willen weten of je training hebt gehad en dus je PADI hebt.

Ik zie niet direct waarom kiten anders is als je in ogenschouw neemt dat je collega kiter jou ook enorm in gevaar kan brengen door niet te weten wat te doen. Je ziet het niet vaak, maar ook problemen bij het oplaten zijn een enorm risico - iedereen weer wat een resultaat en krachten die "scherpe" lijnen kunnen hebben als ze langsrazen.

De licentie zal niet alle ongelukken voorkomen, maar de meeste mensen wellicht wel in de juiste richting sturen. Zodra ze de kracht van een kite in gecontroleerde omstandigheden hebben ervaren moeten ze wel volslagen gek zijn om dit de volgende dag met 30 knopen maar even te proberen.

Ook kan er bij ongelukken gekeken worden of er een brevet aanwezig was en dit eventueel vermelden in de berichtgeving. Voor buitenstaanders is het waarschijnlijk goed te begrijpen dat iemand zonder licentie beginners ongelukken veroorzaak.

Het is overigens nog maar de vraag of de meeste ongelukken gebeuren bij beginners, ik neem aan van wel, maar anders werkt een brevet op dat vlak zelfs averechts.

Hoe dan ook het is in en in triest voor de jongen en de famillie...
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #73 Juni 24, 2013, 15:07:38
edit2Rapporteer  
Dit is heel oud nieuws. Heeft een mega-stuk over in een blad of krant gestaan, weet niet meer waar ik het gelezen heb. Waren een soort travelers/zigeuners, met een nauwelijks zeewaardig schip, enz.

Oud nieuws, maar behoorlijk actueel in deze context.
Bij duiken gebeuren ook nog behoorlijk veel ongelukken ondanks PADI etc.

Zoals Feddo al aangeeft: sommige zaken zijn niet te voorkomen. En hoeveel mensen stonder er dit weekend op het water? Afgezien van het dodelijk slachtoffer valt het wellicht nog allemaal wel mee. Als er duizenden op het water stonden...je moet eens kijken hoeveel voetballers op de eerste hulp belanden op een zaterdag
BaSS

Berichten: 545
Antwoord #74 Juni 24, 2013, 15:13:39
edit2Rapporteer  
Ik was in schellinkhout en daar was het erg druk za en zo, maar bij een bepaalde windrichting zijn bepaalde spots natuurlijk populair. Het is erg druk dan, maar ik schat dat er misschien maximaal 60 mensen op het water zijn?

Tel daar nog wat spots bij op in het noorden, zuiden en de kust .. en dan kom je volgens mij lang niet aan de duizenden - honderden misschien.

Dan is de verhouding ongelukken bij kiten wel erg groot vind ik.
Voetballers zijn er daadwerkelijk vele duizenden, maar die verongelukken nooit door het voetbal, scheidsrechters lopen hierop natuurlijk wel een enorm risico tegenwoordig.

Ik was zaterdag net aangekomen op schellinkhout en in de eerste 15 minuten heb ik 1 kite los voorbij zien schieten, 1 kite met jongen en al in de boom achter de dijk zien landen en een ander in de problemen op het gras voor het parkeervlak met als resultaat kite op auto.

Dat loopt dan allemaal goed af, maar dat is meer geluk dan wijsheid volgens mij.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.